Stappenplan JOGG-Teamfit bij sportlocaties

Als JOGG-regisseur kun je in jouw gemeente inzetten op gezondere sportlocaties. Dit doe je niet alleen, maar samen met organisaties en professionals uit het lokale werknet. De JOGG-Teamfit coach speelt een belangrijke rol bij de uitvoering door de locatie met kosteloos advies te begeleiden naar een gezondere sportomgeving. Hoe je aan de slag gaat, lees je in onderstaand stappenplan.

Wat is het doel?

Met de Teamfit werkwijze maakt JOGG onder andere de sportomgeving stapsgewijs gezonder. De sportlocatie is een plek waar veel kinderen komen en het dus belangrijk is om gezonde keuzes te stimuleren. We streven ernaar dat in sportkantines een gezonder voedingsaanbod aanwezig is, het terrein rookvrij is en dat hier sprake is van verantwoord alcoholgebruik.  

Stappenplan

1. Inventariseer en stel doelen

Als JOGG-professional wil je aan de slag met het gezonder maken van de sportomgeving in jouw gemeente. In deze fase bepaal je de richting. De uitgangssituatie, doelen en aanpak komen hierin terug. Welke successen wil jij behalen en is er al beleid binnen de gemeente op het gebied van een gezondere sportomgeving? Je gaat informatie en kennis ophalen met betrekking tot dit thema en kijkt welke voorwaarden van de JOGG-aanpak je hierbij kunnen helpen. Daarnaast ga je op zoek naar organisaties en mensen binnen jouw gemeente die je kunnen helpen bij het realiseren van de ambities. Wie weet zijn er sportaanbieders die al aan de slag zijn gegaan. Dit zijn de beste ambassadeurs.   

Acties:  

  • Bekijk of er doelen voor een gezondere sportomgeving (gezondere voeding, rookvrij en verantwoord alcoholgebruik) in het collegeakkoord, lokaal sportakkoord, SPUK/GALA  en/of in andere beleidsnota’s zijn opgenomen. Zo niet, kijk of je deze kunt opnemen. Betrek hierbij de beleidsmedewerker en de wethouder die hierover gaan. 

  • Wat is het subsidiebeleid voor sportclubs? Wellicht zijn er mogelijkheden om te starten met gemeentelijke sportaccommodaties? Met subsidievoorwaarden heb je een sturingsmechanisme om verenigingen aan de slag te laten gaan.

  • Ga na of er doelen zijn met betrekking tot JOGG-Teamfit in het JOGG plan van aanpak. Zo niet, beleg een sessie om deze op te stellen.  

  • Ga na hoe de sport in de gemeente is georganiseerd en hoeveel sportlocaties er zijn. Onderzoek verder of er binnen jouw gemeente een sportkaart (een overzicht van sport- en beweegaanbieders) aanwezig is of gebruik hiervoor de netwerkanalyse van JOGG. 

  • Breng het werknet in kaart en kijk wie belangrijk zijn voor het benaderen van de sportlocaties. Zie hieronder een overzicht van de belangrijkste werknetpartners (denk aan verenigingsondersteuners, buurtsportcoaches, de GGD en het beweegloket).  

  •  Informeer bij jouw accounthouder naar de inzet van de JOGG-Teamfit coach of neem direct contact op met een coach. Op jullie gemeentepagina zie je wie de JOGG-Teamfit coach is in jouw regio. 

2. Bepaal de lokale aanpak

In deze stap ga je de huidige situatie analyseren en stel je een plan op voor de realisatie van gezondere sportlocaties. Vorm een (project)team en beschrijf de verschillende rollen om verwachtingen te managen. Wie doet wat en is waar verantwoordelijk voor? Betrek hierbij ook de JOGG-Teamfit coach. Hieronder staan een aantal acties uitgewerkt die door het projectteam uitgevoerd kunnen worden. 

Acties:  

  • Je hebt het werknet in kaart gebracht. Stel op basis hiervan een team met professionals samen dat zich gezamenlijk willen inzetten voor gezondere sportlocaties. Kijk daarnaast of je lokaal hulp kan vinden bij de uitvoering, zoals met de inzet van een stagiair(e).  

  • Een nauwe samenwerking tussen de JOGG-Teamfit coach en de JOGG-regisseur is essentieel om de lokale sportlocaties goed te kunnen ondersteunen. Maak daarom duidelijke afspraken met de JOGG-Teamfit coach over ambities, taakverdeling en contactmomenten. Samen kunnen jullie inventariseren welke sportlocaties al aan de slag zijn met de werkwijze JOGG-Teamfit en waar nog kansen liggen met betrekking tot de gezondere sportomgeving. 

  • Stel een duidelijke ambitie en doelstelling m.b.t. het realiseren van meer gezondere sportlocaties. De werkwijze JOGG-Teamfit is hierbij een belangrijk onderdeel.  

  • Bepaal wie verantwoordelijk is voor het enthousiasmeren van de sportlocaties. Denk aan een aanjagersrol, die je bijvoorbeeld kunt beleggen bij een verenigingsondersteuner. Lees hier meer over de rol van een aanjager.   

  • Leg de verbinding tussen beleidsvelden voor het creëren van een gezondere sportomgeving (sport, volksgezondheid, openbare ruimte, cultuur, vrije tijd, etc.).  

  • Ga na of het mogelijk is om extra financiering te krijgen voor de inzet op een gezondere sportomgeving (voeding, rookvrij en alcohol), onder andere via de lokale JOGG-middelen, SPUK/GALA of het lokaal sportakkoord.

3. Start met de implementatie

Je gaat aan de slag met enkele koplopers en de JOGG-Teamfit coach helpt ze stap voor stap een gezondere sportomgeving te creëren. Wanneer de eerste successen zijn geboekt kun je deze locaties als ambassadeurs gebruiken voor jouw aanpak en ze een inspiratie laten zijn voor andere sportaccommodaties in jouw gemeente. Zorg dat je ze actief betrekt bij jouw werknet en onderhoudt regelmatig contact met de locatie om o.a. te polsen of verdere ondersteuning nodig is. 

Acties:  

  • Organiseer met de JOGG-Teamfit coach een inspiratiesessie voor bestuurders van sportlocaties. Kijk of je kunt aansluiten bij gemeentelijke bijeenkomsten, een sportcafé of bij een evenement van een betaald voetbalorganisatie (BVO) in jouw regio.  Je kunt ook gratis een workshop Gezonde Sportomgeving aanvragen via NOC*NSF. 

  • Ga eens een kop koffiedrinken bij een sportlocatie. Ga op een laagdrempelige manier het gesprek aan om vast te stellen of er interesse is vanuit de vereniging of accommodatie.

  • Tip: Gebruik de flyer voor sportlocaties bij acquisitie. Je kunt ook verwijzen naar de JOGG-Teamfit website voor meer informatie. 

  • Om verenigingen te bereiken kun je ook laagdrempelig starten met het stimuleren van water en fruit op de locatie. Een mooie manier om bij verenigingen binnen te komen. Lees het voorbeeld vanuit JOGG-gemeente Eindhoven.

  • Laat de verenigingen weten dat bezoekers van sportkantines behoefte hebben aan gezondere voedingsproducten. De uitkomsten van dit Markeffect onderzoek kan je hierbij helpen.  

  • Heb jij een betaald voetbalorganisatie in jouw stad of regio? Kijk of ze een voorbeeldfunctie kunnen zijn in dit proces door hun eigen trainingscomplex en/of stadion gezonder te maken en ze bijeenkomsten kunnen organiseren voor hun partnerclubs. Lees hier meer over op deze pagina. 

  • Geïnteresseerde locaties koppel je aan de JOGG-Teamfit coach zodat hij of zij aan de slag kan met het begeleiden van de verenigingen.  

  • Zijn er successen geboekt, zoals het behalen en uitreiken van een topprestatiebadge? Zorg dan dat de wethouder hierbij betrokken wordt. Dit zijn vaak mooie momenten om te laten zien wat het effect van beleid is.  

4. Borging

Het is belangrijk dat de sportaccommodaties zich structureel blijven inzetten voor een gezondere sportomgeving en niet terugvallen in oude gewoontes. Zie hieronder acties om een positieve houding rondom de gezondere sportomgeving te waarborgen. 

Acties:

  • Wil je de locaties naar een volgende fase brengen of hen gemotiveerd houden? Organiseer dan bijvoorbeeld jaarlijks een intervisiebijeenkomst (een JOGG-Teamfit coach helpt je hier graag bij). 

  • Vervolgstappen introduceren: als een sportvereniging zich eerst op één van de drie thema’s (gezonde voeding, rookvrij of verantwoord alcoholbeleid) heeft gericht, stimuleer hen dan ook met de andere twee thema’s aan de slag te gaan. De werkwijze JOGG-Teamfit kan hierbij goed helpen.  

  • Zorg dat de werkwijze JOGG-Teamfit en de gezondere sportomgeving in de rugzak van bijvoorbeeld een verenigingsondersteuner zit. Zo blijft dit onderwerp structureel op de agenda wanneer hij/zij op de locatie langskomt.

  • Zet verenigingen in het zonnetje en inspireer hiermee andere locaties. Zorg daarnaast dat de verenigingen die al bezig zijn met JOGG-Teamfit elkaar weten te vinden, door bijvoorbeeld een netwerkclub op te zetten of door middel van het aanmaken van een WhatsApp-, Facebook- of LinkedIngroep. Neem daarnaast de voorbeelden mee in jullie lokale JOGG-communicatiemiddelen. Op deze manier worden de verenigingen geïnspireerd met goede voorbeelden en kunnen ze doorpakken en uitbouwen. 

  • Houd als beleidsmedewerker de wethouder goed op de hoogte van de resultaten.  

  • Veranker het binnen de gemeente, zorg dat het o.a. binnen de nota sport of in subsidieregelingen, wordt opgenomen. Creëer bewustwording en intern draagvlak binnen de gemeente. 

Tools

Als JOGG-regisseur ben je met je werknet verantwoordelijk voor het stimuleren van sportlocaties om de de slag te gaan met de gezondere sportomgeving. Deze flyer kun je gebruiken als acquisitietool richting beheerders, (kantine)vrijwilligers en bestuurders in de sport.

Praktijkvoorbeelden

  • Pilot als aanjager voor JOGG-Teamfit

    Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk om te sporten in een omgeving die stimuleert tot het maken van gezondere keuzes. Het is voor verenigingen niet altijd vanzelfsprekend om aan de slag te gaan met de gezondere sportomgeving. Weerstand vanuit de clubs kan voor de JOGG-regisseur ontmoedigend zijn. We lichten daarom ter inspiratie een voorbeeld uit om via een pilot met JOGG-Teamfit aan de slag te gaan.

    Goed voorbeeld
    Voeding
    Sportlocaties
    JOGG-Teamfit

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Tamar van Dijk
Adviseur Gezonde Omgeving