Nationale Buitenspeeldag

Elk jaar vindt op de tweede woensdag van juni de Nationale Buitenspeeldag plaats. Op deze dag verandert ons hele land in één grote buitenspeelplek voor alle kinderen. In bijna elke gemeente in Nederland worden activiteiten georganiseerd waar kinderen samen buiten kunnen spelen en lekker in beweging komen. De Nationale Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon. Op deze pagina lees je wat jij als JOGG-regisseur kunt doen om deze dag succesvol te maken én hoe je deze dag tegelijkertijd kunt aangrijpen om voldoende beweging structureel op de kaart te zetten in jouw gemeente.
Wat is het doel?
Kinderen stimuleren om buiten te spelen en voldoende te bewegen. De Nationale Buitenspeeldag is een kans om buitenspelen onder de aandacht te brengen als een vast onderdeel van het dagelijks leven van kinderen. Deze dag is een samenwerking tussen:
gemeenten;
scholen;
speeltuinverenigingen;
sportverenigingen;
inwoners; en
andere partners.
Daardoor kunnen er structurele veranderingen worden gemaakt om de fysieke omgeving kind- en beweegvriendelijker te maken.
Praktische informatie
Wanneer: 11 juni 2025
Doelgroep: Kinderen 4 t/m 12 jaar
Meer informatie: Nationale Buitenspeeldag
Hoe: Ouders, buurten, speeltuinen, scholen, clubs, bedrijven en gemeenten worden opgeroepen om op deze dag een buitenspeelactiviteit te organiseren.
Aandacht voor bewegen én gezonde voeding
Op de Nationale Buitenspeeldag wordt iedereen opgeroepen om buitenspeelactiviteiten te organiseren of bij te wonen. Van stoepranden en touwtje springen naar een kubb toernooi en springkussens. Op de Nationale Buitenspeeldag kan het allemaal. Trommel speeltuinverenigingen, buurtsportcoaches, sportverenigingen, bewoners en andere professionals in de wijken op om een activiteit te organiseren.
Naast de focus op beweging kun jij tijdens de Nationale Buitenspeeldag aandacht besteden aan gezonde voeding. Bijvoorbeeld door een van je werknetpartners te vragen om gezonde tussendoortjes te sponsoren tijdens deze dag.
Daarnaast kun je zorgen voor herkenbare watertappunten rondom de spelactiviteiten die worden georganiseerd. Op deze manieren zorg jij ervoor dat tijdens de Nationale Buitenspeeldag verschillende belangrijke aspecten van een gezonde leefstijl worden gepromoot.
Koppel de Buitenspeeldag aan de Week voor de Gezonde Jeugd
De Nationale Buitenspeeldag en de Week voor de Gezonde Jeugd vallen ook dit jaar in dezelfde week en dat biedt volop kansen! Deze evenementen versterken elkaar: waar de Buitenspeeldag laat zíen wat buitenspelen betekent, laten we tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd zien waarom dit zo belangrijk is.
Trommel daarom je werknet op en laat samen zien hoe lokaal beleid en actie samenkomen. Zo werken we toe naar meer dan een middag buitenspelen en bouwen we aan een omgeving waarin spelen en bewegen het hele jaar vanzelfsprekend zijn.
Meer inspiratie nodig om tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd mee aan de slag te gaan?
Jouw rol als JOGG-regisseur
Als JOGG-regisseur speel je een belangrijke verbindende rol tussen verschillende partijen die samenwerken aan een gezondere omgeving. Hier zijn enkele concrete stappen die je kunt nemen om deze dag succesvol te maken of spelen structureel op de kaart binnen jouw gemeente te zetten:
Integreer de Nationale Buitenspeeldag in jouw plan van aanpak. Daarmee veranker je de dag in het beleid van jouw gemeente.
Vraag of speeltuinverenigingen een activiteit willen organiseren. De Nationale Buitenspeeldag is een mooi moment om de speeltuinverenigingen (nog) beter te betrekken in je werknet. Vraag of ze ook een activiteit organiseren en kijk of je eventueel ook een koppeling kunt maken met JOGG-Teamfit in de buurt.
Nodig de sportverenigingen, buurtsportcoaches en buitenspeelcoaches in jouw gemeente uit om een spelactiviteit te organiseren tijdens de Nationale Buitenspeeldag. Dat kan bij hun club of bijvoorbeeld op een schoolplein waar meerdere activiteiten georganiseerd kunnen worden. Op die manier leren kinderen de verschillende sportaanbieders in hun gemeente beter kennen.
Bekijk of je de dag samen met de Gezonde Schooladviseur kunt organiseren. De Gezonde Schooladviseur kan via haar of zijn contacten leerkrachten aanmoedigen buiten(speel)activiteiten te organiseren tijdens de Nationale Buitenspeeldag.
Betrek andere partijen uit jouw werknet. Vraag bijvoorbeeld welzijnswerkers of jeugd- of jongerenwerkers of zij een activiteit willen organiseren. Of vraag andere partners of zij bijvoorbeeld een gezond tussendoortje willen sponsoren voor de spelende kinderen. Denk aan een lokale supermarkt waarmee je gedeelde ambities hebt voor gezonde voeding of voldoende beweging. Zo verbind je meerdere doelen aan elkaar.
Bespreek met de partijen in jouw werknet hoe je buitenspelen binnen de gemeente op de kaart zet. In veel JOGG-gemeenten worden al activiteiten gepland tijdens de Nationale Buitenspeeldag. Kijk vooral hoe je deze dag kan inzetten om aandacht te vragen voor beleidsplannen voor bewegen in jouw gemeente. Trek hierin ook samen op met de JOGG-beleidsmedewerker.
Kijk of je ouders kunt bereiken en inspireren. Dit kan bijvoorbeeld via partijen uit je werknet, zoals scholen of sportclubs. Ouders spelen een hele belangrijke rol in het stimuleren van buitenspelen en meer beweging.
Denk inclusief. Zorg ook voor activiteiten die geschikt zijn voor kinderen met een beperking. Kijk voor meer tips op de website van onze partner het SamenSpeelNetwerk.
Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker
Als JOGG-beleidsmedewerker speel je een voortrekkersrol door gezondheidsbevordering in beleidsplannen op te nemen. Hier zijn concrete stappen die je kunt nemen:
Zet buitenspelen op de agenda. De Nationale Buitenspeeldag is een mooi moment om aandacht te vragen voor buitenspelen. Je kunt deelname aan de buitenspeeldag stimuleren door bijvoorbeeld subsidies beschikbaar te stellen. Bovendien kun je nog meer aandacht genereren door bijvoorbeeld de wethouder een rol te geven die dag. En ook door lokale media uit te nodigen.
Maak buitenspelen onderdeel van beleid. Als gemeente kun je specifiek beleid maken voor buitenspelen. De buitenspeeldag kan een mooi vliegwiel zijn om hier aandacht voor te vragen. En om kinderen en lokale partners ‘in beweging’ te krijgen.
Bekijk het huidige aanbod en ondersteun speeltuinverenigingen . Gebruik de Nationale Buitenspeeldag als momentum om het huidige aanbod voor buitenspelen onder de loep te nemen. Hoe staat het ervoor met het buitenspelen in jouw gemeente? Liggen hier nog kansen en verbeterpunten? Ga hierover het gesprek aan met je collega's binnen de gemeente.
Help inwoners bij het organiseren van een buitenspeelactiviteit. Help inwoners bijvoorbeeld met informatie over vergunningen of maak het voor deze dag extra makkelijk om straten af te zetten. Kijk ook of je wat kunt betekenen in de vorm van subsidies en breng dit onder de aandacht.
Tools
Jantje Beton onderzoekt regelmatig hoe vaak kinderen buitenspelen, en wat de ervaringen en afspraken zijn. Bekijk het onderzoek.
Check de handige tips en de tools van Jantje Beton die je helpen om de Nationale Buitenspeeldag goed te organiseren.
Om aan de slag te gaan met het buitenspeelbeleid binnen jouw gemeente kun je ook uitgebreide informatie, tips en voorbeelden over buitenspeelbeleid vinden in het E-book Buitenspelen van Kenniscentrum Sport en Bewegen.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op