-
Sportevenementen
WK volleybal als katalysator voor gezonde leefstijl

In JOGG-gemeente Arnhem is al eerder ervaring opgedaan met het vanuit topsport uitrollen naar de breedtesport. Die ervaring werd ingezet bij de organisatie van het FIVB WK Volleybal voor vrouwen in 2022. Arnhem was een van de speelsteden en wilde het evenement vooral aangrijpen om een gezondere leefstijl op de kaart te zetten. JOGG-regisseur Larissa hoopt er ook andere gemeenten mee te kunnen inspireren.
Arnhem brengt sportevent en voeding samen
“Arnhem zag het al gebeuren bij de betaald voetbalorganisaties”, vertelt Larisa, “je hebt daar voorbeelden, rolmodellen. Zoiets gebeurt ook wanneer een groot topsportevenement plaatsvindt zoals het WK Volley voor vrouwen. Dat genereert veel aandacht en daar kun je goed mee binnenkomen bij bijvoorbeeld scholen en verenigingen. In Arnhem zijn we gaan bedenken: ‘hoe geven we meer reuring aan het WK?’ en ‘hoe verbreden we het naar een gezondere leefstijl?’. We willen immers niet alleen meer aandacht voor de sport, maar ook voor gezondere voeding waar je blij van wordt.”
De kracht van verbindingen leggen
“Een topsportevenement zoals het WK Volley is een uitgelezen kans om de sport, maar ook bewegen, gezonde voeding en water drinken bij iedereen tussen de oren te krijgen. Niet alleen intern binnen de organisatie, maar ook voor de inwoners werkt het WK als een katalysator die zorgt dat een gezonde leefstijl onder de aandacht wordt gebracht. Zo valt snel winst te behalen. Ook in het contact met andere sportverenigingen, die bijvoorbeeld werden bereikt doordat JOGG-Teamfit een bijeenkomst voor alle sportverenigingen organiseerde in het Gelredome. De kracht ligt in het koppelen van dingen. De goede dingen die al gebeuren verder op de kaart zetten. Verbindingen leggen om samen de omgeving gezonder te maken.”
Jouw rol als JOGG-regisseur
“De wethouder van Neder-Betuwe kwam net aanfietsen om ballen uit te delen. Leuk om te zien hoe het lokaal zo verschillend wordt ingevuld”, lacht Larisa. “Hier wordt het gekoppeld aan de Nationale Sportweek, ook weer die vertaalslag van topsport naar breedtesport. Het mooie is bij die vertaalslag hoe er met en tussen partijen wordt samengewerkt. Zo is er in Arnhem de situatie dat er per wijk een JOGG-regisseur actief is. Samen hebben we gekeken welke partners we konden laten aansluiten die bij de doelstelling van JOGG passen. Een leuk voorbeeld is de Blauwe Tomaat, een soort srv-wagen die groente en fruit goedkoper aanbiedt. Die staat in de wijken en daarbij kunnen we met onze activiteiten aansluiten. In eerste instantie pak je als JOGG-regisseur zelf taken op. Vervolgens geef je workshops aan bijvoorbeeld scholen, buurtsportcoaches en jongerenwerkers. Zo wordt de aanpak verder uitgerold. Uitvoerend betrekken we ook studenten van lokale opleidingen zoals de HAN en CIOS. Die verzorgen bijvoorbeeld een evaluatie, zodat we onze aanpak een volgende keer ook kunnen herhalen bij andere evenementen. De successen willen we zoveel mogelijk verspreiden. Ik doe dat ook vanuit mijn nieuwe rol als JOGG-regiocoördinator Gelderland. Dan kan ik een aanpak die goed werkt in de ene gemeente kopiëren naar een andere gemeente.”
Aan de slag met sportevenementen
Ook aan de slag met het gezonder maken van sportevenementen? Ontdek hoe jij dit kunt doen
JOGG-Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich onder andere inzet voor gezondere sportevenementen. Hierbij gaat het om het stap voor stap gezonder maken van het voedingsaanbod, daarnaast is er aandacht voor gezondere sponsoring een rookvrij terrein en verantwoord alcoholgebruik. Ontdek hoe de JOGG-teamfit coach jou kan ondersteunen.
De Nationale Sportweek, georganiseerd door NOC*NSF, is een jaarlijks terugkerend evenement dat als doel heeft om zoveel mogelijk mensen in Nederland op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met sport en beweging. Dit evenement biedt een uitstekende kans om de thema’s bewegen en gezonde voeding structureel te bevorderen in jouw gemeente. Tijdens deze week openen sportverenigingen en clubs in het hele land hun deuren, en worden er tal van activiteiten georganiseerd om kinderen en jongeren te stimuleren om actief te worden. Ontdek hoe je de Nationale Sportweek kunt inzetten
De sportomgeving heeft grote invloed op kinderen en jongeren. Sportevenementen zijn hierbij het uithangbord van de sport en bieden een goede kans om aandacht te geven aan het gezonde imago van de sport. Met het ondertekenen van het Convenant Gezonde Sportevenementen zet een gemeente zich in om sportevenementen structureel gezonder te maken en dit op te nemen in beleid.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op