Gezonder voedingsaanbod in jouw gemeentehuis

Goed voorbeeld doet goed volgen. Het is dus eigenlijk heel logisch dat je als JOGG-gemeente ook zorgt voor een gezonder voedingsaanbod in het gemeentehuis.

Wat is het doel?

De JOGG-aanpak helpt jouw gemeentehuis om stappen te zetten richting een gezonder voedingsaanbod, ongeacht of er een bedrijfskantine is. Het biedt bovendien een kans om gezondheid niet alleen op de agenda van het JOGG-team te zetten, maar ook breder binnen het gemeentehuis.

We willen dat elke JOGG-gemeente aan de slag is met het gezonder maken van al het eigen voedingsaanbod op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Als ondertekenaar werk je aan een gezonder voedingsaanbod binnen je eigen gemeente- of provinciehuis zodat het aanbod voldoet aan de Aanbestedingscriteria voor gezonde en duurzame catering van het Voedingscentrum. In deze criteria is er naast gezond voedingsaanbod ook aandacht voor duurzaamheid.

Hoe werk ik aan gezonder voedingsaanbod in ons gemeentehuis?

Goed voorbeeld doet goed volgen. Het is dus eigenlijk heel logisch dat je als JOGG-gemeente ook zorgt voor een gezonder voedingsaanbod in het gemeentehuis. Wil jij jouw gemeente(huis) meenemen om hieraan te werken check dan onderstaande vragen en antwoorden en ga aan de slag!

Welke stappen kan ik zetten?

Hoe krijgen we draagvlak voor deze ambitie?

Enkele medewerkers in het gemeentehuis zijn nogal gehecht aan hun broodje kroket (of… vul in). Dat maakt draagvlak creëren lastig. 

Het draait niet om het volledig verbieden van minder gezonde opties, maar om het aantrekkelijker maken van gezonde keuzes. Informeer medewerkers over de voordelen van gezondere voeding en bied een gevarieerd aanbod aan dat voldoet aan hun wensen. Laat bijvoorbeeld proeverijen of workshops organiseren en betrek medewerkers bij het maken van keuzes. Het creëren van draagvlak begint bij luisteren en samen stappen zetten.  Maak het gezonde voedingsaanbod onderdeel van een breder vitaliteitsbeleid (door HR-afdeling) van de gemeente.

Wij hebben geen bedrijfskantine. Heeft het dan wel zin?

Ja, zeker! Ook zonder bedrijfskantine kun je bijdragen aan een gezonder voedingsaanbod. Denk bijvoorbeeld aan wat er wordt aangeboden tijdens vergaderingen, of de snacks bij evenementen en recepties. Of denk aan de mogelijkheid van werkfruit. Elke stap richting een gezondere omgeving helpt om een gezonde leefstijl te bevorderen en het goede voorbeeld te geven als JOGG-gemeente. 

De Aanbestedingscriteria gezonde en duurzame catering wordt als uitganspunt genoemd. Wat als we daar niet aan voldoen?

 De ‘Richtlijn Eetomgevingen’ van het Voedingscentrum is precies wat het al zegt: een richtlijn. Met de bijbehorende 'Overheidsniveau Gezonde Catering geven' streef je naar een ambitieniveau waardoor het aanbod overwegend gezond én duurzaam is. Deze criteria kun je gebruiken om het voedselinkoop- en aanbod gezonder en duurzamer te maken door ze op te nemen in de aanbesteding. Hierop worden echter geen harde eisen gesteld. Het gaat erom dat jullie stappen zetten en toewerken naar een gezonder aanbod. Belangrijk is dat de criteria helpen om vooruitgang te boeken en dat elke stap richting een gezondere omgeving telt!  

Plan een startmoment

Kies voor een startmoment waarbij zoveel mogelijk betrokkenen aanwezig zijn. Dit is niet per se een must, maar geeft wel direct extra zichtbaarheid aan de eigen ambities van jouw gemeente.

Je kunt ook aansluiten bij een bestaande bijeenkomst zoals een sport- of cultuurbijeenkomst, een bijeenkomst voor bestuurders of een bijeenkomst over duurzaamheid.

Haak in op een themadag waaraan je het ondertekenmoment koppelt. Organiseer bijvoorbeeld een gezonde werklunch tijdens de Week van de Gezonde Jeugd, het Burgermeestersontbijt, de Nationale Kraanwaterdag, de Week van ons eten of de Nationale Vitaliteitsweek. Bepaal wat het beste past bij jouw situatie.

Praktijkvoorbeelden

Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk

  • Gemeenten Velsen, Roermond en Breda zetten zich in voor een gezond voedingsaanbod in het eigen gemeentehuis

    De gemeenten Velsen, Roermond en Breda hebben de Ambitie Gezonder Voedingsaanbod in Gemeente- en Provinciehuizen 2020-2025 met enthousiasme ondertekend. Hiermee zetten zij een belangrijke stap richting en gezonder voedingsaanbod op de werkvloer en het is een duidelijk signaal naar medewerkers, partners en bedrijven in hun regio. Deze inzet benadrukt de prioriteit die gezondheid krijgt binnen de gemeente en inspireert andere gemeenten om hetzelfde te doen. Is jouw gemeente al aan de slag met het voedingsaanbod? Laat je inspireren door deze gemeenten en vele anderen die al voorop lopen in deze belangrijke verandering en sluit je aan!

    Praktijkvoorbeeld
    Geef zelf het goede voorbeeld
    Politiek-bestuurlijk draagvlak
  • Op de foto v.l.n.r.: Roy de Witte (gedeputeerde Provincie Overijssel), Ilse Duursma (wethouder gemeente Dinkelland), Caroline Peeck (MT-lid JOGG) en Erik Maarsingh (plaatsvervangend directeur GGD Twente)

    Hoe Twentse gemeenten het goede voorbeeld geven met een gezonder voedingsaanbod op de werkvloer

    In 2021 sluiten tien Twentse gemeenten zich aan bij JOGG. De gelijktijdige start heeft grote voordelen, omdat ze vanaf het begin goed samen optrekken. Als je beleid maakt voor een gezondere leefomgeving, dan kun je zelf niet achterblijven is onze visie. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw gemeente ook daadwerkelijk zelf het goede voorbeeld geeft met een gezondere werkomgeving? Laat je inspireren hoe dat in Twente is gelukt.

    Praktijkvoorbeeld
    Geef zelf het goede voorbeeld
  • Zo geeft het gemeentehuis in Waalwijk het goede voorbeeld

    Met de bouw van een nieuw gemeentehuis in Waalwijk én bedrijfsrestaurant ontstond de kans om na te denken over een omgeving die gezondheid en duurzaamheid stimuleert. Beleidsmedewerker Henk van Geffen vertelt: We hebben ingespeeld op de veranderende behoeften van mensen en gebruikgemaakt van deze unieke gelegenheid. Het nieuwe bedrijfsrestaurant is daar een belangrijk onderdeel van.

    Praktijkvoorbeeld
    Geef zelf het goede voorbeeld
    Voeding
  • Provincie Utrecht, VNG en 16 JOGG-gemeenten gaan voor gezonder voedingsaanbod

    Provincie Utrecht, de VNG en maar liefst 16 JOGG-gemeenten zetten nu ook zelf grote stappen richting een gezonder voedingsaanbod. Samen laten ze zien dat ze voorbeeld willen geven aan hun eigen werknemers en dat gezonde keuzes voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Ook binnen de eigen gemeente, provincie en Vereniging van Nederlandse Gemeente.

    Praktijkvoorbeeld
    Geef zelf het goede voorbeeld
  • Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Praktische informatie

Meer informatie om hier mee aan de slag te gaan vind je op de pagina

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Tamara Coppenhagen
Adviseur Gezonde Omgeving