Een beweegvriendelijke omgeving stimuleert mensen om te sporten, te bewegen, te spelen, actief te verplaatsen en te ontmoeten. Denk aan lopen of fietsen naar school, buitenspelen en een potje voetballen. Zo wordt bewegen in de buurt leuk en toegankelijk.

Wat is het doel?

Het doel van een beweegvriendelijke omgeving is om beweging aantrekkelijk en vanzelfsprekend te maken. Door buurten te voorzien van veilige fiets- en wandelroutes, sporttoestellen en uitdagende speelplekken, maken we beweging uitnodigend en laagdrempelig. Zo creëren we een leefomgeving die gezonde keuzes aanmoedigt en bijdraagt aan de ontwikkeling van een gezonde, actieve generatie.

Beweegvriendelijke Omgeving Model

Hoe je een leefomgeving vormgeeft zodat die als beweegvriendelijk wordt ervaren, hangt altijd af van de mogelijkheden in de buurt of gemeente en de wensen van bewoners. Wel bestaat de beweegvriendelijke omgeving altijd uit 3 elementen:

  • Hardware: de fysieke infrastructuur die voor iedereen toegankelijk is en sport, spelen, bewegen en ontmoeten stimuleert.

  • Software: het aanbod van activiteiten, begeleiding en communicatie.

  • Orgware: alles wat betreft de organisatie en het proces om te komen tot het zichtbare aanbod.

Deze elementen komen samen in het BVO-model van Kenniscentrum Sport & bewegen. 

Jouw rol als JOGG-professional

Om een omgeving beweegvriendelijk te maken, kun je twee routes bewandelen. Bottum-up: begin lokaal in een wijk of met een burgerinitiatief. Gebruik het succes hiervan om andere domeinen te interesseren om aan de slag te gaan met BVO. Of top-down: stuur alle gemeentelijke afdelingen aan om bij nieuwe projecten beweeginclusief te werken. Daarnaast  kun je meeliften met bestaande of geplande ruimtelijke projecten. Bij alle opties is een integrale samenwerking met beleidsmedewerkers van andere domeinen een vereiste.

Zie figuur Integraal samenwerken aan een beweegvriendelijke omgeving.

Ook zijn er aanknopingspunten om de beweegvriendelijke omgeving te bevorderen via de Omgevingswet, GALA, Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, het Nationale Sportakkoord en Samenspeelakkoord.

“Een goede verbinding tussen het fysiek en sociaal domein is een voorwaarde voor succes.”
Whitepaper Kenniscentrum Sport & Bewegen

Beweegvriendelijke omgevingen in alle publieke ruimtes

Wil je niet alleen de Buurt, maar ook andere leefomgevingen beweegvriendelijker maken? Kijk hier wat jij kunt doen voor een veilige en beweegvriendelijke schoolomgeving en hoe je Gaming, Gamification en Esports inzet voor beweegstimulering.

Tools

Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft allerlei tools vol kennis, inspiratie en praktische tips om in jouw gemeente aan de slag te gaan met bijvoorbeeld scholen, sportvelden, openbare parken en e-sports en gamification. Hieronder lichten we er een paar uit. Om toegang te krijgen tot al deze tools maak je eenmalig een gratis account aan op de website.

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving