Social media
Op social media worden jongeren dagelijks blootgesteld aan reclames voor junkfood, snoep en frisdrank. Verleidingen die moeilijk te weerstaan zijn. Wij werken aan een toekomst waarin social media een positieve bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl.
Wat is het doel?
Wij streven naar een mediaomgeving waarin:
content creators gezond gedrag stimuleren;
merken hun advertenties niet meer op kinderen en jongeren richten;
wetgeving ervoor zorgt dat jongeren worden beschermd tegen online verleidingen.
Om dit te bereiken werken we samen met de voedingsmiddelenindustrie, communicatiebureaus en influencers. We willen ze bewust te maken van het belang van verantwoorde marketing. Daarnaast maken we kinderen en jongeren zelf weerbaar. Dat doen we door in te zetten op mediawijsheid.
Hoe maak je Social media gezond?
Benut je werknet
Samenwerking is van groot belang om social media gezond te maken. Om als JOGG-regisseur effectief te regisseren en als beleidsambtenaar domeinoverstijgend te werken, werk je samen met verschillende organisaties, professionals en beleidsmedewerkers in jouw gemeente. Denk hierbij aan:
content creators, zoals influencers en vloggers;
scholen;
sportclubs; en
het jongerenwerk.
Dit werknet is actiegericht en continu in ontwikkeling. Een werknet kan er afhankelijk van het doel anders uitzien.
Wil je aan de slag met social media in jouw gemeente? Afhankelijk van wat je wil gaan doen zijn er verschillende stakeholders om mee samen te werken. Wil je bijvoorbeeld een content creator inzetten voor een event of een campagne? Dan bestaat je werknet uit een lokale content creator (influencer, vlogger, YouTuber, Tiktokker etc.), de gemeente, de JOGG-accounthouder en JOGG-omgevingsadviseur. Afhankelijk van het onderwerp kun je ook scholen, sportclubs en jongerenwerk betrekken.
Gezondheid in al het beleid
Als je een omgeving zoals Social media duurzaam gezond wil maken, is het belangrijk om gezondheid te verankeren in het beleid van alle domeinen van je gemeente. En in beleid van de organisaties waarmee je samenwerkt. Idealiter speelt gezondheid een rol in al het beleid (Health in and for all policies).
Ook op andere terreinen dan gezondheid kan gezond gebruik van social media in het beleid worden opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan ruimtelijke ordening, onderwijs en veiligheid.
De impact van ongezonde content
Wil je meer weten over wat jongeren online tegenkomen? En hoe ze dagelijks worden blootgesteld aan de vele (sluik)reclames voor ongezonde voeding? Wij spraken met ouders en jongeren over de impact van deze ongezonde content. Lees het volledige onderzoek of bekijk de factsheet.
“Wij willen de invloed van influencers gebruiken om een gezondere online omgeving te creëren.”
Aan de slag
Ga aan de slag met de onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken.
-
BewegenVoeding
Loket Gezond Leven - RIVM
Het Loket Gezond Leven van het RIVM biedt een betrouwbare database. Daarin staan wetenschappelijk onderbouwde leefstijlinterventies voor gezonde voeding, beweging en kansengelijkheid.