-
Voeding
-
Kinderopvang
JOGG-gemeente Hardenberg bouwt aan een gezonde buitenschoolse opvang

In Hardenberg versterkt de JOGG-regisseur met een concreet initiatief haar netwerk van buitenschoolse opvanglocaties (BSO’s). Een belangrijke stap richting de gemeentelijke ambitie om de kinderopvang gezonder te maken. Het initiatief richt zich op het bevorderen van voedselvaardigheden bij kinderen en creëert tegelijkertijd een mooie springplank naar structurele aandacht voor gezonde voeding en duurzame keuzes in beleid en praktijk.
Spelenderwijs aan de slag met gezonde voeding
In Hardenberg gaan nu 3 jaar op een rij de BSO’s aan de slag met de Gezonde Smikkelweken. Met dit laagdrempelige initiatief ontwikkelen kinderen van 4 tot 12 jaar spelenderwijs hun voedselvaardigheden. Ze leren over gezonde en duurzame voeding door te koken, te proeven en nieuwe groenten te ontdekken. Het initiatief valt volledig binnen de richtlijnen van het Voedingscentrum, zodat het naadloos past bij de Gezonde Kinderopvang.
“De groepsdynamiek op de BSO zorgt ervoor dat kinderen op een speelse manier openstaan voor nieuwe smaken.”
Bouwen aan het werknet en zichtbaarheid
De JOGG-regisseur Marlon Stevelink in Hardenberg gebruikte dit initiatief om niet alleen bestaande BSO’s te betrekken, maar ook om nieuw contact te leggen met locaties waar nog geen samenwerking bestond. Dit verstevigen van het netwerk kostte weinig tijd en geld, maar leverde veel op. Een paar mailtjes sturen en contact met de BSO’s was het meer dan waard. Het resultaat is een stevig netwerk dat nu ook ingezet wordt voor andere initiatieven en programma’s gericht op een gezondere kinderopvang.
Een opstap naar structureel beleid
De inzet van de Gezonde Smikkelweken laat zien hoe een laagdrempelig initiatief als dit kan een opstap zijn naar een structurele aanpak zoals de Gezonde Kinderopvang. Het versterkt niet alleen de banden met de lokale buitenschoolse opvang centra, maar ook de samenwerking binnen het JOGG-werknet. Zo biedt het ook kansen om de coach Gezonde Kinderopvang, Jong Leren Eten-makelaar en buursportcoaches actief in je lokale werknet te betrekken.
Feiten en cijfers
In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente en 1 op de 7 kinderen heeft overgewicht. De Gezonde Smikkelweken is een van de mogelijkheden om als gemeente stappen te zetten in het gezonder maken van de kinderopvang omgeving. Het initiatief bleek de afgelopen jaren succesvol te zijn in het inspireren van kinderen, ouders en kinderopvangprofessionals.
Laagdrempelige deelname
Meerdere JOGG-gemeenten doen al een aantal jaar met groot enthousiasme mee. In 2025 is de verwachting dat 1200 BSO's en 85.000 kinderen meedoen. Stichting Spoony regelt de organisatie van het initiatief én zorgt voor handige communicatiemiddelen. Denk zelf voor extra zichtbaarheid en politiek-bestuurlijk draagvlak bijvoorbeeld ook aan een feestelijke kick-off met de wethouder voor lokale of regionale pers.
Ook aan de slag met het gezonder maken van de kinderopvang en je werknet uitbreiden? Schrijf jouw gemeente in vóór 28 februari 2025, zodat BSO’s in jouw gemeente laagdrempelig mee kunnen doen.
Tips voor andere gemeenten
Begin laagdrempelig: Kies een initiatief, zoals de Gezonde Smikkelweken, waarmee je gemakkelijk bestaande en nieuwe samenwerkingen kunt versterken zonder grote investeringen.
Gebruik succes als springplank: Een succesvol initiatief kan dienen als ingang naar structurele aandacht in beleid en praktijk voor gezonde voeding en beweging binnen kinderopvanglocaties.
Betrek partners actief: Werk samen met partijen zoals coaches Gezonde Kinderopvang, Jong Leren Eten-makelaars, buursportcoaches en lokale ondernemers om je werknet en impact te vergroten.
Zorg voor zichtbaarheid: Deel resultaten en succesverhalen via sociale- en lokale media om het belang van de JOGG-aanpak en de gezonde omgeving breed uit te dragen.
Aan de slag met een gezonde kinderopvang
Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor een gezonde kinderopvang? Ga aan de slag met ons advies en tools.
Het programma Gezonde Kinderopvang helpt kinderopvangorganisaties om structureel te werken aan een gezonde leefstijl voor kinderen van 0-12 jaar. Lees hier hoe je als JOGG-professional met de Coach Gezonde Kinderopvang kunt samenwerken.
Het programma Jong Leren Eten wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren (0-18 jaar) binnen de kinderopvang en het onderwijs (ko, po, vo) voedselvaardiger maken. Lees hier hoe je als JOGG-professional met de Jong Leren Eten-makelaars kunt samenwerken.
De Gezonde Smikkelweken is een initiatief dat je als gemeente kunt inzetten richting het structureel gezonder maken van de kinderopvang in beleid en praktijk. Lees er hier meer over.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op