Reclame in de openbare ruimte

Op straat, in bushokjes en op billboards: ongezonde reclame is overal. Het beïnvloedt wat mensen kopen en normaal vinden. Steeds meer gemeenten willen daar iets aan doen. Door ongezonde reclame in de openbare ruimte te weren, beschermen ze hun inwoners tegen verleidingen die een gezonde leefstijl in de weg staan. Op deze pagina lees je hoe je als gemeente stappen zet naar een reclamebeleid dat gezondheid (specifiek: gezonde voeding) centraal stelt.
Wat is het doel?
JOGG wil toewerken naar een publieke ruimte waarin gezondheid de norm is, en waarin gemeenten met lef en visie beleid durven voeren om ongewenste reclame in de buitenruimte te weren. Gemeenten hebben de juridische mogelijkheden om reclames van ongezond eten te weren in de openbare ruimte. Dat kan bijvoorbeeld via de overeenkomsten die gemeenten afsluiten met reclame-exploitanten, maar ook via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er zijn diverse tools en praktische voorbeelden beschikbaar die je op weg helpen. Zie onder andere de Kenniskaart Ongewenste Reclame weren.
Reclame binnen gemeente Tilburg

“We werken aan verschillende scenario's om reclame te weren. Het is belangrijk om dit samen te doen met andere beleidsterreinen, zoals het economisch en sociaal domein.”
Verschillende opvattingen in het debat
In discussies over het weren van ongezonde reclame klinken verschillende geluiden. Sommige politieke partijen beschouwen het als betutteling: mensen hebben keuzevrijheid en moeten zelf kunnen bepalen wat ze eten. Andere partijen zien het weren van reclame juist als een vorm van gezondheidsbescherming, zeker voor kinderen.
JOGG pleit voor een omgeving die het makkelijk maakt om gezond op te groeien. Het weren van reclame zorgt voor gelijke kansen op gezondheid.
Gebruik dit narratief om samen met jouw collega’s of partijen in je lokale werknet het gesprek aan te gaan over betutteling vs. keuzevrijheid.
Jouw rol als JOGG-professional
Jouw rol als JOGG-professional
Wil je ongezonde reclame weren in jouw gemeente? Dan kun je als JOGG-professional op verschillende manieren invloed uitoefenen. Afhankelijk van je rol kun je diverse stappen zetten om dit thema op de lokale agenda te krijgen én structureel te verankeren.
JOGG-Regisseur:
Bespreek het onderwerp met de JOGG-beleidsmedewerker en verken samen de kansen binnen jouw gemeente.
Verzamel signalen en voorbeelden uit de praktijk die laten zien wat de impact is van ongezonde reclame in de leefomgeving van kinderen en jongeren.
JOGG-Beleidsmedewerker:
Ga in gesprek met collega’s van verschillende beleidsdomeinen, zoals ruimtelijke ordening en economische zaken. Zorg voor een breed draagvlak en creëer bewustwording over de invloed van marketing op (on)gezond gedrag. Dit sluit aan bij het principe 'Health in and for all policies', waarbij gezondheid als uitgangspunt mee wordt genomen in al het beleid. Gebruik deze handreiking om het gesprek aan te gaan.
Deel inspirerende voorbeelden van andere gemeenten die al stappen hebben gezet in het weren van ongezonde reclame.
Veranker het weren van ongezonde reclame in lokaal beleid, bijvoorbeeld in een gezondheidsnota, reclamebeleid of voedselvisie of -strategie.
Weer ongewenste reclames in de openbare ruimte. Dat kan bijvoorbeeld via de APV of via de contracten die je als gemeente afsluit met exploitanten.
Tools
Handreiking voor gemeente – naar een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem
Webinar: 'Grip op reclame in de openbare ruimte'
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op