omgeving buurt groen

Opgroeien in een fijne buurt gun je ieder kind. Een buurt waar ze de ruimte hebben om buiten te spelen en waar gezonde voeding makkelijk te krijgen is. Wij werken aan een Nederland waar ieder kind kan opgroeien in zo’n buurt.

Wat is het doel?

Een gezonde buurt voor ieder kind, dat is ons doel. Daarvoor stimuleren we in de omgeving Buurt: 

  • spelen en bewegen; 

  • gezonde voedingskeuzes; en  

  • water drinken.  

Wij zetten ons bijvoorbeeld in voor het gezonder inrichten van de buitenruimte. En het aanbieden van gezond eten en drinken op openbare plekken in de buurt. Ook stimuleren we samenwerkingen tussen professionals, organisaties en bedrijven die een rol spelen in het gezonder maken van de leefomgeving van het kind.  

Benut je werknet

Samenwerking is van groot belang om de buurt gezond te maken. Als JOGG-regisseur en JOGG-beleidsmedewerker werk je samen met verschillende organisaties, professionals en beleidsmedewerkers in jouw gemeente. In een werknet.  

Om als JOGG-regisseur effectief te regisseren en als beleidsambtenaar domeinoverstijgend te werken, ga je samenwerkingen aan met verschillende organisaties, professionals en beleidsmedewerkers in jouw gemeente. 

Dit werknet is actiegericht en continu in ontwikkeling. Een werknet kan er afhankelijk van het doel anders uit zien. Dit zijn mogelijke werknetpartners voor de omgeving Buurt. 

Gezondheid in al het beleid

Als je een omgeving zoals de Buurt duurzaam gezond wil maken, is het belangrijk om gezondheid te verankeren in het beleid van alle domeinen van je gemeente. En de organisaties waarmee je samenwerkt. Idealiter speelt gezondheid een rol in al het beleid (Health in and for all policies).  

“Als JOGG-regisseur voer ik gesprekken met de gemeente over de inrichting van speel- en bewegingsruimte in de buurt”
Thomas Witjes
JOGG-regisseur

Aan de slag

Ga aan de slag met de onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken. 

Aan de slag met
  • Beweegvriendelijke Omgeving

    Bewegen
  • Stappenplan watertappunten in de Buurt

    Voeding
  • JOGG-Teamfit bij buurtlocaties

    Voeding
  • Gezonde Buurten

    Bewegen
  • Gamification

    Bewegen
  • Nationale Buitenspeeldag

    Themadagen
    Bewegen
  • Nationale Kraanwaterdag

    Themadagen
    Voeding
  • Nationale Sportweek

    Themadagen
    Bewegen
  • Week voor de Gezonde Jeugd 2025

    Themadagen
    Bewegen
    Voeding
    Ontspanning
  • Week van ons eten

    Themadagen
    Voeding
  • Week van de Schooltuin

    Themadagen
    Voeding
  • Peuter4daagse en Kleuter4daagse

    Themadagen
    Bewegen
  • Kenniscentrum Sport & Bewegen

    Partner
    Bewegen
  • Voedingscentrum

    Partner
    Voeding

Loket Gezond Leven - RIVM

Het Loket Gezond Leven van het RIVM biedt een betrouwbare database. Daarin staan wetenschappelijk onderbouwde leefstijlinterventies voor gezonde voeding, beweging en kansengelijkheid. 

Praktijkvoorbeelden

Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk

  • Zo maakt JOGG-gemeente Dordrecht water drinken makkelijker

    Gemeente Dordrecht heeft als doel om meer openbare watertappunten te realiseren om zo een gezonde leefstijl te bevorderen. De ambitie is nu om jaarlijks tien nieuwe watertappunten te plaatsen, wat aanzienlijk meer is dan hun eerdere doel van één per jaar. Inmiddels zijn er in één jaar tijd al 16 gerealiseerd, waarmee het totaal op 30 staat. In 2024 komen daar nog 9 bij.

    Goed voorbeeld
    Buurt
    Sportlocaties
    Primair onderwijs
  • JOGG-gemeente Kampen verbindt sociaal- en ruimtelijk domein voor meer beweging

    Kampen, een stad met ruim 56.000 inwoners, heeft veel plekken om te bewegen, sporten en spelen. Van parken tot voetbalvelden en speeltoestellen in de wijk. Toch maakt niet iedereen hier gebruik van en daar wil Kampen verandering in brengen. Ze investeren in een uitnodigende omgeving waardoor bewegen vanzelfsprekender wordt. Denk aan veilige fietspaden, leuke speelplekken en meer samenwerking tussen inwoners en beleid. Mede dankzij JOGG-beleidsmedewerker Jenneke werken het sociaal-en ruimtelijk domein nu beter samen. Hierdoor maakt Kampen het kinderen en families makkelijker én leuker om actiever en gezonder te leven.

    Goed voorbeeld
    Buurt
    Gedeeld eigenaarschap
    Primair onderwijs
  • Beweeg gezond door de buurt in Hoeksche Waard

    De Zuid-Hollandse JOGG-gemeente Hoeksche Waard heeft een aantal initiatieven ontwikkeld om gezonde keuzes voor inwoners en bezoekers toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Met een van deze initiatieven heeft de JOGG-regisseur een slimme oplossing bedacht met een focus op een beweegvriendelijke omgeving. Hierdoor is het bestaande aanbod van speeltuinen, beweegroutes, gezonde horecalocaties en watertappunten beter vindbaar en de samenwerking tussen lokale partijen versterkt. Het is nu voor iedereen gemakkelijker om op een gezonde manier van hun vrije tijd te genieten. Hoe dit werd aangepakt, lees je hier.

    Goed voorbeeld
    Bewegen
    Buurt
    Publiek-private samenwerking
    Gedeeld eigenaarschap
    Vrije tijd
  • Van speeltuin naar buitengym: hoe JOGG-gemeente Gennep een beweegvriendelijke omgeving creëerde

    In het dorp Ven-Zelderheide, het Limburgse dorp in JOGG-gemeente Gennep, moest basisschool De Vonder na de zomervakantie van 2023, net als alle andere basisscholen in Nederland, naar twee lesuren gym per week. Sinds jaren reisde de school eens per week met de bus naar de gymzaal in het nabijgelegen dorp Ottersum, omdat Ven-Zelderheide zelf geen gymzaal heeft. Met de aanvullende eis zouden de kinderen nu twee keer per week met de bus naar een externe locatie moeten reizen, wat extra kosten en praktische beperkingen met zich mee zou brengen. Omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de huisvesting van het onderwijs nam Peter-Jan Mol, JOGG-beleidsmedewerker (Sport), het initiatief voor een oplossing waar zowel de school, de gemeente als de dorpskern van zou profiteren: een buitengym direct naast de school. Een mooi moment om met Peter-Jan terug te blikken op het proces op het traject: van idee tot uitvoering, de uitdagingen en behaalde resultaten.

    Goed voorbeeld
    Bewegen
    Buurt
    Gedeeld eigenaarschap
    Gezondheid in al het beleid
    Politiek-bestuurlijk draagvlak
    Primair onderwijs

Wil je persoonlijk advies?

Neem contact op
Koos Leeuw
Manager Gezonde Omgeving