Breng de kosten in kaart en onderzoek de financieringsmogelijkheden. Je kunt watertappunten bij verschillende aanbieders bestellen. Zij zorgen meestal voor de installatie, en in sommige gevallen ook voor onderhoud. Ga in gesprek met de afdeling ruimtelijke ordening. Beslis samen wie verantwoordelijk is voor de kosten voor aanschaf, installatie en periodiek onderhoud. Bespreek de financiering en eigenaarschap met alle betrokken partijen, zowel binnen de gemeente als extern. Omdat het watertappunt in de openbare ruimte wordt geplaatst, is de gemeente altijd (mede)verantwoordelijk.
Er zijn veel manieren om de kosten voor watertappunten te dekken. Denk aan gemeentelijke financiering via verschillende beleidsterreinen, zoals reguliere middelen voor de openbare ruimte, duurzaamheidssubsidies, SPUK, JOGG of een wijkbudget. Ook publiek-private samenwerkingen zijn een optie, zoals het Rabo Coöperatiefonds of sponsoring van lokale bedrijven. Steun van de Rotary Club, Lions, zorgverzekeraars, woningcorporaties of andere fondsen is ook mogelijk.
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) biedt kansen voor financiering op deze thema’s:
Door de kosten voor de (installatie van) watertappunten mee te nemen in reguliere budgetten voor het onderhouden of aanleggen van een speelplek, park of openbare sportplek wordt het plaatsen van meerdere watertappunten gemakkelijker. De kosten worden op deze manier namelijk verspreid in tijd en verdeeld onder verschillende posten van verschillende domeinen. Zorg er daarom voor dat je watertappunten blijft agenderen en en aanjagen binnen verschillende domeinen zodat zij deze standaard meenemen in hun uitvoeringsplannen en budgetten.
Zorg dat onderhoudskosten structureel opgenomen worden in het gemeentelijke budget. Denk aan de afdeling buitenruimte, sport en/of ruimtelijke ordening.