Nationale Kraanwaterdag
Elk jaar in september staan scholen en buitenschoolse opvanglocaties (KDV’s, PSZ’s en BSO’s) in heel Nederland stil bij het belang van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Dat doen ze tijdens de Nationale Kraanwaterdag. Deze dag is een kans voor jou als JOGG-regisseur en -beleidsmedewerker om het drinken van water structureel te stimuleren binnen jouw gemeente.
Wat is het doel?
Kinderen stimuleren om meer water te drinken op school, het kinderdagverblijf, op de peuterspeelzalen en bij de Buitenschoolse opvang. Kraanwater is niet alleen een gezonde dorstlesser, maar ook een duurzame keuze.
Wij ondersteunen deze dag vanwege onze gedeelde missie. Die is het vergroten van bewustwording over en toegang tot gezonde keuzes voor alle kinderen in Nederland. Dit is een kans om kraanwater structureel op de kaart te zetten, binnen én buiten de schoolomgeving.
Jouw rol als JOGG-regisseur
Als JOGG-regisseur verbind je scholen, gemeenten en andere partijen om samen te werken aan een gezondere omgeving. Hier zijn enkele concrete stappen die je kunt nemen:
Integreer de Nationale Kraanwaterdag in jouw plan van aanpak. Gebruik deze dag als startpunt voor het bevorderen van water drinken in scholen en de buurt.
Werk samen met de Gezonde School-adviseur: De Gezonde School-adviseur richt zich op activiteiten binnen de school. En jij draagt bij aan de integratie van kraanwaterbeleid in het gemeentelijke beleid. Stimuleer deelname aan de Nationale Kraanwaterdag via de Gezonde School-adviseur en/of de buurtsportcoach en kijk samen naar mogelijkheden voor structurele veranderingen.
Betrek het lokale drinkwaterbedrijf. Onderzoek samenwerkingen om watertappunten te realiseren. Dit kan helpen om water drinken toegankelijker te maken op scholen, in sportcentra en in de wijk. Denk ook aan cofinanciering van watertappunten of het organiseren van activiteiten zoals het maken van infused water.
Breid het thema uit naar de buurt en sport. Gebruik de Nationale Kraanwaterdag om water drinken ook buiten de school te stimuleren. Werk samen met buurthuizen, sportlocaties en speeltuinen om watertappunten te plaatsen. En om het gesprek over gezonde voeding op gang te brengen.
Betrek ouders en de gemeenschap. Scholen kunnen samenwerken met ouders, lokale drinkwaterbedrijven en andere partners om de boodschap van water drinken te versterken. En om gezamenlijke initiatieven te ontplooien die het drinken van water in de bredere gemeenschap bevorderen.
Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker
Als beleidsmedewerker speel je een belangrijke rol bij het faciliteren van kraanwaterprojecten binnen de gemeente. Enkele acties die je kunt ondernemen zijn:
Onderzoek de mogelijkheden voor de gemeente om financieel bij te dragen aan watertappunten op schoolpleinen. Vooral als deze deel uitmaken van de openbare ruimte.
Betrek de juiste collega’s. Denk aan medewerkers binnen de domeinen Volksgezondheid, Sport, Openbare Ruimte en Duurzaamheid. Samen kunnen jullie het plaatsen van watertappunten realiseren.
Zorg voor publiciteit. De opening van een nieuw watertappunt is een perfect moment voor een persbericht. Bespreek met de JOGG-regisseur hoe je de wethouder kunt betrekken bij de feestelijke opening.
Tools
Wil je water drinken meer structureel maken? B, bekijk hoe je aan de slag kan kunt met Watertappunten.
Praktische informatie
Wanneer: 24 september 2025
Doelgroep: Peuters en kinderen van groep 1 t/m 8
Meer informatie: Nationale Kraanwaterdag