Gedeeld eigenaarschap betekent dat belangrijke werknetpartners zich actief verantwoordelijk voelen voor het gezonder maken van de leefomgeving. Ze pakken hun rol op en nemen die verantwoordelijkheid ook echt. Dit gaat verder dan alleen betrokken zijn, want eigenaarschap vraagt om een actievere houding. Partners dragen bij vanuit hun eigen kracht en motivatie. De samenwerking is gelijkwaardig, waarbij je inspeelt op wat de ander drijft, nodig heeft en kan bijdragen.

Wat is het doel?

Met gedeeld eigenaarschap wil je ervoor zorgen dat de werknetpartners zich verantwoordelijk voelen en verantwoordelijkheid nemen voor het bevorderen van een gezonde leefomgeving. Elke partner ziet hierin duidelijk hun rol met het doorvoeren van aanpassingen in de leefomgeving, beleid en borging van projecten.

Hoe zorg je voor gedeeld eigenaarschap?

Gedeeld Eigenaarschap vraagt om een houding van gelijkwaardige samenwerking met partners, waarbij je denkt in partners in plaats van doelgroepen. Het draait om relaties opbouwen, luisteren, gedeelde belangen vinden, elkaar versterken en persoonlijke drijfveren begrijpen.

De kenmerken van Gedeeld Eigenaarschap bieden handvatten om dit vanaf het begin vorm te geven of te versterken als het proces vastloopt. Hieronder vind je de stappen en voorbeelden van deze kenmerken.

 

Ga samen van start

Vanaf de start alle betrokkenen uitnodigen om mee te doen, vergroot gedeeld eigenaarschap. In Almere zorgde de JOGG-regisseur ervoor dat verschillende partners vanaf het begin betrokken waren bij het 'Pact met Impact'. Door actief te investeren in de relatie en gelijkwaardige gesprekken te voeren, konden ze een gezamenlijke basis leggen. Dit voorbeeld laat zien hoe het in kaart brengen van ieders ambitie en het creëren van een cultuur van samenwerking essentieel is voor een duurzame samenwerking.

Doe het samen

Voor gedeeld eigenaarschap is motivatie essentieel. Je wil dat partners zelf kiezen om bij te dragen. Een mooi voorbeeld hiervan komt uit Alkmaar, waar de Moskee Bilal samen met JOGG-Alkmaar en andere partners gespreksbijeenkomsten organiseerde. Deze bijeenkomsten richtten zich op het betrekken van moskeebezoekers, vooral met een Marokkaanse achtergrond, bij het creëren van een gezonde omgeving. Door naar hun behoeften te luisteren en hen actief te betrekken, werd een solide basis gelegd voor samenwerking en het bevorderen van een gezonde leefstijl. 

Hetzelfde doel voor ogen

Gedeeld eigenaarschap groeit als iedereen dezelfde doelen deelt. In Almere stond de gezonde toekomst van kinderen centraal en dit werd formeel vastgelegd in het 'Pact met Impact'. De werknetanalyse hielp doelen in kaart te brengen en te visualiseren, waardoor elke partner zijn rol en bijdrage kon zien in het gezamenlijke doel.

Een concreet voorbeeld uit Almere:
Het Jeugdfonds Sport en Cultuur wil dat ieder kind in Almere kan meedoen met sport en cultuur, ongeacht financiële barrières. Voor 2023 is hun doel om minimaal 2250 kinderen te ondersteunen, met een ambitieuze verhoging naar 4000 tot 2026.

Deze ambitie sluit naadloos aan bij onze gezamenlijke droom voor een gezonde jeugd. Deelname aan sport en cultuur draagt bij aan een actieve, gezonde leefstijl en sociale ontwikkeling van kinderen. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur speelt hierin een belangrijke rol door financiële barrières weg te nemen en zo de toegang tot sport en cultuur te vergroten.

Zo zie je dat een gezamenlijke ambitie, zoals 'gezonde jeugd', verbindend werkt en misverstanden voorkomt over individuele belangen. Hierdoor kunnen alle betrokkenen effectiever bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Versterk elkaar

Samenwerking is het sterkst als partners gelijkwaardig, maar niet identiek zijn. In Almere werd de rolverdeling duidelijk vastgelegd, met partijen zoals GGD en Het Jeugdfonds Sport en Cultuur die hun specifieke expertise inzetten.

De handreiking van JOGG-partner Pharos 'werken met sleutelfiguren' biedt je structuur om sleutelpersonen effectief te betrekken. Het document helpt je helder te maken hoe elke partner bijdraagt aan een doel en laat zien hoe diversiteit binnen de samenwerking krachtig kan zijn, wat ook geldt voor de samenwerking met buurtorganisaties in de documentaire Stap voor Stap.

Zorg voor energie

Een succesvolle samenwerking geeft energie en draagt bij aan een positieve werksfeer. De documentaire Stap voor Stap illustreert hoe het creëren van eigenaarschap in een wijk kan zorgen voor betrokkenheid en enthousiasme. Het laat zien hoe buurtbewoners samenkomen, hun successen vieren en elkaar inspireren om bij te dragen aan een gezondere leefomgeving. Het vieren van mijlpalen, zoals succesvolle bijeenkomsten en verbeteringen in de wijk, versterkt het gevoel van gemeenschappelijk eigenaarschap en houdt de energie hoog binnen de samenwerking.

Tools

Onderstaande tools helpen je in je eigen werk om effectief gedeeld eigenaarschap te creëren.

Werken met sleutelfiguren

Deze handreikingen van Pharos bieden praktische tips voor het samenwerken met sleutelpersonen in zorg en welzijn. Het helpt jou als JOGG-professional om sterke relaties op te bouwen en gedeeld eigenaarschap te bevorderen, wat essentieel is voor het verbeteren van de leefomgeving van kinderen en jongeren.

Waarstaatjegemeente.nl

Waarstaatjegemeente.nl geeft inzichtelijke cijfers over alle gemeenten op belangrijke beleidsterreinen. Het is ideaal voor jou als JOGG-professional in de verkennende fase van gedeeld eigenaarschap.

Stap voor Stap naar een gezondere buurt

Gebruik de documentaire 'Stap voor stap naar een gezondere buurt' als inspiratie om ook in jouw buurt of organisatie het gesprek op gang te brengen.

“Het gaat erom niet alleen op je eigen plan te focussen, maar juist aan te sluiten op de behoefte van de ander. Door kleine successen samen te boeken, versterk je gedeeld eigenaarschap en geef je energie aan de samenwerking”
Natasja Netten
JOGG-regisseur Hilversum

Training(en) & e-learning

Op dit moment zijn we bezig met de doorontwikkeling van ons trainingsaanbod. Vanaf januari 2025 staan hier de nieuwste trainingen die je helpen bij het op de juiste manier gebruiken van de tools.

Goede voorbeelden

Voorbeelden van samenwerking uit de praktijk

  • Hoe 30 organisaties in Almere samenwerken voor een gezonde toekomst van kinderen

    In 2018 bundelden zeven organisaties in JOGG-Gemeente Almere hun krachten in een 'Pact met Impact'. Inmiddels is dit unieke samenwerkingsverband uitgegroeid tot een netwerk van ruim dertig partners. Ondanks obstakels als concurrentie en verschillende belangen, wist een gedreven JOGG-regisseur een hechte samenwerking op te bouwen en houdt ze het pact in beweging. Ontdek hier hoe ze dat voor elkaar krijgt hoe deze partijen samenwerken aan een gezonde toekomst.

    Goed voorbeeld
    Gedeeld eigenaarschap
  • HPC Zetten eetomgeving scholen foto Erik van t Hullenaar

    Overbetuwe pakt met supermarkt Jumbo ongezonde eetgewoontes rondom scholen aan

    JOGG-gemeente Overbetuwe zet vol in op het stimuleren van een gezonde leefstijl bij jongeren. Een van hun doelen is dat minimaal 60% van de middelbare scholen een gezonde leefstijl in hun beleid opneemt en dat de omgeving rond scholen gezondere keuzes stimuleert. Uit onderzoek van de WUR (Wageningen University & Research) en Jong Leren Eten bleek dat veel jongeren tijdens de lunchpauze frikandelbroodjes en energiedrankjes kopen bij de supermarkt, terwijl middelbare school HPC zelf wel een gezonde kantine heeft. Dus bleef de vraag: hoe inspireren we leerlingen dan om wél gezonde keuzes te maken?

    Goed voorbeeld
    Voortgezet onderwijs
    Publiek-private samenwerking
    Gedeeld eigenaarschap

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.

Gegevens JOGG-gemeenten
JOGG-accounthouder