-
Voeding
-
Primair onderwijs
-
Gedeeld eigenaarschap
JOGG Zuid-Limburg zet Nationale Kraanwaterdag in voor structureel water drinken

In Zuid-Limburg zetten alle 16 JOGG-gemeenten Nationale Kraanwaterdag in als kans om water drinken structureel onderdeel te maken van de leefomgeving van kinderen. Niet als eenmalige actie, maar als startpunt voor gesprek, beleid en samenwerking. JOGG-regiocoördinator Githe Clermonts vertelt hoe dat werkt in de praktijk.
Eén regio, één boodschap
Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijkse themadag waarop basisscholen en BSO’s stil staan bij water drinken als gezond alternatief in plaats van zoete drankjes. De dag biedt JOGG-regisseurs een concreet moment om met scholen en partners het gesprek aan te gaan over het stimuleren van gezondere keuzes.
In Zuid-Limburg werken de JOGG-regisseurs samen in regionale werkgroepen. “In plaats van dat elke gemeente apart iets organiseert, bundelen we de krachten. Zo kun je grootschaliger en effectiever werken. Voor partners zoals WML (producent van drinkwater in Limburg) is het overzichtelijker: zij hebben één aanspreekpunt namens de hele regio.”
Betrokken werknet
In Zuid-Limburg werken JOGG-regisseurs en Gezonde School-adviseurs vaak nauw samen. Soms heeft iemand een dubbelrol en is het dezelfde persoon, of soms twee collega’s die hun inzet goed op elkaar afstemmen. Scholen worden actief benaderd, ontvangen kant-en-klare materialen en krijgen na afloop persoonlijk vervolgcontact. Githe: “Die nazorg maakt het verschil. We willen dat scholen er méér mee doen dan alleen die ene dag en het opnemen in schoolbeleid.” Doordat meerdere partijen één lijn trekken, krijgt de boodschap over water drinken meer gewicht én meer bereik.
“Door onze krachten te bundelen met WML verdubbelde het aantal deelnemende scholen. Dat laat zien wat samenwerken kan opleveren.”
Resultaat en impact
De aanpak werkt: in 2024 verdubbelde het aantal deelnemende scholen ten opzicht van het jaar ervoor”. Veel scholen haakten aan via de Gezonde School-adviseurs en JOGG-regisseurs.
De jaarlijkse regionale schoolenquête monitort het effect: of scholen waterbeleid hebben, water-only afspraken invoeren of nieuwe watertappunten hebben geïnstalleerd. Githe: “De cijfers van 2024 worden nog geanalyseerd, maar we zien nu al dat Nationale Kraanwaterdag de aanleiding is op scholen om het gesprek aan te gaan, met collega’s, ouders en leerlingen.”
De nazorg is belangrijk. Daarmee wordt Nationale Kraanwaterdag niet alleen een actiedag, maar een stap richting structurele verandering.
Tips voor andere gemeenten
Bundel krachten. Werk met regionale werkgroepen. Dat maakt samenwerking met partners eenvoudiger en effectiever.
Lever nazorg. Zorg voor opvolging ná Nationale Kraanwaterdag. Dan blijft het onderwerp leven.
Maak het makkelijk en ontzorg scholen. Geef scholen materiaal dat ze direct kunnen gebruiken en stem met de Gezonde School-adviseur wie de school benadert.
Aan de slag!
Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor meer water drinken? Ga aan de slag met onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken.
In september vindt ieder jaar Nationale Kraanwaterdag plaats. Een themadag die ook door de gemeente Dinkelland werd aangegrepen. Andere momenten waarop je als gemeenten de promotie van water drinken extra kan benadrukken zijn: het Nationaal Schoolontbijt, de Nationale Sportweek, de Nationale Buitenspeeldag en de Koningsspelen. Al deze evenementen bieden jaarlijks kansen om bewustwording te creëren en gezonde drinkgewoonten structureel te stimuleren.