Een structureel gezondere omgeving kun je alleen voor elkaar krijgen door met alle partijen samen te werken. Dus publieke én private, landelijke, regionale én lokale. Bij publiek-private samenwerking (PPS) werken overheid en non-profitorganisaties samen met bedrijven door verantwoordelijkheden, middelen en vaardigheden te delen. Dit doe je om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Wat is het doel?

Een gezonde omgeving waarin kinderen gezond kunnen opgroeien. Dit einddoel krijg je alleen voor elkaar door als gemeente ook met private partijen samen te werken. Het bedrijfsleven heeft namelijk een grote impact op de leefomgeving waarin kinderen opgroeien. Publiek-private samenwerking is belangrijk, omdat samenwerking met bedrijven een belangrijke bijdrage levert aan het creëren van een gezonde leefomgeving. 

Hoe zorg je voor succesvolle samenwerking?

Er zijn 4 stappen om op een succesvolle manier samen te werken met private partijen: 

1. Bereid je voor

Voordat je potentiële samenwerkingspartners gaat benaderen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit betekent dat je een concreet projectplan schrijft met een helder idee waarvoor je potentiële samenwerkingspartners zoekt. Wat vraag je precies en waarvoor? Bij de één kan dit gaan om een financiering. Bij de ander om communicatie-inzet. 

2. Vind de juiste partners

Je hebt je projectplan klaar en een duidelijke uitleg van je idee. Passend bij je projectplan ga je gericht op zoek naar relevante potentiële samenwerkingspartners. Hiervoor stel je zoekcriteria op. Vervolgens maak je een longlist met potentiële partners. Je komt tot een shortlist door iedere partij op je longlist te bekijken op basis van specifieke aanvullende criteria. 

3. Maak verbinding

Je bent klaar om je idee te delen met de belangrijkste potentiële samenwerkingspartners uit je lijst. Je neemt contact op en gaat in gesprek. Daarbij luister je goed naar hun doelen en ambities en zoek je naar gedeelde belangen. Duik eventueel nog in hoe je gedeeld eigenaarschap creëert. Na het gesprek doe je een voorstel dat bij hen en het gemeenschappelijke doel past. 

4. Hou vast

Bij voorkeur onderhoud je een warm contact met je samenwerkingspartner vanaf het begin van de samenwerking. Dus ook tijdens de uitvoering van het project en na de afronding ervan. Ook om de resultaten te kunnen monitoren & evalueren.

Trainingen & e-learning

Ga aan de slag met publiek-private samenwerkingen en volg onze trainingen & e-learning. 

E-Learning

  • E-learning PPS & Fondsenwerving

    In deze e-learning bieden we je aan de hand van zes modules de basisprincipes bij voor het ontwikkelen van een duurzame en succesvolle samenwerking met bedrijfs- en financieringspartners. Dit doen we door theoretische kennis en praktijkvoorbeelden te delen en met het stellen van toetsvragen. Zo leer je wat publiek-private samenwerking (PPS) en fondsenwerving kan betekenen voor een succesvolle JOGG-aanpak in jouw gemeente.

    E-learning
Instructies om in te loggen in de e-learning
  • 1e keer inloggen e-learning: Maak hier eerst een account aan. Dit is nodig zodat je op elk gewenst moment de e-learning kunt verlaten en terug kunt keren naar waar je gebleven bent. 

  • Inloggen met bestaand account: Je kunt hier inloggen met je e-mailadres en wachtwoord als je al eerder een account hebt aangemaakt.

Als je vragen hebt over deze e-learning, neem dan contact op met Romy Elshof.

Praktijkvoorbeelden

Voorbeelden van private samenwerking uit de praktijk

  • Regio en supermarkten maken gezonde tussendoortjes toegankelijk

    Het begon allemaal met de wens van ouders zelf. Ze wilden dat gezonde tussendoortjes makkelijker en toegankelijker zijn. Ouders gaven aan dat het soms overweldigend is om tussen alle opties in de supermarkt te navigeren en dat ze behoefte hadden aan duidelijke keuzes die echt gezond zijn voor hun kinderen. Dit geluid werd opgepikt door de JOGG-regisseurs in de regio Noord-Veluwe.

    Goed voorbeeld
    Publiek-private samenwerking
    Kinderopvang
  • HPC Zetten eetomgeving scholen foto Erik van t Hullenaar

    Overbetuwe pakt met supermarkt Jumbo ongezonde eetgewoontes rondom scholen aan

    JOGG-gemeente Overbetuwe zet vol in op het stimuleren van een gezonde leefstijl bij jongeren. Een van hun doelen is dat minimaal 60% van de middelbare scholen een gezonde leefstijl in hun beleid opneemt en dat de omgeving rond scholen gezondere keuzes stimuleert. Uit onderzoek van de WUR (Wageningen University & Research) en Jong Leren Eten bleek dat veel jongeren tijdens de lunchpauze frikandelbroodjes en energiedrankjes kopen bij de supermarkt, terwijl middelbare school HPC zelf wel een gezonde kantine heeft. Dus bleef de vraag: hoe inspireren we leerlingen dan om wél gezonde keuzes te maken?

    Goed voorbeeld
    Voortgezet onderwijs
    Publiek-private samenwerking
    Gedeeld eigenaarschap

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.

Gegevens JOGG-gemeenten
JOGG-accounthouder