Inzichten uit onderzoek naar vergroening en voedseleducatie op scholen

Steeds meer scholen combineren vergroening en voedseleducatie, maar wat werkt echt? Uit nieuw onderzoek blijkt dat visie, draagvlak en integratie in het curriculum cruciaal zijn. Ontdek de inzichten uit dit onderzoek en leer hoe jij als JOGG-professional een sleutelrol kunt spelen in het realiseren van gezonde schoolpleinen.

Wetenschappelijk onderzoek

Voedseleducatie op de basisschool en het vergroenen van het schoolplein dragen bij aan een actieve en gezonde levensstijl en een gezonde voedselomgeving. Tot nu toe was nog niet bekend hoe basisscholen denken over de combinatie van voedingseducatie en vergroening van het schoolplein, bijvoorbeeld door het aanleggen van een moestuin. Daarom onderzocht het Louis Bolk Instituut, in samenwerking met Jong Leren Eten, IVN en JOGG, de visie van basisscholen op het combineren van vergroening van schoolpleinen met voedseleducatie en de haalbaarheid om dit te realiseren. Hieruit bleek dat een moestuin op het schoolplein goed te combineren is met ervaringsgerichte activiteiten in de moestuin of lessen in de klas over duurzaam eten.

Verbindende rol van JOGG-professionals

Om de koppeling tussen vergroening en voedseleducatie haalbaar te maken, zijn volgens scholen drie dingen belangrijk: visie, draagvlak en integratie in het curriculum.  

  • Als beleidsmedewerker kun je bijdragen door groene schoolpleinen structureel te verankeren in gemeentelijke plannen en integraal met verschillende beleidsdomeinen samen te werken. Een gezond schoolplein draagt immers bij aan de fysieke en sociaal-mentale ontwikkeling van kinderen, de kwaliteit van het onderwijs (minder pest gedrag) en klimaatbestendigheid. 

Aan de slag!

Wil je zelf aan de slag met het vergroenen van schoolpleinen en voedseleducatie op school?