• Vrije tijd
  • Publiek-private samenwerking
  • Voeding
  • Werken met een werknet

Drenthe maakt gezonde keuzes toegankelijk voor een leuk dagje uit

gezond uit dagattracties drenthe

Stel je voor: een dag vol plezier, avontuur én gezonde keuzes zonder erover na te denken. Klinkt goed toch? Dat is precies waar JOGG samen met de Nederlandse dagattractiebranche sinds 2020 aan werkt met de 'Ambitie Gezond Uit'. Grote attractieparken zoals de Efteling, NEMO Science Museum en WILDLANDS Adventure Zoo sloten zich als eerste aan. En nu gaat Drenthe regionaal voor een gezonder dagje uit. Benieuwd hoe Drentse dagattracties met inzet van JOGG landelijk en lokaal samenwerken om gezonde keuzes nóg makkelijker te maken? Lees snel verder.

Tien attractieparken maken kiezen voor gezond makkelijker én leuker

In Drenthe zetten inmiddels tien dagattracties zich in om een gezonder voedingsaanbod toegankelijker te maken. Tijdens een speciaal Drents tekenmoment kwamen daar nieuwe enthousiastelingen bij zoals het Hunebedcentrum, De Drentse Koe en het Veenpark. Samen met bestaande en bekende ondertekenaars zoals WILDLANDS Adventure Zoo Emmen en Plopsa Indoor Coevorden gaan zij voor een gezonde omgeving waar smaak en plezier hand in hand gaan. Samen vormen zij een krachtig regionaal netwerk waar kennis en ideeën volop worden uitgewisseld.

In regionale projectgroep leren van elkaar

Op 21 november 2024 organiseerde de regionale projectgroep Gezond Uit een inspirerende bijeenkomst en een ondertekenmoment in het Hunebedcentrum; een nieuwe deelnemer. Alle dagattracties, lokale JOGG-professionals en de JOGG-wethouder van Borger-Odoorn kwamen samen om ideeën uit te wisselen en plannen te maken. Ze blikten terug op de behaalde resultaten en bespraken hoe ze verder regionaal konden samenwerken aan een gezonder aanbod.

Het doel? Een gezonder voedingsaanbod bieden, met behoud van omzet en zonder in te leveren smaak en plezier. Want gezond en genieten gaan prima samen.

En dat werkt. Door ervaringen te delen over gezondere keuzes in het voedingsaanbod, maken deze attracties het voor hun bezoekers makkelijker én leuker om gezond te kiezen. En willen ze nóg meer Drentse dagattracties inspireren zich aan dit initiatief te verbinden.

Ondertekenmoment Gezond Uit - Drenthe
“We hebben elkaar nodig om de omgeving gezonder te maken. Het is belangrijk om elkaar te kennen en met elkaar samen op te trekken, zowel binnen de gemeente als met de ondernemers”
Ankie van Tongeren
JOGG-wethouder Gemeente Borger Odoorn

Samen werken, samen sterker

Dorien van de Kant, JOGG-regiocoördinator en actief binnen het regionale preventieprogramma Drenthe Samen Gezond in Beweging, speelde een sleutelrol. Het programma bood veel kansen om lokale en regionale doelen te verbinden en bereiken. Onder leiding van een regionale projectleider kwam er een sterk plan om meer locaties te enthousiasmeren om mee te doen. Aan de hand van een lijst met de meest kansrijke locaties werd de aanvliegroute bepaald. Een belangrijke ingang bleken de beleidsmedewerkers van Recreatie & Toerisme. Zij hebben al de contacten met lokale ondernemers.

Veel positieve (media) aandacht

De samenwerking met Recreatieschap Drenthe, een samenwerkingsverband gericht op het ondersteunen van de vrijetijdsector, gaf een boost aan het initiatief. De recreatiesector werd bereikt via provinciale informatiekanalen. Geïnteresseerde locaties werden actief benaderd en gevraagd mee te doen. De kracht van de regionale samenwerking overtuigde veel van hen om aan te sluiten. Wineke Holtrop, JOGG-Teamfit coach in de regio, deelde praktische tips met de attracties. Zo konden ze meteen aan de slag.

Het tekenmoment zorgde voor positieve aandacht in lokale, regionale én landelijke media. En wat nog belangrijker is: de betrokkenen willen verder, samen blijven optrekken en vooruitgang boeken.

Zo maken we samen gezond gewoon. Dit is niet het enige wat Drenthe doet. Ontdek verder hoe alle Drentse gemeenten gaan voor gezondere sportevenementen wat Drenthe allemaal nog meer regionaal oppakt.

Tips voor andere gemeenten

  • Werk samen met de recreatiesector en leer van elkaar: Maak gebruik van bestaande structuren en contacten. Betrek beleidsmedewerkers Recreatie & Toerisme en regionale toeristische netwerken om sneller toegang te krijgen tot dagattracties en ondernemers. 

  • Zorg voor een regionale projectgroep: Een vast aanspreekpunt en regionale samenwerking helpen om draagvlak en betrokkenheid te vergroten. 

  • Bied praktische ondersteuning: Geef ondernemers concrete ideeën en suggesties en begeleiding bij het gezonder maken van hun aanbod, bijvoorbeeld via een JOGG-Teamfit coach. Begin klein, meet het resultaat en bouw van daaruit verder.

  • Organiseer een regionale inspiratiebijeenkomst: Nodig deelnemers uit, deel voorbeelden en sluit af met een symbolisch tekenmoment, zoals een convenant. 

  • Vier en communiceer over de successen: Dit motiveert niet alle betrokkenen, maar inspireert ook andere dagattracties om aan de slag te gaan. Laat zien wat werkt en hoe bezoekers positief reageren op gezondere keuzes.

Aan de slag met een gezond dagje uit

Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor een vrijetijdsomgeving die op een leuke en smaakvolle manier inspireert om voor gezond te kiezen? Ga aan de slag met onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken. 

Ambitie Gezond Uit

Gezond eten en drinken aanbieden. En de bezoekers stimuleren tot het maken van gezondere keuzes. Dat is het doel van de dagattracties die meedoen aan de ambitie Gezond Uit. Dagattracties in jouw regio of gemeente aan laten sluit? Ontdek hier hoe je daar voor zorgt.

JOGG-Teamfit werkwijze bij dagattractie

De JOGG-Teamfit werkwijze van JOGG die je praktisch kunt inzetten voor onder andere een gezonder voedingsaanbod bij dagattracties. De JOGG-Teamfit coaches helpen enthousiaste locaties bij de implementatie. Ook aan de slag met dagattracties en de coach opnemen in je lokale werknet? Ontdek hier ons advies en ondersteuning.

Publiek-private samenwerking

Een structureel gezondere omgeving kun je alleen voor elkaar krijgen door met alle partijen samen te werken. Dus publieke én private, landelijke, regionale én lokale. Bij publiek-private samenwerking (PPS) werken overheid en non-profitorganisaties samen met bedrijven zoals dagattracties door verantwoordelijkheden, middelen en vaardigheden te delen. Advies op nodig? Lees vooral even verder.

Wil je graag persoonlijk advies?

Debby Stam
Adviseur Gezonde Omgeving
Neem contact op