Stappenplan watertappunten in de Buurt

JOGG stimuleert water drinken als onderdeel van een gezonde leefstijl. Toegang tot goed drinkwater is erg belangrijk, juist ook in de openbare ruimte. Watertappunten dragen bij aan gezondheid, duurzaamheid en een betere leefomgeving.

Wat is het doel?

Water drinken heeft grote gezondheidsvoordelen. Het houdt je vochtvoorziening op peil en bevat geen calorieën. Daarom is water een uitstekende dorstlesser. Door watertappunten in de openbare ruimte te plaatsen, geef je kinderen de mogelijkheid langer buiten te blijven spelen, bewegen en sporten. Dit stappenplan helpt je om openbare watertappunten te realiseren in de Buurt-omgeving.

Wil je ook aan de slag met watertappunten bij sportlocaties of op scholen? Bekijk dan hier de andere stappenplannen.

Tip: Wil je dat meer buurtlocaties, zoals buurthuizen, kinderboerderijen en speeltuinen, aan de slag gaan met een gezonder voedingsaanbod m.b.v. JOGG-Teamfit? Het financieren en installeren van een watertappunt voor deze locaties kan een mooie voorwaarde zijn voor een startgesprek met een JOGG-Teamfit coach. 

Stappenplan

1. Breng de huidige situatie in kaart

Bedenk waarom je een watertappunt wilt plaatsen. Staat deze ambitie in het JOGG plan van aanpak? Is er een vraag vanuit een organisatie of van buurtbewoners? Is de GGD bezig met watertappunten? Zijn er vragen vanuit de raad over dit onderwerp? Zijn er ambities gevormd voor watertappunten of een gezonde leefomgeving? 

Onderzoek waar al watertappunten zijn en wie ze beheert. Zijn ze openbaar toegankelijk? Wat was de reden voor plaatsing? Wie is de waterleverancier en welke beleidsmedewerker heeft dit contact? Zijn onderhoudsgelden structureel geregeld en zijn er onderhoudscontracten?   

  • Bekijk hier welke waterleverancier actief is in jouw gemeente.  

  • Bekijk hier waar de watertappunten in jouw gemeente staan.  

  • Bekijk hier welke ondernemers hun watertappunten al openbaar hebben gemaakt.  

Om een overzicht te krijgen, kun je deze tabel invullen.  

Tip: Water drinken is vaak geen beleidsdoel op zichzelf maar je kunt wel mooie aanknopingspunten vinden in gemeentelijke plannen, nota’s en akkoorden. Deze beschrijven vaak de ambitie voor een gezondere leefomgeving. Koppel deze plannen aan je eigen JOGG-doelen en verbind ze met andere beleidsvelden die baat hebben bij watertappunten, zoals ruimtelijke ordening of duurzaamheid.  

2. Maak een netwerkanalyse en betrek de juiste mensen

Als JOGG-regisseur ben je de aanjager en verbinder om watertappunten in de openbare ruimte te realiseren. Breng de juiste mensen bij elkaar binnen de gemeente en bepaal samen de rolverdeling. Heeft de gemeente al contact met een waterbedrijf of watertapleverancier? Neem hen dan vanaf het begin mee in je plannen. Betrek eventueel ook wijkregisseurs, GGD, buurthuizen of bedrijven in de wijk.

Als JOGG-beleidsmedewerker help je de JOGG-regisseur door de juiste collega’s binnen de gemeente te betrekken. Denk aan de beleidsmedewerkers binnen fysiek en sociaal domein, zoals Volksgezondheid, Sport, Openbare Ruimte, Vastgoed, Spelen, Toerisme en Duurzaamheid.

3. Bepaal de locatie van het watertappunt

Maak een totaaloverzicht van plekken waar watertappunten veel impact kunnen maken. Doe dit samen met iemand die de wijk goed kent, zoals een wijkregisseur of de bewoners zelf.

Denk aan de volgende kansrijke locaties:

  • Groene ontmoetingsplekken zoals stadsparken 

  • Openbare sport- en speellocaties of beweegroutes 

  • Openbare binnenruimtes (bibliotheken, wijkcentra, etc.) 

  • Fietsknooppunten en wandelroutes  

  • Focuswijken of wijken met gezondheidsachterstanden 

  • Buurthuizen, kinderboerderijen en speeltuinen (Denk ook aan JOGG- TeamFit in de buurt)   

  • Evenementenlocaties 

  • Plekken waar al een aanpassing in de fysieke ruimte gepland staat 

Let bij het bepalen van de locatie op het volgende:

  • Aansluiting op drinkwaterleiding: Controleer of er een drinkwaterleiding in de buurt is voor de aansluiting van het tappunt. De afdeling Ruimtelijke Ordening heeft de waterleidingen op gemeentelijke grond in kaart. 

  • Soort watertappunt: Kies een watertappunt dat past bij de locatie. Denk aan een wandtappunt of losstaand watertappunt. Let ook op de gebruiksvriendelijkheid van het watertappunt. 

  • Exacte locatie: Zorg dat de locatie openbaar toegankelijk, veilig, zichtbaar en aantrekkelijk is. Houd rekening met de seizoenen, zoals winterbestendigheid en hitte in de zomer.

4. Zorg voor financiering en eigenaarschap

Breng de kosten in kaart en onderzoek de financieringsmogelijkheden. Je kunt watertappunten bij verschillende aanbieders bestellen. Zij zorgen meestal voor de installatie, en in sommige gevallen ook voor onderhoud. Ga in gesprek met de afdeling ruimtelijke ordening. Beslis samen wie verantwoordelijk is voor de kosten voor aanschaf, installatie en periodiek onderhoud. Bespreek de financiering en eigenaarschap met alle betrokken partijen, zowel binnen de gemeente als extern. Omdat het watertappunt in de openbare ruimte wordt geplaatst, is de gemeente altijd (mede)verantwoordelijk. 

Er zijn veel manieren om de kosten voor watertappunten te dekken. Denk aan gemeentelijke financiering via verschillende beleidsterreinen, zoals reguliere middelen voor de openbare ruimte, duurzaamheidssubsidies, SPUK, JOGG of een wijkbudget. Ook publiek-private samenwerkingen zijn een optie, zoals het Rabo Coöperatiefonds of sponsoring van lokale bedrijven. Steun van de Rotary Club, Lions, zorgverzekeraars, woningcorporaties of andere fondsen is ook mogelijk. 

Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) biedt kansen voor financiering op deze thema’s:

  • Sportakkoord

  • Terugdringen gezondheidsachterstanden

  • Leefomgeving

  • Versterken sociale basis

Door de kosten voor de (installatie van) watertappunten mee te nemen in reguliere budgetten voor het onderhouden of aanleggen van een speelplek, park of openbare sportplek wordt het plaatsen van meerdere watertappunten gemakkelijker. De kosten worden op deze manier namelijk verspreid in tijd en verdeeld onder verschillende posten van verschillende domeinen. Zorg er daarom voor dat je watertappunten blijft agenderen en en aanjagen binnen verschillende domeinen zodat zij deze standaard meenemen in hun uitvoeringsplannen en budgetten.

Zorg dat onderhoudskosten structureel opgenomen worden in het gemeentelijke budget. Denk aan de afdeling buitenruimte, sport en/of ruimtelijke ordening.

5. Leg de afspraken vast en zorg voor structurele opvolging

Leg duidelijke afspraken vast voor de korte en lange termijn. Koppel de afspraken aan bestaand beleid (zoals een hitteplan) of nieuw (water)beleid. In dit beleid staat bijvoorbeeld wie contact heeft met de waterleverancier. Onderhoudsgelden en -contracten worden ook structureel belegd, met aandacht voor borging, kwaliteit en hygiëne. Goed (water)beleid zorgt ervoor dat bij personeelswisselingen duidelijk blijft wie verantwoordelijk is voor de aanschaf, realisatie en onderhoud.

Denk goed na over de implementatie en de lange termijn. Na plaatsing kan de gemeente het aantal watertappunten uitbreiden naar meerdere locaties. Werk er bijvoorbeeld aan om watertappunten structureel te plaatsen bij de (her)inrichting van speelplekken of in kwetsbare wijken voor gezondheidsbevordering, het verminderen van hittestress of het verbeteren van de leefomgeving. Leg dit structureel vast in beleidsstukken, ambitiedocumenten of projectplannen. Zorg er daarom voor dat je watertappunten blijft agenderen en aanjagen bij verschillende domeinen binnen de gemeente.

6. Plaatsing, opening en stimulering watertappunt

Laat het lokale waterbedrijf het watertappunt plaatsen. Zorg dat je hierbij aanwezig bent voor eventuele vragen. Vier de opening van het watertappunt. Nodig bijvoorbeeld een wethouder of JOGG-ambassadeur uit. Informeer buurtbewoners op tijd over de opening via een nieuwsbrief of flyers. Als er meerdere watertappunten komen, kun je een gezamenlijk opening organiseren. Zet een route uit met feestelijke wateractiviteiten bij elk punt. Denk ook aan het uitdelen van bidons of flyers. Met behulp van watermeters kan je het gebruik van watertappunten blijven evalueren.

Voorbeeld: In gemeente Middelburg is de opening van een watertappunt gekoppeld aan een wijkfeest, waar meerdere gezonde initiatieven gepresenteerd werden. Een lokale dansschool organiseerde een waterdans om het watertappunt feestelijk te openen en kinderen direct te betrekken.  

Nu het watertappunt is geplaatst, is het van belang dat het veel gebruikt wordt. Om voorbijgangers aan te moedigen meer water te drinken, kun je het volgende doen:

  • Watertappunten als informatiemiddel: Laat zien waarom water drinken belangrijk is of leg uit hoe het drinkwater in Nederland wordt gemaakt.

  • Nudging in de buitenruimte: Mensen subtiel stimuleren om zich op een gewenste manier te gedragen. Door bijvoorbeeld rondom elk watertappunt verschillende waterdruppels op de vloer te plakken.

  • Social media: Post regelmatig over het watertappunt op social media en de website.

  • Een platform: Denk aan een eenvoudige website of app waar je, door het scannen van een QR-code bij het tappunt, alle andere watertappunten op een kaart kunt zien. 

  • Buurtparticipatie: Betrek buurtbewoners of bezoekers van de locatie bij de besluitvorming van watertappunten op de locatie. Dit kan het gebruik ervan stimuleren. 

Watertappunten in alle omgevingen

Toegang tot drinkwater is essentieel in alle omgevingen waar kinderen en jongeren leren, bewegen en ontspannen. Wil je water drinken de norm maken als gemeente? Zorg dan dat drinkwater binnen handbereik is op scholen, bij sportverenigingen en in de openbare ruimte.  

Praktijkvoorbeelden

  • Zo maakt JOGG-gemeente Dordrecht water drinken makkelijker

    Gemeente Dordrecht heeft als doel om meer openbare watertappunten te realiseren om zo een gezonde leefstijl te bevorderen. De ambitie is nu om jaarlijks tien nieuwe watertappunten te plaatsen, wat aanzienlijk meer is dan hun eerdere doel van één per jaar. Inmiddels zijn er in één jaar tijd al 16 gerealiseerd, waarmee het totaal op 30 staat. In 2024 komen daar nog 9 bij.

    Goed voorbeeld
    Buurt
    Sportlocaties
    Primair onderwijs

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op met Fieke
Fieke Beckers
Adviseur Gezonde Omgeving