• Bewegen
  • Buurt
  • Gedeeld eigenaarschap
  • Media
  • Primair onderwijs

JOGG-gemeente Epe zet Pleintje in om kinderen op een leuke en laagdrempelige manier buiten te laten spelen.

Buitenspelen krijgt een nieuwe digitale boost in JOGG-gemeente Epe. Tijdens en na corona wilde de gemeente dat kinderen weer vaker buiten zouden spelen en meer in beweging kwamen. Met de inzet van de app ‘Pleintje’ vinden kinderen makkelijk een plek om te spelen in hun eigen buurt. Buurtsportcoach en JOGG-regisseur Jeroen zette het initiatief in gang. “Je moet kinderen niet naar één grote speeltuin sturen. Deze zijn wellicht ver van hun huis, maar juist naar speelplekken toesturen die zichtbaar zijn in hun eigen wijk. Meerdere kleinere pleintjes zijn juist van belang voor een succesvolle implementatie. En dat kunnen natuurlijk ook schoolpleinen zijn.”

Rol JOGG-professional 

Jeroen is de verbindende schakel in de wijk, scholen en richting gemeente. Als JOGG-regisseur én buurtsportcoach weet hij precies wat er leeft op straat, op scholen én binnen de gemeente. Hij zorgt dat Pleintje binnen de gemeente wordt uitgerold en ingebed, door promotie en het op te nemen in het bestaande activiteiten aanbod.

Werknet en partners 

Gemeente Epe, scholen, de buurtsportcoaches en de makers van Pleintje trekken samen op. Er is nauw contact met scholen om wifi beschikbaar te stellen en er wordt gewerkt aan creatieve oplossingen voor kinderen zonder (data)telefoon. Ook worden speelmomenten via Pleintje gekoppeld aan bestaande activiteiten, zoals de Buitenspeeldag. Denk bijvoorbeeld ook aan de inzet van het maatschappelijk hart van betaald voetbalorganisaties voor promotie of op een ludieke manier door de wijk heen voor zichtbaarheid en promotie.   

Succesfactoren en uitdagingen 

De kracht van Epe? Klein beginnen en blijven testen. Het dashboard van de app helpt om op basis van gebruiksdata gerichter te promoten. Uit het dashboard komen gegevens die inzicht geven in welke speelplekken vaak worden gebruikt.  

Een uitdaging: niet elk kind heeft een telefoon of databundel. Daarom denkt Jeroen mee over slimme oplossingen, zoals schoolwifi en leenmobieltjes. Nadeel daarvan: kinderen met een leentoestel hebben geen eigen profiel en kunnen hierdoor geen eigen avatar maken en dat is juist iets wat het spelen extra leuk en persoonlijk maakt. 

“Ik zou zeggen: meerdere kleinere pleintjes zijn juist van belang. En dat kunnen natuurlijk ook schoolpleinen zijn.”
Jeroen de Lange
Buurtsportcoach Epe

Monitoring en evaluatie 

Gemeenten kunnen met een login in een (eigen) veilige omgeving inzicht krijgen in het lokale buitenspelen. Alle data in het Pleintje Dashboard zijn volledig AVG-proof en dus geanonimiseerd.

Impact 

Na één jaar draait de app in alle wijken. Kinderen ontdekken makkelijker nieuwe speelplekken en er zijn meer spontane speelmomenten. Door de data ziet Jeroen pieken in gebruik bij evenementen en activatiemomenten. Die blijven belangrijk. In het komende seizoen wordt Pleintje actief verbonden aan vaste activiteiten. 

Tips voor andere gemeenten 

  1. Zorg voor zichtbaarheid. Gebruik lokale media, scholen en sportclubs om Pleintje te promoten. 

  2. Denk inclusief. Niet elk kind heeft een eigen smartphone met data – denk aan alternatieven zoals schoolwifi of leenmobieltjes. 

  3. Gebruik de data. Het Pleintje Dashboard helpt om gerichte (beleidsmatige)keuzes te maken. 

Aan de slag

Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor een beweegvriendelijker omgeving met gaming? Ga aan de slag met onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken.   

Pleintje

Tikkertje op het schoolplein, speurtochten door de wijk, voetballen op straat. Klinkt nostalgisch? Tegenwoordig combineren we dat met technologie. Buitenspelen heeft een digitale upgrade gekregen en met beweegapps zoals Pleintje kun je kinderen met plezier in beweging krijgen en wéér dat verlaten speelveldje activeren. Hier lees je wat werkt, hoe je start en wat het oplevert.

Gamification

Buitenspelen heeft een moderne upgrade gekregen. Op steeds meer plekken wordt gebruik gemaakt van gamification in de buurt. Hierbij worden game-elementen gebruikt om kinderen en jongeren met plezier in beweging te brengen en te houden. Beweeg-apps motiveren hen om actiever te zijn. Deze digitale elementen zijn aantrekkelijk, interactief en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving
Neem contact op