Pleintje app: Buiten spelen krijgt een digitale boost

Tikkertje op het schoolplein, speurtochten door de wijk, voetballen op straat. Klinkt nostalgisch? Tegenwoordig combineren we dat met technologie. Buitenspelen heeft een digitale upgrade gekregen en met beweegapps zoals Pleintje kun je kinderen met plezier in beweging krijgen en wéér dat verlaten speelveldje activeren. Hier lees je wat werkt, hoe je start en wat het oplevert.

Wat is het doel?

Met gamification in de buurt kun je als JOGG-gemeente het gebruik van beweegapps kinderen en jongeren motiveren om meer buiten te spelen. Door spelvormen te koppelen aan speelplekken, ontstaat er een aantrekkelijke en laagdrempelige manier van bewegen.  “Het doel is simpel: kinderen spelenderwijs meer laten bewegen en helpen zich te ontwikkelen” aldus Mick Remmers en Teun Latour, de bedenkers van de Pleintje app.  

Wat is het, hoe werkt het en wat kost het?

Beweegapps als Pleintje gebruiken spelregels, punten en avatars om kinderen uit te dagen tot bewegen. Gemeenten kunnen lokale speelplekken invoeren, events koppelen aan de app en via een dashboard het gebruik volgen. Dat helpt om het aanbod te verbeteren en gericht te activeren.  

Voorbeeld: Bij het spel ‘Verstoppertje’ bepaalt de app wie de zoeker is en geeft hints via GPS. Dit maakt het spel dynamischer én leuker. De app bepaalt at random wie de zoeker wordt en wie de verstoppers. De spelers krijgen dertig seconden om een verstopplek te vinden. Er zijn ook extra elementen: de zoeker kan na die dertig seconden bijvoorbeeld hints krijgen. De verstopten krijgen daar dan weer een melding van, zien bijvoorbeeld dat de zoeker gps heeft gebruikt.  

Bekijk voor de actuele kosten de website van Pleintje. Extra’s zoals een kick-off festival of extra spellen kunnen via een menukaart worden besteld. Houd hun website in de gaten voor eventuele kostenwisselingen.

“Het doel is simpel: kinderen spelenderwijs meer laten bewegen en helpen zich te ontwikkelen.”
Mick Remmers en Teun Latour
Eigenaren Pleintje app

Achtergrond

De app is ontwikkeld door Mick Remmers en Teun Latour. Het proces startte tijdens hun studie Bedrijfskunde en minor Entrepreneurship aan de Hogeschool van Amsterdam. Gamen is populair onder kinderen en zij zochten een manier om dit te verwerken in het buitenspelen, zodat de jeugd weer meer gebruik maakt van de buitenruimte. Kinderen kunnen de app Pleintje gratis downloaden en overal in Nederland meteen gebruiken op hun telefoon. Gewoon via de app- en playstore. “Mick: “We willen dat het spel dynamisch is en automatisch uitnodigt meer te bewegen. Hoe langer je verstopt blijft, hoe meer punten je verdient.” Je laat kinderen zo op een andere manier naar hun omgeving kijken. Mick: “Dat saaie elektriciteitskastje wordt ineens een perfecte plek om je achter te verstoppen!” 

Voor wie?

  1. Kinderen van 9 tot 13 jaar: Dat is de primaire doelgroep van de app. Pleintje sluit aan bij hun spelgedrag, belevingswereld en digitale vaardigheden. Deze leeftijdsgroep houdt van gamen, wil zelf dingen ontdekken en beweegt graag als het leuk is. Duidelijke communicatie richting ouders/verzorgers helpt om drempels (zoals telefoongebruik of dataverbruik) te verlagen. 

  2. Professionals in de wijk: Zoals buurtsportcoaches, jongerenwerkers en vakleerkrachten. Zij gebruiken Pleintje om spelmomenten te begeleiden, activiteiten te plannen en speelplekken beter zichtbaar te maken. 

  3. Gemeenten die partner willen worden van Pleintje kunnen speelplekken inladen. De kinderen zien dan welke speelplekken er allemaal zijn in hun gemeente. Teun: “We bieden gemeenten activatieplannen en werken aan campagnes zowel online als fysiek, allemaal gericht op buitenspelen en op een nieuwe manier bewegen. De app wordt steeds verder aangevuld met spellen zodat er daadwerkelijk voor ieder tijdloze keuzes zijn.” 

Jouw rol als JOGG-regisseur

  • Doe goed vooronderzoek. Is deze app het middel om de kinderen en jongeren in jouw gemeente aan het bewegen te krijgen?

  • Neem contact op met Pleintje app.

  • Zorg voor voldoende communicatie en zichtbaarheid van de app gedurende het hele jaar.

  • Zorg eventueel voor leentelefoons voor kinderen zonder telefoon.

  • Organiseer een introductiemoment van de app met buurtsportcoaches. 
    Betrek scholen via de Gezonde School adviseur 

  • Zorg dat je werknet de app inzet bij lokale evenementen zoals de Nationale Buitenspeeldag.  

  • Laat je werknet het dashboard gebruiken om inzicht te krijgen in speelgedrag en kansen voor activatie. 

  • Organiseer een kick-off en betrek lokale influencers voor meer bekendheid. Denk ook aan de inzet van bekende voetbalspelers.

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

  • Verken de inzet van beweegapps als structurele interventie in beleid rond thema buitenspelen. 

  • Onderzoek financieringsmogelijkheden binnen lokale subsidies of gezondheidsprogramma’s.

  • Dien indien nodig een aanvraag in bij het college van B&W voor financiele ondersteuning.

Praktijkvoorbeelden

Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk

  • JOGG-gemeente Epe zet Pleintje in om kinderen op een leuke en laagdrempelige manier buiten te laten spelen.

    Buitenspelen krijgt een nieuwe digitale boost in JOGG-gemeente Epe. Tijdens en na corona wilde de gemeente dat kinderen weer vaker buiten zouden spelen en meer in beweging kwamen. Met de inzet van de app ‘Pleintje’ vinden kinderen makkelijk een plek om te spelen in hun eigen buurt. Buurtsportcoach en JOGG-regisseur Jeroen zette het initiatief in gang. “Je moet kinderen niet naar één grote speeltuin sturen. Deze zijn wellicht ver van hun huis, maar juist naar speelplekken toesturen die zichtbaar zijn in hun eigen wijk. Meerdere kleinere pleintjes zijn juist van belang voor een succesvolle implementatie. En dat kunnen natuurlijk ook schoolpleinen zijn.”

    Praktijkvoorbeeld
    Bewegen
    Buurt
    Gedeeld eigenaarschap
    Media
    Primair onderwijs
  • Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving