Online content en games nodigen vaak uit tot ongezonde voeding, veel schermtijd zonder beweging en minder slaap. Wij willen dat deze online media juist verleiden tot gezonde voeding, beweging en voldoende slaap. Daarom werken we aan een mediaomgeving die bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Daarbij is het belangrijk dat kinderen én hun ouders zich bewust zijn van de invloed van media. En van het belang van verantwoord mediagebruik.

Wat is het doel?

In de eerste plaats willen we buiten spelen en offline zijn stimuleren. Maar we weten dat media een groot onderdeel zijn van het leven van jongeren. Kinderen brengen steeds meer tijd door achter beeldschermen. Verder: 

  • zitten ze meer; 

  • bewegen ze minder; 

  • slapen ze slechter; en  

  • worden ze vaak blootgesteld aan ongezonde voedselreclames.  

Daarom willen we ook de mediaomgeving gezonder maken. We vergroten bijvoorbeeld de mediawijsheid. En we zetten ons ervoor in dat sociale media, streamingdiensten en games bijdragen aan een gezonde leefstijl.  

Zo maak je Media gezonder

Benut je werknet

Samenwerking is van groot belang om de mediaomgeving gezond te maken. Om als JOGG-regisseur effectief te regisseren en als beleidsambtenaar domeinoverstijgend te werken, werk je samen met verschillende organisaties, professionals en beleidsmedewerkers in jouw gemeente.  

Het werknet is actiegericht en continu in ontwikkeling. Een werknet kan er afhankelijk van het doel anders uit zien. Hieronder zie je mogelijke werknetpartners voor de omgeving Media.  

Ook op landelijk niveau bouwen we aan werknetten. We werken onder andere samen met ministeries, agencies en influencers.  

Gezondheid in al het beleid

Als je een omgeving zoals media duurzaam gezond wil maken, is het belangrijk om gezondheid te verankeren in het beleid van alle domeinen van je gemeente. En in het beleid van de organisaties waarmee je samenwerkt. Idealiter speelt gezondheid een rol in al het beleid (Health in and for all policies).  

Social Media

Gaming