-
Sportevenementen
EK Wielrennen als vliegwiel - alle Drentse gemeenten gaan voor gezondere sportevenementen
Toen bekend werd dat het EK Wielrennen 2023 naar Drenthe zou komen, zag JOGG-regiocoördinator Dorien van de Kant een unieke kans. Een mooie aanleiding om niet alleen te focussen op de sport zelf, maar ook op gezonde voeding tijdens sportevenementen. E. Dorien: "Ik zag het als een mooie springplank om de sportomgeving in Drenthe gezonder te maken", vertelt ze enthousiast. Na een proces van maanden ondertekenden álle 12 JOGG-gemeenten in Drenthe het Convenant Gezonde Sportevenementen. Hoe kreeg Dorien dit voor elkaar?
Aanjagersrol tijdens Drentse bijeenkomst
Tijdens een regionale bijeenkomst van het samenwerkingsverband Drenthe Samen Gezond in Beweging introduceerde Dorien van de Kant, JOGG-regiocoördinator en programmamanager van het samenwerkingsverband, het idee om alle Drentse gemeenten het Convenant Gezonde Sportevenementen te laten ondertekenen. Sportevenement als dit hebben een groot bereik, ook onder kinderen en jeugd, is zichtbaar en kan inspireren tot een positieve boodschap om sport te associëren met een gezonde leefstijl.
Aan tafel zitten o.a. de wethouders van alle 12 Drentse JOGG-gemeenten, beleidsadviseurs van het domein sport en gezondheid en maatschappelijke partners. Ze benadrukte: "We willen een gezonde (sport)omgeving creëren in Nederland, dus ook in Drenthe. Het Convenant biedt ondersteuning en zorgt voor minder ongezonde verleidingen. Toon lef en onderteken het. Pak je verantwoordelijkheid en ga ermee aan de slag."
De reacties waren positief, maar er werden ook uitdagingen besproken. Zo maakten de gemeenten zich zorgen over de beschikbaarheid van vrijwilligers en de mogelijkheid dat extra eisen een drempel zouden vormen voor het organiseren van evenementen. Dorien geeft niet op.
Doorzettingsvermogen JOGG-regiocoordinator Dorien
Na de bijeenkomst zette Dorien door en bleef ze benadrukken dat het convenant geen eisenpakket is, maar een inspanning vraagt om samen stap voor stap naar gezondere sportevenementen toe te werken. Dorien: “Ik ben verder gaan lobbyen en heb beleidsambtenaren van de verschillende gemeentes gevraagd hoe zij denken dat een gezamenlijke ondertekening landt binnen hun gemeente. Vrijwel iedereen was direct enthousiast.” Gemeenten zagen in dat sportevenementen niet alleen hét uithangbord van de sport zijn, maar ook een kans bieden om gezondheid zichtbaar te maken. Zo groeide het idee om gezamenlijk een krachtig signaal af te geven tijdens het EK wielrennen.
“Met de ondertekening van het Convenant zetten alle gemeenten en JOGG opnieuw een stap in de richting van gezondere inwoners. Dit moment is een prachtige gelegenheid om samen de intentie uit te spreken om sportevenementen in Drenthe gezonder te maken”
De grote dag: handtekeningen met impact en borging in beleid
Samen met JOGG organiseerde Dorien een moment voor ondertekening met alle betrokkenen van Drenthe Samen Gezond in Beweging, gekoppeld aan het EK Wielrennen. Onder leiding van JOGG-ambassadeur Erben Wennemars en met de aanwezigheid van JOGG directeur-bestuurder Marjon Bachra, ondertekenden alle gemeenten het convenant.
“Dit is een ontzettend belangrijke stap. Door de ondertekening borgen alle Drentse JOGG-gemeenten gezondere voeding én sponsoring bij sportevenementen in hun beleid. Mooi dat het EK wielrennen hierbij als vliegwiel fungeert. Laat dit een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.” sprak Marjon Bachra vol trots. Ook wethouder Joop Slomp van Coevorden sprak zijn trots uit: "Met de ondertekening van het Convenant zetten alle gemeenten en JOGG opnieuw een stap in de richting van gezondere inwoners. Dit moment is een prachtige gelegenheid om samen de intentie uit te spreken om sportevenementen in Drenthe gezonder te maken."
Na de ondertekening werd meteen actie ondernomen. Bij het EK wielrennen zorgde de JOGG-Teamfit coach voor een gezonder aanbod, niet alleen voor het publiek, maar ook voor de honderden vrijwilligers die betrokken waren bij het evenement.
Tips voor andere gemeenten
Gebruik een groot sportevenement als springplank: Koppel de invoering van gezondere maatregelen aan een groot sportevenement om momentum te creëren.
Betrek je werknet: Betrek een breed netwerk van stakeholders, inclusief wethouders, bestuurders, beleidsmedewerkers van verschillende domeinen en maatschappelijke partners voor draagvlak.
Communiceer helder: Maak duidelijk dat het doel is om samen een beweging richting een gezondere sportomgeving te starten, niet om eisen op te leggen.
Gebruik advies en ondersteuning van JOGG: Zorg voor praktische ondersteuning, zoals advies van een JOGG adviseur gezonde omgeving, een accounthouder en een JOGG-Teamfit-coach, om partijen te helpen concrete stappen te zetten.
Borg afspraken over gezondere sportevenementen in beleid: Borg gezondere keuzes bij sportevenementen door afspraken structureel vast te leggen in gemeentelijk beleid.
Zorg voor ondertekening van het convenant.
Aan de slag met gezondere sportevenementen
Ook aan de slag met het gezonder maken van sportevenementen? Ontdek hoe jij dit kunt doen.
JOGG-Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich onder andere inzet voor gezondere sportevenementen. Hierbij gaat het om het stap voor stap gezonder maken van het voedingsaanbod, daarnaast is er aandacht voor gezondere sponsoring een rookvrij terrein en verantwoord alcoholgebruik. Ontdek hoe de JOGG-teamfit coach jou kan ondersteunen.
De Nationale Sportweek, georganiseerd door NOC*NSF, is een jaarlijks terugkerend evenement dat als doel heeft om zoveel mogelijk mensen in Nederland op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met sport en beweging. Dit evenement biedt een uitstekende kans om de thema’s bewegen en gezonde voeding structureel te bevorderen in jouw gemeente. Tijdens deze week openen sportverenigingen en clubs in het hele land hun deuren, en worden er tal van activiteiten georganiseerd om kinderen en jongeren te stimuleren om actief te worden. Ontdek hoe je de Nationale Sportweek kunt inzetten
De sportomgeving heeft grote invloed op kinderen en jongeren. Sportevenementen zijn hierbij het uithangbord van de sport en bieden een goede kans om aandacht te geven aan het gezonde imago van de sport. Met het ondertekenen van het Convenant Gezonde Sportevenementen zet een gemeente zich in om sportevenementen structureel gezonder te maken en dit op te nemen in beleid.