Jong Leren Eten
Elke dag maken we keuzes over wat we eten, maar bewust kiezen voor gezond of duurzaam voedsel is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Het programma Jong Leren Eten is gestart om bij te dragen aan een gezonde en duurzame toekomst op het gebied van voeding. Jongeren spelen hierin een belangrijke rol, aangezien hun waarden en voorkeuren rond voeding grotendeels in deze levensfase worden gevormd. Wat je jong leert, neem je mee naar later.
Wat is het doel?
Het programma Jong Leren Eten streeft ernaar om zoveel mogelijk kinderen en jongeren (0-18 jaar) binnen de kinderopvang en het onderwijs (ko,po,vo) voedselvaardiger te maken. Het doel is dat zij leren bewuste keuzes te maken voor zowel gezonde als duurzame voeding.
Makelaars Jong Leren Eten
Per provincie werken een makelaar vanuit het gezondheidsdomein (bijvoorbeeld GGD) en een makelaar vanuit het duurzaamheidsdomein (een groene organisatie, bijvoorbeeld IVN of NME-centrum) met elkaar samen. Deze makelaars fungeren als netwerkbouwer, aanjager, stimulator en wegwijzer in de vele bestaande ondersteuningsmogelijkheden en aanbod. Er wordt toegewerkt naar een sterk lokaal en regionaal netwerk van organisaties.
Als JOGG-professional kun je met de Jong Leren Eten-makelaar samenwerken om lokaal echt verschil te maken in het eetgedrag van de jeugd en het creëren van een gezondere en duurzame leefomgeving.
Zo maakt samenwerken met een Jong Leren Eten makelaar jouw werk makkelijker
Door samen te werken met de Jong Leren Eten makelaar in jouw regio, verbreed en versterk je jouw JOGG-werknet met organisaties uit de duurzaamheidssector en leg je samen het accent op voedseleducatie en een gezonde en duurzame voedselomgeving.
De Jong Leren Eten makelaar kan jou ontzorgen door:
Verbinden aan netwerk: In contact brengen met relevante landelijke en lokale initiatieven, organisaties en partijen. Wil je iets organiseren voor jouw JOGG-werknet over gezonde en duurzame voeding en/of eetbaar groen? Neem dan ook contact op voor de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke (inspiratie)sessie voor scholen of beleidsambtenaren.
Inzicht in en verbeteren van de kwaliteit van voedseleducatieaanbod voor kinderopvang en scholen. Door het samenbrengen van gezondheid en duurzaamheid kunnen scholen een compleet voedseleducatiepakket structureel aan het lesprogramma toevoegen.
Informeren over educatieve activiteiten rond moestuinieren, koken, smaaklessen en gastles/excursie naar voedselproducenten en -leveranciers. Hierbij wordt er gewerkt met effectieve lesmethodes en activiteiten waarbij ervaring en beleving centraal staan zodat kinderen en jongeren actief worden betrokken bij het leren over gezonde en duurzame voeding.
In contact brengen met moestuincoaches en kookondersteuners die scholen en kinderopvanglocaties begeleiden bij voedingsgerelateerde activiteiten.
Activaties zoals de week voor de schooltuin en schoolkantine challenge. Een mooie springplak naar structurele inzet op voedseleducatie.
Wegwijs maken in ondersteuningsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Lekker naar Buiten!-regeling’ of provinciale subsidies voor schoolmoestuinieren.
Vergeet niet ook de Gezonde School-adviseur erbij te betrekken. Zij ondersteunen scholen bij een brede aanpak van gezondheid, waaronder voeding. Wanneer een school bijvoorbeeld de Lekker naar Buiten!-regeling van Jong Leren Eten heeft ingezet, is de eerste stap naar de Gezonde School-aanpak eigenlijk al gezet
Op zoek naar de JLE-makelaars in jouw provincie? Ontdek snel wie dit zijn!
“Met Jong Leren Eten verbinden we scholen en kinderopvang regionaal met kwalitatief goed voedselonderwijs zodat kinderen ontdekken, ervaren en begrijpen en gezonde, duurzame keuzes vanzelfsprekend worden.”
Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker
Als JOGG-beleidsmedewerker speel je een grote rol in het opnemen van voedingseducatie in beleidsplannen. Neem actief deel aan overleggen met onderwijs- en gezondheidsinstanties en promoot de integratie van Jong Leren Eten-initiatieven in gemeentelijke nota’s. Dit helpt om een duurzame en gezonde eetomgeving te creëren voor jongeren in jouw gemeente.
Lees meer over Gezondheid in al het beleid
Tools
Geeft inzicht in het belang van voedselvaardigheid binnen verschillende domeinen en programma's van het GALA.
Met deze bijdrage kunnen scholen en kinderopvanglocaties (met coach Gezonde Kinderopvang) ervaringsgerichte activiteiten doen zoals koken, moestuinieren en een gastles/excursie. Scholen kunnen zowel het ondersteuningsaanbod Gezonde School als deze stimuleringsregeling aanvragen
Meer inspiratie voor een goede samenwerking tussen jouw als JOGG-professional, de Jong leren Eten makelaar en de Gezonde School-adviseur is terug te vinden in onderstaande praatplaat