-
Gedeeld eigenaarschap
Hoe 30 organisaties in Almere samenwerken voor een gezonde toekomst van kinderen
In 2018 bundelden zeven organisaties in JOGG-Gemeente Almere hun krachten in een 'Pact met Impact'. Inmiddels is dit unieke samenwerkingsverband uitgegroeid tot een netwerk van ruim dertig partners. Ondanks obstakels als concurrentie en verschillende belangen, wist een gedreven JOGG-regisseur een hechte samenwerking op te bouwen en houdt ze het pact in beweging. Ontdek hier hoe ze dat voor elkaar krijgt hoe deze partijen samenwerken aan een gezonde toekomst.
Uitdaging van de gemeente
Om een leefomgeving te creëren waarin gezonde keuzes voor kinderen en jongeren eenvoudig en aantrekkelijk zijn is samenwerking met verschillende mensen en organisaties nodig. JOGG-regisseur Renate zag echter dat verschillende partijen die niet genoeg betrokken bij hun gemeenschappelijke doel. Ze bekeek wat nodig was en wat zou passen bij de mentaliteit van Almere en de verschillende organisaties. Dat bleek het gezamenlijk ondertekenen van een pact.
Pact als bindmiddel van partijen
Vanaf het begin werd er door JOGG-regisseur Renate ingezet op het opbouwen van persoonlijke relaties. Inmiddels is het netwerk doorgegroeid tot een verbindend platform. Naast inzetten met de aanpak op een gezondere omgeving, zijn partners in dit werknet ook betrokken bij de KnGG-aanpak en het ondersteunen van kinderen met overgewicht en obesitas.
Renate: “Een pact ontstaat niet zomaar en is ook niet wat in elke gemeente werkt. Het past bij Almere, maar vraagt wel wat van je als persoon. Je inleven en inlezen in de doelen van de andere organisatie is echt essentieel. Ik heb veel geïnvesteerd in persoonlijke relaties. Ik heb mij verdiept in elke organisatie, vele kopjes koffie gedronken, gesprekken gevoerd en doorgevraagd naar ieders persoonlijke drive. Deze persoonlijke drive is echt heel belangrijk om mee te doen.”
Obstakels en oplossingen onderweg
Renate: “De weg naar het huidige pact verliep echter niet zonder obstakels. Een van de belangrijkste uitdagingen was het gevoel van concurrentie tussen partijen. Daarnaast speelden organisatorische en financiële belangen een rol, die het gezamenlijke doel soms in de weg stonden. Focus op het gezamenlijke doel – een gezonde leefomgeving voor kinderen – en het benutten van ieders kennis gaf uiteindelijk de doorslag voor partijen om mee te doen.
Verbinden van tegengestelde doelen
Een goed voorbeeld van het verbinden van tegengestelde belangen is de samenwerking tussen de welzijnsorganisaties en de buurtsportcoaches in Almere. Voor het pact was er sprake van concurrentie en een overlappend aanbod van activiteiten. Nu versterken de partijen elkaar. Ze organiseren nu samen sportactiviteiten voor jongeren. Voorheen was er overlap en concurrentie, maar nu versterken ze elkaar waardoor het aanbod beter aansluit bij de behoeften van de wijken. Tijd van mensen en financiële middelen worden nu ook efficiënter ingezet.
Betrokken werknet
Partijen zoals Aeres Hogeschool, Gezonde School, voetbalclub Almere City FC, GGD Flevoland, schoolbesturen, Jeugdfonds Sport en Cultuur Almere, JGZ Almere, JOGG-Teamfit, Kidak, Medi-Mere, Simpl.Food, Stichting Prisma, Stichting Stad & Natuur, Talent in Opleiding, Zorggroep Almere, Nutricentrum, Accare, ASG, De Schoor, Humanitas en de Kinderkliniek hebben zich verbonden aan dit pact. Samen werken ze aan een omgeving waarin kinderen gezond kunnen opgroeien.
“Almere vindt het belangrijk dat kinderen gezond zijn en blijven. Met ‘het Pact met Impact’ zorgen we samen dat kinderen gezonder opgroeien. Wat we nu ondertekenen is urgent en niet vrijblijvend. Wij gunnen het elk kind om gezond op te groeien. It takes a village to raise a child”
Rol JOGG-regisseur
JOGG-regisseur Renate speelt in Almere een centrale rol in het succes van het pact. Met jarenlange ervaring en een sterke persoonlijke drive, zorgt zij ervoor dat de samenwerking blijft draaien en partijen betrokken blijven. Door veel persoonlijk contact, echt luisteren, regelmatig bijeenkomsten te organiseren en over successen te communiceren lukt het haar iedereen te blijven binden. Voor concretere afspraken stelt iedere organisatie inmiddels hun SMART-doelen voor het komende jaar op en bespreken ze deze met elkaar. Een goede zet, hierdoor is er nog meer een gevoel van urgentie en gedeelde verantwoordelijkheid. Ze beschouwt haar werk niet alleen als een baan, maar als een missie. Renate: “Ik wil dat ik een verschil maak in het leven van alle jongeren in Almere. Er wonen ruim 226.000 mensen in Almere, waarvan ruim 65.000 kinderen en jongeren. De gedachte dat ik een bijdrage kan leveren om hen gezond te laten opgroeien drijft mij elke dag weer “.
Tips voor andere gemeenten
Bouw aan persoonlijke relaties: Investeer tijd in persoonlijk contact op verschillende niveaus binnen de organisaties, van uitvoerend personeel tot beleidsmakers. Dit zorgt voor meer begrip en betrokkenheid.
Sta open voor doelen van anderen: Breng partners samen en zorg dat zij zich collectief verantwoordelijk gaan voelen voor het succes van de aanpak door goed naar hun eigen ambities te luisteren. Zoek naar ieders eigen doel en verbindt deze aan het gezamenlijke doel. Een werknetanalyse helpt bij het analyseren van de doelen van de betrokken partijen om overlap in gezamenlijke ambities en samenwerkingsmogelijkheden te identificeren.
Faciliteer regelmatig overleg en bijeenkomsten: Zorg voor onderlinge gesprekken en afstemming tussen alle betrokken partijen. Zorg voor zowel netwerkbijeenkomsten als werkgroepen, waarbij er ruimte is voor zowel het uitwisselen van ideeën als het bespreken van knelpunten en successen.
Blijf communiceren: Heldere en regelmatige communicatie, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven en themabijeenkomsten, houdt de betrokkenheid van alle partners vast en biedt een podium voor nieuwe initiatieven en ideeën. Persberichten voor zichtbaarheid helpt bij het aantrekken van nieuwe partners.
Vier successen samen: Een feestelijk moment, zoals de ondertekening van een pact, versterkt het gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en betrokkenheid.
Stel SMART-doelen op: Overweeg je ook een pact? Vraag de betrokken organisaties jaarlijks om specifieke, meetbare en realistische doelen op te stellen die aansluiten bij het gezamenlijke doel.
Blijf evalueren: Gebruik monitoring en evaluatie om de voortgang te bewaken en aanpassingen te doen waar nodig.
Aan de slag
Ook aan de slag met het creëren van gedeeld eigenaarschap? Check ons stappenplan of volg een van onze trainingen.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.
Gegevens JOGG-gemeente