Meer beweging door gaming voor (jonge) kinderen in de speeltuin met Play Biba

In steeds meer wijken zien gemeenten: ouders op hun telefoon, kinderen op het klimrek. Play Biba draait dat beeld om. De app maakt van schermtijd samen speeltijd. Zonder nieuwe toestellen of dure ingrepen, maar met slimme games op bestaande speelplekken. Zo komen gezinnen op een laagdrempelige manier samen in beweging. Met hulp van jou als JOGG-regisseur en -beleidsmedewerker sluit het naadloos aan op beleid, uitvoering en financiering om de jonge doelgroep in beweging te krijgen mét hun ouders en/of verzorgers.

Wat is het doel?

Het doel van Play Biba is om ouders en/of verzorgers en kinderen samen actief te laten spelen in de buitenruimte, met behulp van een digitale app die interactieve spellen toevoegt aan bestaande speeltoestellen. Dit sluit aan bij de JOGG-doelen voor een meer beweegvriendelijke omgeving met inzet van technologie en innovatie.

Wat is het?

Play Biba is een digitale app die bewegen in de buitenruimte stimuleert. Deze app stimuleert ouders of verzorgers en kinderen om samen buiten in beweging te komen. Play Biba is ontwikkeld in Canada. En daar is het inmiddels behoorlijk groot. De Nederlandse Rutger Willemse is, vanuit Spanje, de Europese distributeur van Play Biba. Rutger: “Heel wat landen hebben inmiddels Play Biba-speeltuinen: onder meer de Verenigde Staten, Australië, Engeland, Ierland, Spanje en Kroatië. Er zijn al meer dan duizend steden in de wereld met een Play Biba-speeltuin.” De naam ‘Biba’ is gebaseerd op het Japanse woord asobiba (遊び場) en dat betekent ‘speeltuin’. 

“Je voegt speelfuncties toe aan bestaande speelplekken. Waardoor kinderen er langer, actiever – en meer samen met hun ouders kunnen spelen.”
Marije Buiter
Adviseur Speelplan- PlayBiba

Feiten & Cijfers

  • 40% hogere hartslag bij kinderen die met de app spelen 

  • Actieve speeltijd stijgt naar 80% 

  • Wereldwijd al in 1000+ steden geïmplementeerd 

  • In 2023 Gem. €2500 per speeltuin, €20 p/m voor gebruiksdata (optioneel) Kosten hangen af van grootte van de speeltuin. Bekijk voor actuele kosten de site van PlayBiba.

Jouw rol als JOGG-regisseur

  • Doe goed vooronderzoek, is er behoefte in bepaalde wijk en is de doelgroep daar? Ga op zoek naar een geschikte speeltuin en kom met een goed onderbouwd advies naar de gemeente toe.   

  • Zorg voor activiteiten aanbod en bekendheid van de app en evalueer dit eens in de zoveel tijd. Reken hier uren en tijd voor indien je als gemeente gebruikt wilt maken van structureel activiteitenaanbod.   

  • Organiseer een kick-off voor zichtbaarheid en politiek-bestuurlijk draagvlak

  • Zorg ervoor dat bewoners en omwonenden (via je werknet) geïnformeerd worden.

  • Breng Play Biba een aantal keer per jaar onder de aandacht bij je werknet die direct contact heeft met kinderopvanglocaties/bso/scholen en bewoners.  

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

  • Verbind afdelingen zoals beheer en onderhoud en ruimtelijke ordening. Doordat er een fysieke aanpassing in de buitenruimte nodig is voor de QR bordjes heb je andere afdelingen nodig.  

  • Zorg voor financiering. Denk bijvoorbeeld aan gelden vanuit uit innovatie, digitalisering, sportakkoord of SPUK of kosten vanuit speelbeleid.  

  • Gebruik beleidsplannen over technologie en innovatie als ingang om te experimenteren met Play biba. Start klein, met een speeltuin en betrek speelplan voor advies. In beleidsplannen zijn vaak zinnen opgenomen als: ‘experimenteren met innovatie, digitalisering of technologie om kinderen en jongeren in beweging te krijgen en te houden'. Dit kan een haakje zijn om te experimenteren.  

Aan de slag

  • Check de werkwijze van Play Biba en neem contact met hen op  

  • Gebruik de monitoring voor beleidskeuzes en activatieplanning

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving