Gezonde Buurten

In een Gezonde Buurt werken kinderen, bewoners, wijkprofessionals én de gemeente samen aan één doel: een speelse, beweegvriendelijke en groene leefomgeving. Een plek waar iedereen kan bewegen, ontmoeten en spelen.
Een Gezonde Buurt voor en door iedereen
Bij Gezonde Buurten werk je met een vaste aanpak, maar de invulling bepaal je samen met bewoners en kinderen. De thema’s Bewegen & Spelen, Ontmoeten en Natuur staan centraal.
Vanaf het begin hebben bewoners en kinderen een grote stem in het ontwerp. Dat zorgt niet alleen voor betrokkenheid, maar ook voor een buurt die echt leeft. Samen maken we een plek waar kinderen creatief buiten spelen, bewoners elkaar ontmoeten en iedereen volop kan bewegen.
Dat gun je toch elke buurt in jouw gemeente?
Waarom kiezen voor een Gezonde Buurt?
Lokale samenwerking tussen gemeente, wijkprofessionals, bewoners en kinderen
Verbindt fysiek en sociaal domein en werk domein overstijgend
Focus op hardware (fysieke inrichting), software (programmering) en orgware (proces en onderhoud) – volgens het BVO-model
Participatieve aanpak: bewoners en kinderen denken en doen actief mee waardoor eigenaarschap wordt vergroot
Altijd inzet en resultaat op de drie thema’s samen: Spelen & Bewegen, Ontmoeten én Natuur
Borging vanaf de start door participatie, integraal werken en programmering achteraf
Meer en passende speelruimte voor kinderen in het groen.
De Gezonde Buurten aanpak
JOGG, Jantje Beton en IVN Natuureducatie ontwikkelden samen een praktische aanpak die werkt:
Met een startactiviteit leer je kinderen en buurtbewoners kennen. Tijdens een buurtsafari ontdek je samen hoe de buurt nu wordt gebruikt én waar kansen liggen voor spelen, ontmoeten en natuur.
Met initiatiefteams – kinderen en volwassenen – droom je over een gezondere buurt. Die dromen vertaal je naar een praktisch ontwerp, met duidelijke plekken en routes.
De initiatiefteams delen hun ontwerp in de buurt. Op basis van reacties wordt het ontwerp aangescherpt door een professionele ontwerper.
Nog vóór de uitvoering maak je samen een activiteitenkalender. Denk aan speel-, natuur- en ontmoetingsactiviteiten én afspraken over beheer. Zo mobiliseer je de buurt.
Samen steken kinderen en buurtbewoners letterlijk de handen uit de mouwen. De fysieke inrichting en verbindingsroutes worden gerealiseerd.
De opening van de Gezonde Buurt wordt groots gevierd. Vanaf dan start ook de activiteitenkalender, georganiseerd voor én door bewoners.
Zo ziet een Gezonde Buurt eruit
In een Gezonde Buurt spelen kinderen vaker en langer buiten. Volwassenen ontmoeten elkaar in een groene, uitnodigende buitenruimte met uitdagende speelaanleidingen en actief groen.
Buurtbewoners kennen elkaar beter, werken samen met wijkprofessionals en zorgen ervoor dat de buurt blijft bruisen. Regelmatig vinden activiteiten plaats die door bewoners zelf zijn opgezet. De buurt leeft – en blijft in beweging.
Jouw rol als JOGG-professional
Als JOGG-professional ben jij de aanjager en verbinder van Gezonde Buurten.
Zet de Gezonde Buurten-aanpak op de agenda binnen de gemeente.
Roep collega’s op om de drie thema’s samen te brengen.
Betrek bewoners en kinderen actief bij het ontwerp en de uitvoering.
Stimuleer de samenwerking tussen het fysieke en sociale domein.
Haak wijkprofessionals – zoals buurtsportcoaches, jongerenwerkers en scholen – vanaf het begin aan, zowel bij het ontwerp als bij de programmering na de opening.
Zo bouw je stap voor stap aan een buurt die gezond, levendig én gedragen is door de mensen die er wonen.
“We nemen kinderen echt serieus. Door een wijksafari te organiseren en samen met hen op zoek te gaan naar wat er al mooi is én wat nog beter kan.”

Een Gezonde Buurt in elke regio
Bijna 50 Gezonde Buurten zijn al gerealiseerd in gemeenten door heel Nederland. Wordt jouw gemeente de volgende?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
In 2025 delen we nieuwe tools en informatie om met Gezonde Buurten aan de slag te gaan. Tot die tijd kun je contact opnemen, alvast de tools hieronder bekijken of een kijkje nemen bij een Gezonde Buurt in jouw regio.
Ontdek met Lynn en Rebecca de Gezonde Buurten in Breda en Maarssenbroek

Tools
Ga aan de slag met onderstaande tools en materialen om jouw werk makkelijker te maken.
Informatie over Gezonde Buurten delen met je collega's? Bekijk hier de flyer en stuur hem door.
Bekijk het stappenplan om te zien hoe een Gezonde Buurt ontwikkeld wordt.
Voorbeelden van activiteiten en projecten die bijdragen aan het gezonder maken van de buurten in jouw gemeente vind je in deze menukaart.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op