Gemeentelijke tools voor een gezonde en duurzame voedselomgeving

Op schoolpleinen, in winkelstraten en op social media: eten en drinken is overal – en meestal niet de gezondste keuze. De inrichting van onze voedselomgeving bepaalt in hoge mate wat mensen kopen en normaal vinden. Door de omgeving zo in te richten dat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt, geven we kinderen en jongeren meer kans op een gezond leven.

Wat is het doel?

JOGG wil toewerken naar gemeenten die beleid voeren om een gezonde voedselomgeving te creëren. Gemeenten hebben verschillende instrumenten in handen – van omgevingsvisie tot convenanten met ondernemers – om aanbod, prijs en promotie van eten en drinken te beïnvloeden. JOGG helpt hen die instrumenten concreet toe te passen en te combineren

Jouw rol als JOGG-professional

Of je nu regisseur of beleidsmedewerker bent: jij kunt dit thema stevig op de lokale agenda zetten en verankeren in beleid. Hieronder vind je per rol concrete handvatten om de voedselomgeving gezonder te maken. 

JOGG‑Regisseur 

  • Breng het thema onder de aandacht bij jouw JOGG‑beleidsmedewerker en verken samen de kansen binnen de gemeente. 

  • Verzamel signalen en voorbeelden uit de praktijk die laten zien hoe de huidige voedselomgeving (on)gezond gedrag beïnvloedt. 

  • Organiseer gesprekken met lokale partners (onderwijs, sport, winkels) om draagvlak te creëren en eerste acties te verkennen. 

JOGG‑Beleidsmedewerker 

  • Ga in gesprek met collega’s van ruimtelijke ordening, economische zaken en publieke gezondheid om Health in and for all Policies te borgen. 

  • Gebruik data (bijv. voedseldrukmeting) om de voedselomgeving in kaart te brengen en ambities concreet te maken. 

  • Veranker maatregelen in lokaal beleid, zoals een voedselvisie, omgevingsplan of subsidiekader. 

  • Faciliteer en monitor pilots (bijv. een gezondere schoolomgeving) en deel resultaten met bestuurders en partners. 

Tools

Toolbox Inwonersparticipatie Gezonde Voedselomgeving

Deze toolbox biedt gemeenten een praktische methode om, samen met inwoners uit kwetsbare wijken, te verkennen hoe een ideale voedselomgeving eruit kan zien. De aanpak helpt bij het verkennen van draagvlak, het in kaart brengen van behoeften en het spotten van kansen voor toekomstig beleid en initiatieven voor het verbeteren van de voedselomgeving

Bouwstenen voor gezonde en duurzame voeding in lokaal beleid | Voedingscentrum

Voor een gezonde toekomst voor mens en milieu is het belangrijk dat jij als gemeente inwoners in staat stelt om gezonder en duurzamer te kiezen. Dat klinkt misschien groots en ver weg. Maar juist gemeenten en GGD’en kunnen écht impact maken. Bijvoorbeeld in scholen, buurthuizen, sportclubs en het bedrijfsrestaurant van de gemeente. Het Voedingscentrum helpt daarbij met handige bouwstenen.

Advies van JOGG

Zie je kansen om de voedselomgeving in jouw gemeente te verbeteren? Schakel ons in voor hulp! JOGG is de implementatiepartner voor JOGG-gemeenten, in samenwerking met het Voedingscentrum. Denk voor advies aan: het in kaart brengen van de voedselomgeving (voedseldruk), het opstellen van een voedselvisie, advisering rondom gebiedsontwikkeling/herontwikkeling van een horecagebied, gezonder maken van sportkantines of hoe reclame voor ongezonde keuzes te weren binnen jouw gemeente.

Wil je graag persoonlijk advies?

Zie je kansen om met de voedselomgeving aan de slag te gaan? Vraag ons om hulp! JOGG is de implementatiepartner voor gemeenten, in samenwerking met het Voedingscentrum. Denk hierbij aan advies op: het in kaart brengen van de voedselomgeving (voedseldruk), het opstellen van een voedselvisie, advisering rondom gebiedsontwikkeling/ herontwikkeling van een horecagebied, gezonder maken van sportkantines of hoe reclame te weren binnen jouw gemeente.

Neem contact op
Onno Klerk
Adviseur Gezonde Omgeving