- Maak de omgeving gezond
- Omgevingen
- Vrije tijd
- Hoe het Nova College watertappunten transformeerde en water drinken stimuleert
-
Voeding
-
Voortgezet onderwijs
-
Gedeeld eigenaarschap
Hoe het Nova College watertappunten transformeerde en water drinken stimuleert

Onderzoek laat zien dat veel (v)mbo-studenten te weinig water drinken. Scholen spelen een belangrijke rol in het bevorderen van waterconsumptie. Om hier verandering in te brengen, heeft JOGG samen met partners een pilot uitgevoerd om bestaande watertappunten aantrekkelijker te maken. Dit heeft geleid tot praktische richtlijnen waarmee scholen het gebruik van watertappunten kunnen stimuleren en water drinken toegankelijker en leuker maken voor studenten.
De kracht van samenwerken
De kracht van deze pilot lag in samenwerking. Gezonde School, JOGG en watertappuntleveranciers sloegen de handen ineen. De vraag? Hoe maken we watertappunten op (v)mbo-scholen aantrekkelijker voor leerlingen en studenten?

Watertappunt als sociale ontmoetingsplek
Robert van Herk, vitaliteit coördinator op het Nova-college in Haarlem, is een trotse pionier op het gebied van vitaliteit en gezondheid op school en ging daarom enthousiast aan de slag met de criterialijst. Als coördinator van de Vitaliteitscampus zet hij zich in voor het bevorderen van gezonde leefstijlkeuzes bij leerlingen, waarbij water drinken een belangrijke pijler is. “Het is van belang om een bewuste keuze te maken, want anders ben je overgeleverd aan het aanbod van drankjes die te veel suiker bevatten", legt Robert uit.
Aan de hand van de criteria is het watertappunt op het Nova-college aantrekkelijker gemaakt voor leerlingen. Robert benadrukt het belang van aankleding, implementatie, educatie en communicatie. "Het is een zichtbaar punt voor ons vitaliteitsbeleid voor de verschillende doelgroepen. Een opvallend en goed vindbaar watertappunt zorgt ervoor dat leerlingen sneller geneigd zijn water te drinken. Ook speelt de sociale functie van het tappunt een grote rol; “het creëren van een gezellige ontmoetingsplek zorgt ervoor dat leerlingen langer blijven en vaker water drinken” aldus van der Herk.
“Het creëren van een gezellige ontmoetingsplek zorgt ervoor dat leerlingen langer blijven en vaker water drinken.”
Interactief lesprogramma
Scholen bieden interactieve en laagdrempelige lessen aan die docenten helpen het belang van water drinken op een toegankelijke manier over te brengen. “Deze lessen sluiten aan bij de leefwereld van jongeren en maken hen bewust van het belang van water drinken,” zegt Robert.
Daarnaast speelt beleid een cruciale rol in het stimuleren van gezonde keuzes. “Door het watertappunt onderdeel te maken van een groter verhaal, versterken we onze cultuur van ontmoeting. We leggen geen keuzes op, maar stimuleren leerlingen om zelf bewuste en gezonde keuzes te maken,” voegt Robert toe.
Samenwerken met Gezonde School
De samenwerking tussen Gezonde School en JOGG biedt een uitstekende gelegenheid om ook lokaal de handen ineen te slaan en elkaar te versterken. Waar de Gezonde School adviseur het contact heeft met de scholen, kun jij je werknet en kennis benutten door bijvoorbeeld lokale waterbedrijven of watertappunt leveranciers te betrekken als er nog geen tappunt is.
Neem contact op met de Gezonde School Adviseur in jouw gemeente of regio en stem samen af wie welke rol pakt in het werken met de criterialijst watertappunten.
Meer over het aantrekkelijker maken van watertappunten lees je hier:
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op