JOGG-caching: Met het gezin buiten in beweging

Tikkertje op het schoolplein, een speurtocht in de wijk, voetballen op straat. Buitenspelen van vroeger kreeg een upgrade. Welkom bij gamification in de buurt. De kracht van game-elementen wordt ingezet om kinderen en jongeren met plezier in beweging te brengen. Steeds meer beweegapps helpen daarbij, laagdrempelig, motiverend en meetbaar. Welkom in de wereld van JOGG-caching.

Wat is het doel?

Beweegapps zijn geen doel op zich, maar een middel om kinderen en gezinnen letterlijk én figuurlijk in beweging te brengen. JOGG-caching stimuleert gezinnen om samen naar buiten te gaan en de wijk te verkennen. Deze tool maakt bewegen leuk, laagdrempelig én zichtbaar. En dat helpt om een beweegvriendelijke omgeving te realiseren, precies wat je als JOGG-gemeente wilt. 

Wat is het?

JOGG-caching is een digitale speurtocht in de buitenruimte, waarbij deelnemers via hun smartphone op zoek gaan naar 'caches' in de wijk, herkenbaar aan bordjes met QR-codes. Elke cache biedt een beweegopdracht of leerzame informatie over de locatie. De tool is ontwikkeld in Harderwijk en inmiddels uitgerold in meerdere gemeenten op de Noord-Veluwe. 

Het spel is laagdrempelig, leuk en inzetbaar op elk moment, zonder begeleiding of vaste starttijd. Ouders en kinderen ontdekken samen hun omgeving én komen in beweging. Door de combinatie van spel, technologie en beweging werkt JOGG-caching als een moderne, beweegvriendelijke versie van geocaching, volledig afgestemd op gezinnen in de wijk. 

Zo werkt het

Via je telefoon zie je een kaart met ‘caches’ (punten in de wijk). Elke cache heeft een QR-code. Scan 'm en je krijgt een beweegopdracht of informatie over de plek. Geen drukke wegen, geen gedoe. Gewoon wandelen, scannen, doen.

““Het lijkt simpel, maar juist daardoor werkt het zo goed. Iedereen snapt het meteen.””
Jesse Aartsen
Gezonde leefstijlcoach GA! Harderwijk

Jouw rol als JOGG-regisseur

  • Bespreek of je het regionaal wilt aanpakken

  • Zorg voor activering van de routes

  • Zorg voor afwisseling en invulling van de QR-opdrachten

  • Zorg voor actieve communicatie en promotie voor de routes bijv. via scholen of buurtinitiatieven.

  • Wees de aanjager van de routes.

  • Organiseer een kick-off eventueel met de JOGG-wethouder voor zichtbaarheid van de routes.

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

Als JOGG-beleidsmedewerker heb je een sleutelrol in de structurele inbedding van beweegapps Denk hierbij aan:

  • Verankering in beleid: neem beweegapps op in het lokaal gezondheids-, sport- of preventiebeleid. 

  • Financiering: verken of (delen van) het initiatief gefinancierd kunnen worden via bestaande budgetten zoals het lokaal sportakkoord, preventiebudgetten of innovatieregelingen. Denk ook aan onderhouds en renovatie kosten.

  • Samenhang: koppel beweegapps aan bredere leefstijlthema’s (zoals mentale gezondheid, armoedebeleid of ontspanning) en programma’s als Kind naar Gezonder Gewicht. 

  • Samenwerking: verbind met collega’s van andere domeinen (jeugd, welzijn, openbare ruimte) en externe partners (scholen, sportclubs, wijkteams). 

  • Monitoring & impact: faciliteer het meten van bereik en effecten, en zorg dat successen worden gedeeld. 

Aan de slag

Bekijk hier het praktijkvoorbeeld uit JOGG-regio Noord Veluwe

  • Regio Noord-Veluwe zet samen stappen om inwoners in beweging te brengen met JOGG-caching

    In de regio Noord-Veluwe hangen inmiddels zo’n honderd JOGG-caching-bordjes verspreid door de gemeenten. Via QR-codes worden inwoners, vooral gezinnen, uitgedaagd om samen in beweging te komen. “Je kunt er letterlijk alle kanten mee op,” zegt JOGG-regiocoördinator Kasper Doesborgh. Inmiddels haakt zelfs het lokale bedrijfsleven aan: “Een bedrijventerrein vroeg of ze een eigen route konden uitzetten.” JOGG-caching kan voor alle inwoners en doelgroepen worden ingezet.

    Praktijkvoorbeeld
    Bewegen
    Buurt
    Gedeeld eigenaarschap
    Media
    Werken met een werknet
  • Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving