Onze visie
JOGG werkt aan een samenleving waarin iedereen opgroeit in een gezonde leefomgeving. Daarin zijn gezond eten, genoeg beweging en ontspanning gewoon. En komen overgewicht en obesitas minder voor. Een gezonde jeugd is de basis voor een gezonde toekomst.
Inzetten op een gezonde jeugd
We leven in een samenleving waarin alles voorhanden is, we worden voortdurend verleid tot het eten van te veel en vaak ongezonde voeding, terwijl technologie, zoals smartphones, fatbikes en auto's ervoor zorgen dat we steeds minder bewegen. Dit leidt tot overgewicht en stijgende ziektekosten. Om deze problemen structureel aan te pakken, zetten we ons in voor een samenleving die gezonder is ingericht. Wij richten ons daarbij specifiek op de leefomgeving van kinderen en jongeren van 0-23 jaar. Want een gezonde jeugd is de basis voor een gezonde toekomst.
Hoe bereik je een gezonde samenleving?
Het realiseren aan een gezonde samenleving is een complexe opgave die vraagt om een lange adem. We hebben alle partijen nodig die de handen uit de mouwen willen en moeten steken. Met de volgende uitgangspunten bouwen we samen aan een gezonde leefomgeving:
De wetenschappelijk onderbouwde JOGG-aanpak richt zich op alle kinderen van 0-23 jaar. We maken de leefomgevingen waarin kinderen en jongeren veel komen: buurt, school, sport, vrije tijd, werk en (online) media gezonder.
De 5 voorwaarden vormen de basis voor alle concrete initiatieven en projecten:
politiek-bestuurlijk draagvlak
gedeeld eigenaarschap
communicatie
publiek-private samenwerking
monitoring & evaluatie
Het is belangrijk om zowel de praktijk als het beleid te veranderen. Gezondheid wordt beïnvloed door veel verschillende factoren: van de manier waarop we leven, waar we wonen en werken. Health in all and for all policies betekent dat gezondheid geïntegreerd wordt in en voor alle beleidsterreinen, niet alleen de zorg. Of het nu gaat om huisvestiging, onderwijs of recreatie, al deze domeinen dragen bij aan een gezonde leefomgeving.
We hebben iedereen nodig: individuen, maatschappelijke organisaties, overheidsorganisaties én bedrijven. JOGG verbindt partijen op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau in coalities, we noemen ze werknetten. De inmiddels ruim 220 gemeenten hebben een spilfunctie in onze aanpak. We helpen elke gemeente met advies en trainingen om op lokaal niveau:
coalities te bouwen;
structurele samenwerking op te zoeken; en
initiatieven te ontplooien en implementeren voor een gezonde leefomgeving.
Bedrijven hebben een grote impact op de leefomgeving én ons voedingsaanbod. Wij maken op landelijk niveau afspraken met het bedrijfsleven (en gemeenten). Denk aan afspraken over de manier van samenwerken met het bedrijfsleven en de resultaten die we willen bereiken. Ook het borgen van aandacht voor gezondheid is een belangrijk doel. Al deze afspraken hebben we vastgelegd in ambities, akkoorden en convenanten.
Met deze sterke landelijke samenwerkingen en concrete landelijke acties met bedrijven en maatschappelijke organisaties ondersteunt JOGG op deze manier ook jouw gemeente.
Benieuwd naar onze landelijke afspraken?
Het gezonder maken van de leefomgeving doen we samen, door uit te dragen waar we voor staan. Practice what you preach! Wanneer jullie als gemeente het goede voorbeeld geven, volgen anderen. Dit begint bij een vitale werkvloer in jullie eigen gemeente, waar werknemers gezonde keuzes kunnen maken. Door in te zetten op bewustwording en aandacht voor gezonde voeding en voldoende beweging en ontspanning worden werknemers gestimuleerd ook zelf gezonder te leven. Ook hierin bieden we advies en ondersteuning.
Leefstijlthema's waar we op in zetten
In een gezonde samenleving is het makkelijk om gezonde keuzes te maken. Dat kan alleen in een omgeving die gezond eten en water drinken, genoeg bewegen en voldoende ontspanning stimuleert en het gezonde aanbod hier in overvloed aanwezig is.
JOGG zet zich in om plekken waar veel kinderen komen om te eten zodanig te veranderen dat het makkelijker, goedkoper en aantrekkelijk is om een gezonde keuze te maken. Het gaat hierbij dan over bijvoorbeeld scholen, sportlocaties, kinderdagverblijven en dagattracties, inclusief ook de directe leefomgeving daaromheen.
Bewegen kan in Nederland altijd en overal. Hoe meer plezier kinderen en jongeren ervaren bij het bewegen, hoe actiever ze zijn. Wij zetten ons dan ook in om een beweegvriendelijke leefomgeving te creëren voor kinderen en jongeren. Zodat zij dagelijks met plezier voldoende kunnen bewegen. En dat is essentieel voor een gezonde leefstijl.
Iedereen verdiend een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Ontspanning op korte termijn, draagt bij aan een gevoel van welbevinden op de lange termijn. Daarnaast stimuleert ontspanning creativiteit en helpt het jongeren een gezonde balans te vinden in hun leven vol sociale interacties. JOGG faciliteert onder andere schoolomgevingen, buurten, sportclubs, vrije tijdsomgevingen en online platforms om ontspanning onderdeel te laten zijn van activiteiten en op nemen in het beleid.
Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG)
De JOGG-aanpak en de KnGG-aanpak gaan hand in hand, omdat preventie en passende zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een gezonde leefomgeving is een voorwaarde voor het bevorderen en behouden van een gezonde leefstijl.
Kind naar Gezonder Gewicht
In Nederland heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Dat vraagt om passende ondersteuning van het kind en gezin. Overgewicht of obesitas kan de aanleiding zijn voor het gesprek, maar bij Kind naar Gezonder Gewicht kijken we met een brede blik naar de situatie, oorzaken en ondersteuning van het kind en gezin. Vaak is uitsluitend hulp bij voeding, beweging en slaap niet voldoende omdat er meerdere complexe problemen spelen binnen het gezin, zoals armoede of stress.
De samenwerking tussen het zorg- en sociaal domein staat centraal bij onze aanpak. Het vereist zorgvuldige begeleiding om kinderen met overgewicht of obesitas als één netwerk te ondersteunen. Samen met het kind (en gezin) wordt gewerkt aan een duurzame leefstijltransitie, en aan verbetering van het welzijn van deze kinderen. Ook aan de slag met de aanpak in jouw gemeente?