• Bewegen
  • Buurt
  • Communicatie
  • Gedeeld eigenaarschap
  • Media

Urban Dance Ground brengt meisjes in beweging in Amsterdam

Amsterdam behoort tot een van de vier grote steden van Nederland. Gezondheid is hier breed belegd via de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG). Er is geen specifiek lokaal JOGG-team, maar wél een stevige interne samenwerking. In de wijk Holendrecht in stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost ligt een Urban Dance Ground. Een plek die jongeren aantrekt en vooral meisjes in de leeftijd 12 t/m 18 jaar in beweging brengt. Dit concept past bij iedere gemeente, groot of klein, mits je vooraf goed nadenkt over o.a de locatie en het gebruik ervan voor een succesvolle implementatie.

Rol van de JOGG-professional

Mitchell Haijen is coördinator bij Sciandri in Amsterdam-Zuidoost en -Noord. Sciandri is een sport-buurtwerkorganisatie. “Wij zijn de oren en ogen van de wijk”, zegt hij. Op donderdagen biedt zijn team sport- en beweegaanbod aan op de Urban Dance Ground. Die ligt tussen een Cruyff Court en twee scholen, een strategische plek, voor, tijdens en na schooltijd. Voorafgaand is goed nagedacht over de vraag: waar zijn de meiden in de wijk? Hebben zij behoefte aan een buitenruimte om te dansen? Dat is cruciaal. Net als het regelen van communicatie en promotie rondom de plek, bijvoorbeeld via een kick-off of samenwerking met scholen. Tot slot: neem de dansvloer actief mee in het programmeringsaanbod, anders blijft het een lege plek.

Werknet en betrokken partners

De dansvloer in Holendrecht werd gerealiseerd met advies van Sciandri, in nauwe samenwerking met de scholen, jongeren en de gemeente. Sciandri bracht de wensen van de doelgroep in kaart en gaf input over locatie en gebruik. De gemeente speelde een belangrijke rol in het financieren en faciliteren van de aanleg, als onderdeel van de bredere gebiedsontwikkeling. Ook het schoolplein werd opgeknapt en er kwam een stangenpark. Door vanaf het begin integraal samen te werken en de juiste partijen te verbinden, ontstond een beweegvriendelijke omgeving.

“Als je wilt dat de kinderen er gebruik van maken, moet je een plek zoeken waar ze ook daadwerkelijk zijn.”
Mitchell Haijen
coördinator bij Sciandri in Amsterdam-Zuidoost en -Noord.

Succesfactoren en knelpunten

Mitchell: “Als je wilt dat kinderen het gebruiken, moet het liggen waar zij al zijn.” De dansvloer trekt meisjes aan die eerder niet deelnamen aan aanbod op het Cruyff Court. Ook zonder programmering komt de plek tot leven. Cruciaal is: zorg voor een goede plek, voldoende licht, prullenbakken en betrek de doelgroep bij het ontwerp.

Tegelijkertijd is geluid een aandachtspunt. De Urban Dance Ground maakt muziek, wat in een woonwijk niet altijd als prettig kan worden ervaren. Het is daarom belangrijk om vooraf afspraken te maken met omwonenden. Gelukkig zit er op de DJ-post een slimme knop: buiten ingestelde tijden is de vloer niet actief. Zo houd je balans tussen gebruik en leefbaarheid.

Impact

De dansvloer wordt dagelijks gebruikt. Tijdens pauzes, na school, voor school en in het weekend. Door programmering én spontaniteit. Meisjes voelen zich aangesproken. Petra Pluimers zegt: “Zelfs al is het alleen om even buiten een TikTok op te nemen. De meiden komen wél in beweging. En ze ervaren: hé dit is ook voor mij.”

Tips voor andere gemeenten

  1. Leg de dansvloer waar kinderen al zijn, bijvoorbeeld naast school of een Cruyff Court.

  2. Onderzoek eerst de behoeften in de wijk of diverse wijken om een slimme keuze te maken met veel impact.

  3. Zet communicatie en een activiteitenaanbod of programmering in voor extra stimulans.

Aan de slag

Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor een beweegvriendelijker omgeving met gamification? Ga aan de slag met onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken. 

Urban Dance Ground voor meiden van 12 tot 18 jaar

Meiden zie je zelden op het plein of in de speeltuin. Urban Dance Ground verandert dat. Deze interactieve dansvloer in de wijk trekt vooral meiden van 12 tot 18 jaar. Ze kiezen hun eigen muziek, dansen samen en maken video’s. Een plek die uitnodigt tot beweging en ontmoeting. In 2022 lagen er al twintig verspreid door het land. Deze informatie helpt je op weg om ook in jouw gemeente ruimte te maken voor deze vaak vergeten doelgroep.

Gamification

Buitenspelen heeft een moderne upgrade gekregen. Op steeds meer plekken wordt gebruik gemaakt van gamification in de buurt. Hierbij worden game-elementen gebruikt om kinderen en jongeren met plezier in beweging te brengen en te houden. Beweeg-apps motiveren hen om actiever te zijn. Deze digitale elementen zijn aantrekkelijk, interactief en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving
nicole.beukers@jogg.nl
Neem contact op