• KnGG

De combinatie van KnGG en JOGG in Deventer: van losse projecten naar een structurele aanpak

Het begeleiden van twintig gezinnen is een mooi begin, maar als we de omgeving niet veranderen, blijft het dweilen met de kraan open... Deze veelgehoorde opmerking van betrokken professionals zette JOGG-gemeente Deventer aan het denken. Hoewel de gemeente met ruim 103.000 inwoners al actief was op het gebied van gezondheid en preventie, werd steeds duidelijker dat alleen de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG) niet voldoende was om de structurele uitdaging van overgewicht bij kinderen aan te pakken.

De uitdaging: toenemende signalen en losse initiatieven

In Deventer zagen professionals zoals de beweegmakelaar, kinderfysiotherapeut, kinderarts en jeugdverpleegkundige een toename van kinderen met overgewicht. Dit was de directe aanleiding om te starten met de pilotfase van de KnGG-aanpak. Er werden twee centrale zorgverleners aangesteld die twintig gezinnen begeleidden. Toch klonk er al snel kritiek van diverse professionals in het werknet: “We helpen kinderen individueel, maar hun omgeving blijft ongezond. Met alleen hen helpen bereiken we geen blijvend resultaat.”

Hoewel er in Deventer initiatieven waren om gezondheid te bevorderen, zoals de Gezonde School aanpak en de Nationale Kraanwaterdag, bleven het vaak losse projecten zonder samenhang. Er ontbrak een overkoepelende aanpak om bestaande inspanningen te verbinden en ieders werk effectiever én effectiever te maken.

De stap naar de JOGG-aanpak: van weerstand naar inzicht

Anouk Heijnens, destijds KnGG-projectleider, gooide in de gemeente een balletje op om te starten met de JOGG-aanpak om ook de omgeving gezonder te maken. In eerste instantie was de gemeente terughoudend om deze te omarmen. Het gevoel was dat er al genoeg gebeurde op preventief vlak. Maar gesprekken met professionals en de werkgroep rondom KnGG maakten duidelijk dat een meer structurele en integrale aanpak nodig was.

Kinderen werden vanuit KnGG naar kinderactiviteiten in het buurthuis doorverwezen, waar standaard cola werd gedronken. Een van de kinderen wilde daardoor niet meer naar de activiteiten toe, omdat de verleiding te groot was ook steeds cola te drinken. Door meer voorbeelden als dit ontstond politiek-bestuurlijk draagvlak en werd het voor de wethouder duidelijk dat KnGG en JOGG onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. KnGG biedt ondersteuning op individueel niveau, terwijl de JOGG-aanpak de omgeving gezonder maakt.

Van klein begin naar groot succes door efficiëntere inzet

JOGG-professional Anouk Heijnens speelde een belangrijke rol. Ze liet zien hoeveel efficiënter het is om met dezelfde partners in het werknet te werken in plaatst van langs elkaar heen. Ook toonde ze aan dat de combinatie van verschillende programma’s en projecten niet alleen noodzakelijk was, maar ook haalbaar vanwege veel efficiëntere inzet van financiële middelen en mensen. Met beperkte uren begon zij klein. Anouk: “Ik zei, laten we klein met een pilot beginnen. Het hoeft niet meteen heel groots worden neergezet.” De wethouder ging akkoord en Anouk startte in een combinatie-functie van KnGG-projectleider en JOGG-regisseur met de JOGG-aanpak. In korte tijd behaalde ze zichtbare resultaten.

De eerste zichtbare resultaten van de JOGG-aanpak

  • Bij twee basisscholen werd water drinken de standaard in plaats van fris en sap. Een opstap naar meer; inmiddels zijn in Deventer 18 van de 40 (basis)scholen een Gezonde School waarmee aandacht voor een gezonde leefstijl is geborgd in beleid én praktijk.

  • Op evenementen zoals de Koningsspelen werden watertonnen geplaatst. Inmiddels is het promoten van waterdrinken op veel meer evenementen in Deventer de standaard.

  • Basisscholen en sportclubs werden structurele partners in het gezonder maken van de leefomgeving.

  • Professionals en beleidsmedewerkers werkten intensiever en efficiënter samen waarmee hun impact werd, en nog steeds wordt, vergoot.

De resultaten waren zichtbaar en overtuigend. Door de kleine successen konden de uren van Anouk en andere betrokkenen worden uitgebreid om nog grotere resultaten te behalen.

KnGG
Water drinken steeds meer de standaard

De kracht van samenwerking

De combinatie van KnGG en JOGG leidt inmiddels in Deventer tot een bredere impact. Kinderen krijgen niet alleen individuele zorg en begeleiding via KnGG, maar worden ook ondersteund door inzet op een gezondere omgeving waarin gezonde keuzes makkelijker worden. Het verhaal van Deventer laat zien hoe je als gemeente het verschil kunt maken door de KnGG-aanpak en JOGG-aanpak te combineren. Door professionals, scholen, sportlocaties, sportevenementen, buurthuizen en de gemeente te verbinden en klein te beginnen, ontstaat er een structurele aanpak die écht impact heeft.

Tips voor andere gemeenten

  1. Begin met wat je hebt – Ook met beperkte uren kun je grote stappen zetten.

  2. Start klein en maak successen zichtbaar.

  3. Zoek actief de verbinding op tussen de KnGG- en JOGG-aanpak en werk als JOGG-team samen om efficiënt gebruik te maken van je werknet in de gemeente.

  4. Gebruik bestaande netwerken en initiatieven als basis om verder te bouwen.

  5. Kijk verder dan het individu – Combineer individuele begeleiding met structurele verandering van de leefomgeving.

  6. Wees de aanjager en drijvende kracht – Als JOGG-professional kun jij het verschil maken en wethouders en andere beleidsmedewerkers in de gemeente overtuigen.

Aan de slag met KnGG

De JOGG-aanpak en Kind naar Gezonder Gewicht gaan hand in hand, omdat preventie en passende zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In Nederland heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Dat vraagt naast een gezonde leefomgeving om passende ondersteuning van het kind en gezin.

Kind naar Gezonder Gewicht

Net als bij de JOGG-aanpak is het opbouwen van een goed georganiseerd werknet de basis van KnGG. Maak voor een vliegende start slim gebruik van het lokale werknet dat het JOGG-team al heeft opgebouwd.  

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.

Gegevens JOGG-gemeenten
JOGG-aacounthouder