Convenant Gezonde Sportevenementen
De sportomgeving heeft grote invloed op kinderen en jongeren. Sportevenementen zijn hierbij het uithangbord van de sport en bieden een goede kans om aandacht te geven aan het gezonde imago van de sport. Met het ondertekenen van het Convenant Gezonde Sportevenementen zet een gemeente zich in om sportevenementen structureel gezonder te maken en dit op te nemen in beleid.
Wat is het doel?
Met het Convenant Gezonde Sportevenementen willen de ondertekenaars een gezamenlijke beweging in gang zetten en ernaar streven dat in 2030 sportevenementen en side-events stimuleren tot het maken van gezondere keuzes. Daarbij gaat het om sportevenementen waar (veel) kinderen worden verwacht. Er is inzet op gezondere voeding, gezondere sportsponsoring, rookvrij en verantwoord alcoholgebruik.
Over het Convenant Gezonde Sportevenementen
In 2018 is het Nationaal Preventieakkoord getekend waarin het Convenant Gezonde Sportevenementen als ambitie is opgenomen. Het doel is een beweging in gang zetten om sportevenementen en side-events te associëren met een gezonde leefstijl.
In 2024 hebben de ondertekenaars van het Convenant besloten om, naast de thema’s gezondere voeding en gezondere sportsponsoring, ook de thema’s rookvrij en verantwoord alcoholgebruik toe te voegen. Met de uitbreiding van deze thema’s is ook de uitbreiding van de doelgroep naar t/m 17 jaar een feit. Onder andere naar aanleiding van deze wijzigingen is het onderstaande addendum op het Convenant tot stand gekomen. De afspraken gaan in vanaf 1 januari 2025.
Rol lokale JOGG-team
Om als gemeente het Convenant te ondertekenen is een belangrijke rol weggelegd voor het lokale JOGG-team. Het is aan de JOGG-regisseur om de kansen voor het ondertekenen te agenderen. Zijn er bijvoorbeeld haakjes in het beleid van de gemeente of vinden er (top)sportevenementen plaats? Het Convenant heeft invloed op het beleid van de gemeente. Het is daarom belangrijk om de JOGG-beleidsmedewerker die (sport)evenementen (meestal domein sport of gezondheid) in zijn portefeuille heeft, over het Convenant te informeren en mee te nemen in de gesprekken.
Als je als gemeente het Convenant ondertekent, maak je kenbaar dat je hier structureel op inzet. Zo betekent de ondertekening onder andere dat je de ambities van het Convenant opneemt binnen het vergunningsbeleid en/of subsidieregelingen. Op die manier is het voor organisatoren die financiële ondersteuning vragen en/of een vergunning nodig hebben voor een event vooraf duidelijk wat de voorwaarden zijn. Om invulling te geven aan gezondere sportevenementen werken we met de werkwijze JOGG-Teamfit. Hiermee krijgen organisatoren kosteloos hulp en advies om de sportevenementen gezonder te maken.
Ondertekenaars
In december 2018 ondertekenden gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht), sportmarketingbureaus (House of Sports, Kumpany, TIG Sports, 2Basics), NOC*NSF en JOGG het Convenant. Inmiddels zijn ook het Voedingscentrum en de gemeenten Weststellingwerf, Heerenveen, Alkmaar, Arnhem, Apeldoorn en alle Drentse gemeenten (Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld, De Wolden en de provincie Drenthe) aangesloten.