-
Bewegen
-
Buurt
-
Gedeeld eigenaarschap
-
Media
-
Werken met een werknet
Regio Noord-Veluwe zet samen stappen om inwoners in beweging te brengen met JOGG-caching

In de regio Noord-Veluwe hangen inmiddels zo’n honderd JOGG-caching-bordjes verspreid door de gemeenten. Via QR-codes worden inwoners, vooral gezinnen, uitgedaagd om samen in beweging te komen. “Je kunt er letterlijk alle kanten mee op,” zegt JOGG-regiocoördinator Kasper Doesborgh. Inmiddels haakt zelfs het lokale bedrijfsleven aan: “Een bedrijventerrein vroeg of ze een eigen route konden uitzetten.” JOGG-caching kan voor alle inwoners en doelgroepen worden ingezet.
De rol van de JOGG-professional
Kasper, JOGG-regiocoördinator én manager bij GA! Harderwijk, bracht JOGG-caching als idee in bij de gemeenten. Hij verbond lokale uitvoerders en zorgde dat het project regionaal werd uitgerold met de start in zijn eigen JOGG-gemeente Harderwijk. Hij schakelde buurtsportcoaches in voor de lokale uitvoering en promotie: “Af en toe heeft het echt een boost nodig. Dan helpt het als er iemand met energie aan trekt.”
“Je kunt er letterlijk alle kanten mee op.”
Werknet en betrokken partners
In meerdere gemeenten werkt een mix van buurtsportcoaches, vakleerkrachten, communicatieadviseurs en beleidsmakers samen. Elke gemeente vult het op zijn eigen manier in, maar deelt samen de kennis en ervaringen. Voor de zichtbaarheid werd de kick-off lokaal georganiseerd en communicatie liep via scholen, flyers, bibliotheken en zelfs de VVV. Het resultaat: zichtbaarheid en herkenbaar in de hele regio.
Uitdagingen en succesfactoren
Een goede voorbereiding voor de uitrol van een gamificatie tool is cruciaal, blijkt uit gesprekken met beleidsmedewerkers. Denk naast de communicatie en activatie ook aan onderhoudskosten, vandalisme en toestemming voor het ophangen van bordjes. In Harderwijk kozen ze bewust voor bestaande objecten zoals lantaarnpalen. Flexibiliteit maakt het sterk: “Werkt een locatie niet? Dan hangen we het bordje gewoon ergens anders.”
Impact en resultaat
Via data is te zien hoeveel unieke telefoons de QR-codes scannen. Zo wordt het gebruik en het effect inzichtelijk. Welke routes zijn aantrekkelijk? Welke routes worden het vaak gelopen? Wat werkt wel en wat werkt niet? Gezinnen gebruiken de routes volop, maar ook andere doelgroepen haken aan, zoals bedrijven. JOGG-caching blijkt een laagdrempelige manier om bewegen zichtbaar én leuk te maken, en werkt goed in een regionale samenwerking.
“We kunnen per periode zien hoeveel unieke telefoons de bordjes hebben gescand.”
Tips voor andere gemeenten
Zet in op samenwerking. Regionale afstemming versterkt draagvlak en zichtbaarheid.
Maak één iemand verantwoordelijk. Liefst iemand met energie en passie voor het thema.
Plan momenten van activatie. Bijvoorbeeld in vakanties of gekoppeld aan een leefstijlthema en/of themadagen.
Aan de slag
Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor een beweegvriendelijker omgeving met gaming? Ga aan de slag met onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken.
Tikkertje op het schoolplein, een speurtocht in de wijk, voetballen op straat. Buitenspelen van vroeger kreeg een upgrade. Welkom bij gamification in de buurt. De kracht van game-elementen wordt ingezet om kinderen en jongeren met plezier in beweging te brengen. Steeds meer beweegapps helpen daarbij, laagdrempelig, motiverend en meetbaar. Welkom in de wereld van JOGG-caching.
Buitenspelen heeft een moderne upgrade gekregen. Op steeds meer plekken wordt gebruik gemaakt van gamification in de buurt. Hierbij worden game-elementen gebruikt om kinderen en jongeren met plezier in beweging te brengen en te houden. Beweeg-apps motiveren hen om actiever te zijn. Deze digitale elementen zijn aantrekkelijk, interactief en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen.
Wil je graag persoonlijk advies?
