Het college van B&W (burgemeester en wethouders) en de raadsleden van een gemeenteraad zijn in JOGG-gemeenten in de ideale situatie allemaal enthousiaste en betrokken ambassadeurs van de JOGG-aanpak. Zij zorgen er gezamenlijk voor dat een gezonde omgeving en leefstijl op de agenda staat van ál het gemeentelijk beleid. Van zorg tot ruimtelijke ordening en van sport tot economische zaken. Zo kun je als JOGG-team ook in de praktijk concreet samenwerken met alle verschillende beleidsafdelingen. En zijn jullie met elkaar continu bezig met het creëren van een gezonde omgeving.

Wat is het doel?

De JOGG-aanpak verankeren in al het gemeentelijke beleid. Dit noemen we ook wel Gezondheid in al het beleid, of Health in and for all policies. De aanpak krijgt een plek binnen verschillende beleidsdomeinen als iedereen haar omarmt. De collegeleden – in het bijzonder de JOGG-wethouder – én de raad. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het vaststellen van beleid.

Als JOGG-beleidsmedewerker ben je verantwoordelijk voor het leggen van deze verbindingen binnen de gemeentelijke beleidsterreinen. Om uiteindelijk een structureel gezonde omgeving te realiseren. 

Hoe zorg je voor politiek-bestuurlijk draagvlak?

Onderstaande praktische tips zorgen voor een succesvol politiek en bestuurlijk draagvlak binnen jouw JOGG-gemeente. Daarnaast is het goed om contact met je accounthouder op te nemen om samen te bekijken wat er verder nodig is om het draagvlak in jouw gemeente te vergroten en wie hiervoor verantwoordelijk is.

Breng je huidige situatie in kaart

Het is belangrijk dat de JOGG-aanpak goed in beeld blijft bij het college van B&W en de gemeenteraad. Zodat er blijvende aandacht en positieve energie voor is. Hun betrokkenheid is namelijk belangrijk voor de continuïteit en het succes van de JOGG-aanpak in jouw gemeente. Dus:

  • weet wie de JOGG-wethouder is, wat verder zijn of haar verantwoordelijkheden (portefeuille) zijn en vanuit welke partij hij of zij werkzaam is.

  • weet wie de andere collegeleden zijn en hoe de portefeuilleverdeling eruitziet. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor volksgezondheid, sport of jeugd?

  • bekijk de partijprogramma's van de wethouders om concrete haakjes te vinden als de wethouder bijvoorbeeld wat minder betrokken is.

  • bekijk het collegeprogramma/coalitieakkoord van jouw gemeente. Zoek de verbindingen met preventie, gezondheid, jeugd, onderwijs en sport in het coalitieakkoord. Je weet de koers van het college en je kunt hierop expliciet inzetten om draagvlak te creëren. 

  • bekijk andere beleidsdocumenten van de gemeente, zoals de Volksgezondheidsnota, sportnota, woonvisie etc. Momenteel is het GALA/SPUK erg actueel, weet wat daarin staat. Op deze manier kun je haakjes en vervolgens draagvlak vinden, bijvoorbeeld andere collegeleden die geen JOGG in hun portefeuille hebben. 

  • onderzoek welke partijen/personen in de raad zitten. Probeer eens een raadsvergadering bij te wonen. Dit kan zowel online als fysiek in iedere gemeente.

Betrek een wethouder

Nu je inzicht hebt in de lokale situatie, kun je bekijken op welke vlakken je kunt samenwerken met de wethouder:

  • Laat de ondertekening en/of verlenging van de JOGG-overeenkomst vaststellen door het college. Of bij een verlenging door middel van een collegevoorstel.

  • Buiten de gemeente: als ambassadeur stimuleren dat (potentiële) werknetpartners aansluiten bij de doelstellingen van de lokale JOGG-aanpak. 

  • Zichtbaarheid bij activiteiten en onderschrijven dat hij/zij de JOGG-aanpak omarmt. Fysieke aanwezigheid is niet altijd nodig. Denk hierbij aan een aankondiging, een bericht op sociale media.

  • Plan 1x per jaar een bestuurlijk overleg in met het lokale JOGG-team, wethouder(s) en je accounthouder. Tijdens dit overleg kunnen jullie de voortgang van de lokale aanpak bespreken. En bijvoorbeeld de verbinding tussen JOGG-landelijk en -lokaal.

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker
  • Neem gezondheid mee in bestaande overleggen binnen verschillende beleidsterreinen. Denk hierbij aan teamoverleggen binnen het Sociaal Domein, sport, volksgezondheid, armoede, duurzaamheid, veiligheid, ruimtelijke ordening en LEA (Lokaal Educatieve Agenda).   

  • Geef binnen je plan van aanpak aan op welke manier je het college en de raad structureel blijft informeren. Dit kan bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, jaarlijkse evaluaties en/of raadsbezoek aan een JOGG-locatie. Zoals een gezonde sportkantine en GBT (Gezonde Basisschool van de Toekomst).

  • Betrek het college bij de vorming van de doelstelling binnen het plan van aanpak. Leg uiteindelijk het plan van aanpak ter informatie voor aan de raad.  

  • Organiseer een beleidssessie voor beleidsmedewerkers, beleidsuitvoerders etc. In deze beleidssessie wordt het integrale belang van gezondheid toegelicht voor verschillende beleidsterreinen. Ook kun je samen aan de slag gaan met concrete doelen. Overweeg om de uitnodiging vanuit de wethouder te sturen. 

  • Haak de JOGG-regisseur aan bij moties en voorstellen op het gebied van preventie. 

Jouw rol als JOGG-regisseur
  • Tijdens verkiezingen geef je vooraf input aan de partijen om JOGG in het verkiezingsprogramma en uiteindelijk het Coalitieakkoord op te nemen. 

  • Organiseer bijvoorbeeld een collegeontbijt om het college inhoudelijk te informeren over de integrale aanpak. En over wat hun rol is als bestuurder en welke mogelijkheden zij hebben voor gezondheid in hun portefeuille.  

  • Informeer collegeleden en raadsleden. Benut hiervoor raadscommissies en college-presentatiemomenten.  

  • Houd feeling met wat er binnen een gemeente leeft door bijvoorbeeld een raadsvergadering te bezoeken of door een besluitenlijst van het college of raad te lezen.   

Training(en) & e-learning

Op dit moment zijn we bezig met de doorontwikkeling van ons trainingsaanbod. Vanaf januari 2025 staan hier de nieuwste trainingen die je helpen bij het op de juiste manier gebruiken van de tools.

Praktijkvoorbeelden

Voorbeelden van samenwerking uit de praktijk

  • Succesverhaal JOGG-gemeente Nieuwkoop: gezondheid in elk beleid via collegevoorstellen

    In Nieuwkoop werd gezondheid van bijzaak naar een centrale rol in elk collegevoorstel gebracht. Wethouder Gerben van Duin laat zien hoe een simpele maar krachtige verandering in de werkwijze van de gemeente grote impact kan hebben op de gezondheid van haar inwoners. Lees hoe jij dit als gemeente dit kan overnemen en waarom de rol van JOGG-beleidsmedewerkers hierin onmisbaar is. Ontdek hoe Nieuwkoop dit voor elkaar kreeg en wat jouw gemeente hiervan kan leren.

    Goed voorbeeld
    Politiek-bestuurlijk draagvlak
    Gezondheid in al het beleid
  • Jaarlijks wethoudersontbijt Heuvelland - wethouders bundelen krachten voor een gezonde jeugd

    In de Zuid-Limburgse Heuvellandgemeenten komen elk jaar vijf JOGG-wethouders en hun JOGG-team, beleidsmedewerkers en regisseurs, samen voor een informeel ontbijt. Hier bespreken ze hun plannen om de leefomgeving van de jeugd gezonder te maken en werken ze aan hun regionale samenwerking. Zo houden ze gezondheid hoog op de gemeentelijke agenda. Ontdek hoe deze vijf gemeenten dit samen voor elkaar krijgen en laat je inspireren voor jouw eigen gemeente.

    Goed voorbeeld
    Politiek-bestuurlijk draagvlak
    Voeding
  • Gemeenten Velsen, Roermond en Breda zetten zich in voor een gezond voedingsaanbod in het eigen gemeentehuis

    Onlangs hebben de gemeenten Velsen, Roermond en Breda de Ambitie Gezonder Voedingsaanbod in Gemeente- en Provinciehuizen met enthousiasme ondertekend. Hiermee zetten zij een belangrijke stap richting en gezonder voedingsaanbod op de werkvloer en het is een duidelijk signaal naar medewerkers, partners en bedrijven in hun regio. Deze inzet benadrukt de prioriteit die gezondheid krijgt binnen de gemeente en inspireert andere gemeenten om hetzelfde te doen. Heeft jouw gemeente- of provinciehuis al de ambitie ondertekend? Laat je inspireren door deze gemeenten en vele anderen die al voorop lopen in deze belangrijke verandering en sluit je aan!

    Goed voorbeeld
    Geef zelf het goede voorbeeld
    Politiek-bestuurlijk draagvlak
  • EK Wielrennen als vliegwiel - alle Drentse gemeenten gaan voor gezondere sportevenementen

    Toen bekend werd dat het EK Wielrennen 2023 naar Drenthe zou komen, zag JOGG-regiocoördinator Dorien van de Kant een unieke kans. Een mooie aanleiding om niet alleen te focussen op de sport zelf, maar ook op gezonde voeding tijdens sportevenementen. E. Dorien: "Ik zag het als een mooie springplank om de sportomgeving in Drenthe gezonder te maken", vertelt ze enthousiast. Na een proces van maanden ondertekenden álle 12 JOGG-gemeenten in Drenthe het Convenant Gezonde Sportevenementen. Hoe kreeg Dorien dit voor elkaar?

    Goed voorbeeld
    Sportevenementen
    Politiek-bestuurlijk draagvlak
  • Foto @gemeente Zwartewaterland

    Aan tafel met de burgemeester voor een gezondere toekomst in Zwartewaterland

    Van 8 tot en met 11 oktober 2024 ontbijten burgemeesters uit 245 gemeenten samen met een basisschoolklas op het gemeentehuis. JOGG-gemeente Zwartewaterland doet ook mee aan dit gezonde Burgemeestersontbijt en gebruikt dit moment om de burgemeester te laten ervaren wat de JOGG-aanpak in de praktijk betekent. Lees hier meer over de ervaring in Zwartewaterland en hoe je het Burgemeestersontbijt als opstap naar structureel gezond voedingsbeleid kan gebruiken.

    Goed voorbeeld
    Themadagen
    Primair onderwijs
    Politiek-bestuurlijk draagvlak
    Voeding

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.

Gegevens JOGG-gemeente
JOGG-accounthouder