Missie Master: Een extra digitale dimensie tijdens het buitenspelen

In de beweegapp Missie Master kunnen Buurtsportcoaches middels de app missies aanmaken voor kinderen en jongeren om structurele beweging te stimuleren. Dit kan in diverse omgevingen gebruikt worden. Denk aan quizzen met beweegopdrachten, wandelroutes door de wijk met GPS-locaties of deelname aan een activiteit op een sportclub.

Wat is het doel?

De app is ontwikkeld om bewegingsarmoede tegen te gaan en kinderen en jongeren structureel in beweging te krijgen op een plezierige manier. Door middel van diverse missies en beloningssysteem worden kinderen en jongeren beloond om in beweging te komen en te blijven. De kinderen kunnen met de missies in hun buurt medailles en outfits winnen voor hun eigen avatar in de app. Hoe meer punten ze verdienen, hoe unieker hun avatar wordt. Dit werkt erg stimulerend. 

Wat is het en wat kost het?

In de app worden missies gemaakt. Elke missie is weer anders en stilzitten is geen optie! Aan de ‘achterkant’ van de app kunnen onder andere buurtsportcoaches verschillende soorten missies aanmaken. “Het is heel simpel te gebruiken”, vertelt ontwikkelaar Maarten Stevens van 8D Games. ‘Je hebt er geen programmeerkennis of technische kennis voor nodig.”  

 

Missie Master is in 2019 verschenen en blijft doorontwikkeld worden. Maarten: “Ongeveer elk halfjaar voegen we nieuwe functies toe.” Dit is van belang om de app interessant te houden voor de gebruikers.

 

Gemeenten, beweegteams of scholen kunnen de app twee maanden gratis uitproberen. Voor actuele kosten bekijk de website van Missie Master. Voor de kinderen is de app gratis. Ze kunnen Missie Master spelen via hun smartphone (of die van een ouder, of een vriend of familielid of leentelefoon van de gemeente). 

““Een missie kan ideaal zijn om kinderen naar een sportvereniging te leiden in samenspraak met de aanbieder.””
Albert Jan Kuipers
Buurtsportcoach Groningen

Feiten & Cijfers

  • Kinderen (4–12 jaar): In 2022 voldeed 56,8% aan de beweegrichtlijn van minimaal één uur matig intensieve activiteit per dag. Dit is een daling ten opzichte van 62,3% in 2021.

  • Jongeren (12–16 jaar): Slechts 33,4% voldeed in 2022 aan de beweegrichtlijn.

Jouw rol als JOGG-regisseur

  • Zoek samenwerking in de regio. Daarmee win je tijd – en kun je missies hergebruiken en ideeën opdoen bij elkaar.

  • Wees realistisch in je verwachtingen. Het gebruik van de app kost tijd. Je zult niet meteen de hele buurt in beweging krijgen.   

  • Speel in op de weersomstandigheden. Zorg dat de kinderen missies kunnen uitvoeren die bij het weer passen! 

  • Missie Master kan extra succesvol zijn tijdens schoolvakanties.  

  • Organiseer het zo dat het succes niet té persoonsafhankelijk wordt, dus dat enkel één buurtsportcoach de missies maakt en promoot. Investeer in draagvlak. Hoe breder het gedragen wordt, in de gemeente, regio en provincie, hoe beter. 

  • Missie Master kan ook ingezet worden tijdens de gymlessen. Zo maak je meteen reclame voor het spel en kunnen kinderen laagdrempelig kennis maken met de app. 

  • Betrek de doelgroep bij het leveren van input voor de app.  

  • Reserveer budget om posters en folders te maken om de kinderen en ouders te informeren over dat je Missie Master gebruikt. Sommige organisaties laten zelfs een heel mascottepak maken. 

  • Het is raadzaam om voor en tijdens een periode waarin de app ingezet wordt, de app weer onder de aandacht te brengen bij de doelgroep door middel van promotiematerialen zoals posters en folders.  

  • Als je aan de slag wilt gaan met beweegapps en daarvoor budget nodig hebt, leg dan heel goed, beeldend, uit wat dit inhoudt, hoe het werkt en wat het oplevert. Realiseer je dat bestuurders en beleidsmakers hier vaak nog niet altijd een goed beeld van hebben

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

  • Verankering in beleid: neem beweegapps op in het lokaal gezondheids-, sport- of preventiebeleid. 

  • Financiering: verken of (delen van) het initiatief gefinancierd kunnen worden via bestaande budgetten zoals het lokaal sportakkoord, preventiebudgetten of innovatieregelingen. Denk ook aan onderhouds en renovatie kosten.

  • Samenhang: koppel beweegapps aan bredere leefstijlthema’s (zoals mentale gezondheid, armoedebeleid of ontspanning) en programma’s als Kind naar Gezonder Gewicht. 

  • Samenwerking: verbind met collega’s van andere domeinen (jeugd, welzijn, openbare ruimte) en externe partners (scholen, sportclubs, wijkteams). 

  • Monitoring & impact: faciliteer het meten van bereik en effecten, en zorg dat successen worden gedeeld.

Aan de slag

Check de website van missiemaster.nl

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving