
De samenhangende preventiestrategie ligt er
Bij JOGG zijn we blij dat het demissionair kabinet kiest voor onze jeugd. Want alleen als de gezonde keuze de makkelijkste is, bouwen we aan een gezonde generatie. En dat is keihard nodig.
Bij JOGG zijn we blij dat het demissionair kabinet kiest voor onze jeugd. Want alleen als de gezonde keuze de makkelijkste is, bouwen we aan een gezonde generatie. En dat is keihard nodig.
Van sportieve challenges tot buitenspeelsag en inspirerende bijeenkomsten met het werknet. Door heel Nederland lieten JOGG-gemeenten zien: een gezonde jeugd maken we samen. Met zichtbare steun van wethouders, burgemeesters en JOGG-ambassadeurs werd het een week vol energie én impact.
De Week voor de Gezonde Jeugd laat zien wat lokaal preventiebeleid kan betekenen en hoeveel verschil JOGG-teams dagelijks maken. In Heerlen gaven ruim 600 peuters, ouders en professionals letterlijk het startsein tijdens de jubileumeditie van de Peuter4daagse. Een lokaal initiatief dat uitgroeide tot landelijk voorbeeld.
Op 24 september 2025 is het zover: Nationale Kraanwaterdag. Dit jaar pakken we het groter aan. Niet alleen op scholen, maar ook op sportvelden, in speeltuinen, buurthuizen en andere plekken waar kinderen en jongeren samenkomen brengen we het belang van water drinken onder de aandacht. Overal waar zij zijn, willen we dat water beschikbaar en zichtbaar is.
Wat speelt er écht in het leven van jongeren? In deze podcast Generatie Z portret gaan vijf jongeren openhartig in gesprek over hun leefstijl, van sporten en bijbaantjes tot sociale druk en voeding.
Organisaties en initiatieven die volwassenen en kinderen met minder kansen willen ondersteunen om meer te bewegen, kunnen tot en met 13 november 2025 14:00 een aanvraag indienen voor ‘Bewegen door de dag heen’. Hiermee ontvangen zij tot €15.000 subsidie voor een project van maximaal 12 maanden.
De jaarlijkse landelijke JOGG-Meetup krijgt vanaf dit jaar een andere invulling. Geen groot centraal event, maar een formule die dichter bij jou en je werknet staat.
Hoe zorg er in jouw gemeente voor dat een gezonde leefomgeving bij alle wethouders op de agenda komt? In Renkum gingen ze er vol voor. Een speciale collegesessie bleek een schot in de roos.
De JOGG-aanpak: hoe werkt het en wat levert het op? Dr. Irma Huiberts deed vijf jaar lang onafhankelijk onderzoek. Drie topinstituten. Een conclusie: doorgaan. Vorige week promoveerde ze bij de Vrije Universiteit Amsterdam op haar onderzoek, in opdracht van het consortium: Mulier Instituut, Amsterdam UMC en Erasmus MC. Haar proefschrift bevestigt: een brede lokale samenwerking om de leefomgeving gezonder te maken is dé sleutel tot succes.