Jong Leren Eten

Elke dag maken we keuzes over wat we eten. Maar bewust kiezen voor gezond of duurzaam voedsel is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Het programma Jong Leren Eten is gestart om bij te dragen aan een gezonde en duurzame toekomst op het gebied van voeding. Jongeren spelen hierin een belangrijke rol. Omdat hun waarden en voorkeuren rond voeding grotendeels in deze levensfase worden gevormd. Wat je jong leert, neem je mee naar later.

Wat is het doel?

Zoveel mogelijk kinderen en jongeren (0-18 jaar) binnen de kinderopvang en het onderwijs (ko, po, vo) voedselvaardiger maken. Zodat zij leren bewuste keuzes te maken voor gezonde én duurzame voeding.

Wat zijn Jong Leren Eten-makelaars?

In elke provincie is er een makelaar vanuit het gezondheidsdomein (bijvoorbeeld GGD). Daarnaast is er per provincie een makelaar vanuit het duurzaamheidsdomein (een groene organisatie, bijvoorbeeld IVN of NME-centrum). Beide makelaars werken met elkaar samen als Jong Leren Eten-makelaars. Zij fungeren als netwerkbouwer, aanjager, stimulator en wegwijzer in de vele bestaande ondersteuningsmogelijkheden. En ze werken toe naar een sterk lokaal en regionaal netwerk van organisaties. 

Als JOGG-professional kun je met deze Jong Leren Eten-makelaars samenwerken. Zo kun je lokaal echt verschil maken in het eetgedrag van de kinderen en jongeren. En in het creëren van een gezondere en duurzame leefomgeving. 

Hoe maakt samenwerken met een Jong Leren Eten-makelaar jouw werk makkelijker?

Je verbreedt je werknet als je samenwerkt met de Jong Leren Eten-makelaar in jouw regio. Bijvoorbeeld met organisaties uit de duurzaamheidssector. Met elkaar leg je het accent op voedseleducatie en een gezonde en duurzame voedselomgeving.  

De Jong Leren Eten-makelaar kan jou verder ontzorgen door je:  

  • in contact te brengen met relevante landelijke en lokale initiatieven, organisaties en partijen. Wil je iets organiseren voor jouw werknet over gezonde en duurzame voeding en/of eetbaar groen? Neem dan ook contact met je makelaar op voor de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke (inspiratie)sessie voor scholen of beleidsambtenaren.   

  • te helpen met het verbeteren van de kwaliteit van het voedseleducatieaanbod voor kinderopvang en scholen. Door het samenbrengen van gezondheid en duurzaamheid kunnen scholen een compleet voedseleducatiepakket structureel aan het lesprogramma toevoegen. 

  • te informeren over educatieve activiteiten rond moestuinieren, koken, smaaklessen en gastlessen/excursies naar voedselproducenten en -leveranciers. Hierbij wordt er gewerkt met effectieve lesmethodes en activiteiten waarbij ervaring en beleving centraal staan. Zodat kinderen en jongeren actief worden betrokken bij het leren over gezonde en duurzame voeding. 

  • in contact te brengen met moestuincoaches en kookondersteuners die scholen en kinderopvanglocaties begeleiden bij voedingsgerelateerde activiteiten.   

  • te wijzen op de Week voor de schooltuin en de Schoolkantine challenge. Een mooie springplak naar structurele inzet op voedseleducatie. 

  • wegwijs te maken in alle ondersteuningsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Lekker naar Buiten!-regeling’ of provinciale subsidies voor schoolmoestuinieren.  

Vergeet niet ook de Gezonde School-adviseur te betrekken. Zij ondersteunen scholen bij een brede aanpak van gezondheid, waaronder voeding. Wanneer een school bijvoorbeeld de Lekker naar Buiten!-regeling van Jong Leren Eten heeft ingezet, is de eerste stap naar de Gezonde School-aanpak eigenlijk al gezet.

Op zoek naar de JLE-makelaars in jouw provincie? Ontdek snel wie dit zijn! 

“Met Jong Leren Eten verbinden we scholen en kinderopvang regionaal met kwalitatief goed voedselonderwijs. Zodat kinderen ontdekken, ervaren en begrijpen en gezonde, duurzame keuzes vanzelfsprekend worden.”
Annette de Vries
Programmacoördinator Jong Leren Eten

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

Als JOGG-beleidsmedewerker speel je een grote rol in het opnemen van voedingseducatie in beleidsplannen. Hier is een concrete stap die je kunt nemen:  

  • Neem actief deel aan overleggen met onderwijs- en gezondheidsinstanties. Promoot daarin de integratie van Jong Leren Eten-initiatieven in gemeentelijke nota’s. Dit helpt om een duurzame en gezonde eetomgeving te creëren voor jongeren in jouw gemeente. 

Tools

Perspectievenkaart voor beleidsdomeinen

Deze geeft inzicht in het belang van voedselvaardigheid binnen verschillende domeinen en programma's van het GALA. 

Stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten!

Met deze bijdrage kunnen scholen en kinderopvanglocaties (met coach Gezonde Kinderopvang) ervaringsgerichte activiteiten doen. Zoals:

·      koken;

·      moestuinieren; en

·      een gastles/excursie. 

Scholen kunnen het ondersteuningsaanbod Gezonde School én deze stimuleringsregeling aanvragen. 

Praatplaat

Deze praatplaat biedt meer inspiratie voor een goede samenwerking tussen jou als JOGG-professional, de Jong Leren Eten-makelaar en de Gezonde School-adviseur.

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Lisa van Antwerpen - Adviseur Gezonde Eetomgeving JOGG
Lisa van Antwerpen
Adviseur Gezonde Omgeving