Gezonder Kindermenu

JOGG wil een maatschappij waarin ieder kind gezond kan opgroeien. Daarbij zou het ook in alle horeca mogelijk moeten zijn voor kinderen en ouders om de gezondere keuze te kunnen maken. Dat kan alleen als de horecabranche, restaurants en horecaketens bereid zijn om structureel de gezondere optie op het menu te zetten. In plaats van een kindermenu dat bestaat uit een ongezond en beperkt aanbod, kunnen kinderen kiezen voor een op het kind afgestemde gezondere optie.
Wat is het doel?
JOGG wil restaurants, horecaketens en de horecabranche maar ook professionals in het veld inspireren en motiveren om stappen te maken in het structureel gezonder maken van de maaltijden voor kinderen binnen de horeca. In elk restaurant in Nederland moeten kinderen en hun ouders/verzorgers de keuze hebben voor een gezondere optie.
Aanzet vanuit de landelijke projectgroep
Tussen 2021 en 2025 werkte een landelijke projectgroep samen aan één missie: een gezonder kindermenu. Medewerkers van de GGD, Jong Leren Eten, IVN, JOGG-regiocoördinatoren, ondernemers en het Voedingscentrum sloegen de handen ineen. Lokale projecten ontstonden in onder andere Dordrecht, Nijmegen, Drenthe en Friesland. De projectgroep heeft kennis en ervaringen verzameld die nu als basis kunnen dienen voor nieuwe lokale initiatieven.
Aan de slag met gezondere kindermenu's
Lokale en regionale projecten starten vaak in samenwerking met een school of kinderdagverblijf binnen het JOGG-werknet. Kinderen denken samen met horecaprofessionals na over gezonde voeding en stellen een menu samen dat tijdelijk op de kaart van een restaurant komt te staan. Voedingseducatie en kinderparticipatie spelen hierbij een grote rol.
De landelijke projectgroep is in 2025 gestopt, maar goede ideeën verdienen een vervolg. JOGG blijft lokale initiatieven verbinden en ondersteunen. Wil je weten wat andere gemeenten hebben gedaan of heb je zelf een idee? Neem dan contact op met de Adviseur Gezonde Omgeving.
Tools
Ga het gesprek aan met horeca of andere professionals/partijen uit je werknet die een gezonder kindermenu maken. De mening van (groot)ouders is een belangrijke factor om aan te tonen dat er behoefte is aan gezondere keuzes op de menukaart in de horeca.
Gebruik deze webpagina en ga aan de slag met een gezondere menukaart voor kinderen.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op