Dag van de Gezonde Schoolkantine

Elk jaar op de derde donderdag van maart organiseert het Voedingscentrum de 'Dag van de Gezonde Schoolkantine'. Deze dag is bedoeld om scholen te stimuleren hun kantines gezonder en duurzamer te maken. Als JOGG-regisseur kun je deze dag aangrijpen om structurele veranderingen in schoolkantines te ondersteunen en een gezonde eetomgeving voor leerlingen te bevorderen.

Wat is het doel?

Het doel van de Dag van de Gezonde Schoolkantine is om aandacht te vragen voor het gezonder en duurzamer maken van schoolkantines. Door het aanpassen van de eetomgeving kunnen leerlingen makkelijker gezonde keuzes maken. Dit draagt bij aan een gezonde leefstijl en een duurzamere toekomst. De dag biedt een kans om scholen te inspireren en concrete stappen te zetten richting een structureel gezondere eetomgeving.

Wat is de Gezonde Schoolkantine?

Met het programma De Gezonde Schoolkantine stimuleert het Voedingscentrum scholen om hun eetomgeving gezonder en duurzamer te maken. Scholen in het voortgezet (gespecialiseerd) onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs worden door de Adviseurs Eetomgevingen van het Voedingscentrum gratis geadviseerd in het gezonder en duurzamer maken van he voedingsaanbod in schoolkantines. Aan de hand van de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen kunnen scholen met veranderingen de schoolkantine en automaten steeds gezonder maken. In de richtlijnen wordt ingezet op het veranderen van gedrag door het aanpassen van de omgeving. Zo kunnen jongeren makkelijk (onbewust) gezonde en duurzame keuzes maken. Lees hier meer over het programma de Gezonde Schoolkantine.  

Jouw rol als JOGG-regisseur

Als JOGG-regisseur speel je een belangrijke verbindende rol tussen verschillende partijen die samenwerken aan een gezondere omgeving. Hier zijn enkele concrete stappen die je kunt nemen rondom de Dag van de Gezonde Schoolkantine:  

  • Samenwerking met Adviseur Eetomgevingen: Werk samen met de Adviseur Eetomgevingen van het Voedingscentrum om de Dag van de Gezonde Schoolkantine te benutten als moment om schoolkantines structureel gezonder te maken. 

  • Samenwerking Gezonde School Adviseur van de GGD aan het bereiken van een Gezonde School. De Gezonde School Adviseur heeft de expertise en het netwerk in de school om ze te ondersteunen bij het gezonder maken van de school(kantines). 

  • Betrek cateraars en leveranciers: Moedig cateraars en automatenleveranciers aan om zich aan te sluiten bij het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen. Dit vergroot het aanbod van gezonde producten in schoolkantines. 

  • Media en zichtbaarheid: Informeer de lokale media over initiatieven in jouw gemeente en stimuleer positieve aandacht voor stappen die richting gezondere schoolkantines worden gezet, bijvoorbeeld door een wethouder erbij te betrekken. 

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

Als JOGG-beleidsmedewerker speel je een voortrekkersrol door gezondheidsbevordering in beleidsplannen op te nemen.  

  • Integreer de Gezonde Schoolkantine in je gemeentelijk plan: Gebruik de Dag van de Gezonde Schoolkantine als een springplank om gezonde voeding structureel te integreren in schoolbeleid en gemeentelijke initiatieven. 

  • Verankering in beleid: Bespreek hoe de Dag van de Gezonde Schoolkantine kan bijdragen aan een langdurige integratie van gezonde voeding binnen de diverse beleidsterreinen in jouw gemeente.  

Praktische informatie

Wanneer: Jaarlijks de 3e donderdag van maart 
Doelgroep: Voortgezet (gespecialiseerd) onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs  

Meer informatie: Wie welkom zijn op de Dag van de Gezonde Schoolkantine in dit jaar, kijk op: Congres: Jongeren in de (toekomstige) eetomgeving | Voedingscentrum 

Landelijke overeenkomsten

Akkoorden

  • Akkoord Gezonde Voeding op Scholen

    Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen is een landelijk initiatief van JOGG waarbij het Voedingscentrum als kennispartner betrokken is. Het Akkoord richt zich op de bedrijven die het voedingsaanbod op scholen verzorgen, zoals cateraars, voedingsproducenten, groothandels en watertapleveranciers. Samen werken deze partijen aan het ontwikkelen en beschikbaar stellen van meer gezonde producten op scholen. Hierdoor wordt het voor leerlingen steeds makkelijker én aantrekkelijker om gezonde keuzes te maken.

Wil je persoonlijk advies?

Neem contact op
Anne-Jeth de Groot
Adviseur Gezonde Omgeving
petra.roberti@jogg.nl