Gamification

Buitenspelen heeft een moderne upgrade gekregen. Op steeds meer plekken wordt gebruik gemaakt van gamification in de Buurt. Hierbij worden game-elementen gebruikt om kinderen en jongeren met plezier in beweging te brengen. Beweeg-apps motiveren hen om actiever te zijn. Deze apps zijn aantrekkelijk, interactief en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen.

Wat is het doel?

Gamification kan bijdragen aan een actieve levensstijl voor kinderen en jongeren. Interactieve en belonende elementen maken beweging aantrekkelijker. Door samen te werken met professionals in de gemeente, scholen en sportverenigingen zorgen we ervoor dat beweegapps een vaste plek krijgen in de routine van kinderen. Zo maken we bewegen leuk en toegankelijk.

“Als je het slim aanpakt kun je met gamification een breder publiek aantrekken dan bij veel andere activiteiten mogelijk is.”
Albert Jan Kuipers
Buurtsportcoach in Groningen

Jouw rol als JOGG-professional

Als JOGG-professional ben je de verbinder tussen verschillende partijen en zorg je ervoor dat Gamification breed gedragen wordt door verschillende partijen in jouw gemeente.

Betrek je werknetpartners 
Wil je aan de slag met gamification in jouw gemeente? Betrek vroegtijdig buurtsportcoaches, jongerenwerk en jongeren zelf bij de keuze van de programmering en de aanbieder. In sommige gevallen kun je ook direct contact opnemen met de app-bouwer voor regelmatige updates. Voor sommige games zijn aanpassingen in de buitenruimte nodig; betrek hiervoor ook collega’s van Ruimtelijke Ordening.

Focus op duurzaamheid 
Zorg ervoor dat Gamification niet slechts een eenmalige activiteit is, maar dat het bijdraagt aan structureel meer beweging bij kinderen en jongeren in jouw gemeente. Door samen te werken met professionals in de gemeente, scholen en sportverenigingen zorg je ervoor dat beweegapps een vaste plek krijgen in de routine van kinderen.

Praktijk voorbeelden

Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk

  • Urban dance ground, de buitenspeelplek voor jonge meiden

    Er liggen inmiddels twintig Urban Dance Grounds, verspreid over steden in alle delen van het land. Een Urban Dance Ground is een vrij toegankelijke, interactieve plek in de wijk waar kinderen op zelf gekozen muziek kunnen dansen. Er staat een DJ-post, waar de kinderen zelf hun muziek kunnen afspelen als ze aan het wiel draaien. De kinderen en jongeren kunnen ook eigen (dans)TikToks opnemen.

    Goed voorbeeld
    Media
    Buurt
  • Play Biba: beweeggame voor ouders en (jonge)kinderen

    Play Biba is een digitale app die bewegen in de buitenruimte stimuleert. Deze app stimuleert ouders of verzorgers en kinderen om samen buiten in beweging te komen. Play Biba is ontwikkeld in Canada. En daar is het inmiddels behoorlijk groot. De Nederlandse Rutger Willemse is, vanuit Spanje, de Europese distributeur van Play Biba. Marije Buiter van Speelplan (zie kader) maakte enige tijd geleden kennis met de app en is er enthousiast over. Rutger: “Heel wat landen hebben inmiddels Play Biba-speeltuinen: onder meer de Verenigde Staten, Australië, Engeland, Ierland, Spanje en Kroatië. Er zijn al meer dan duizend steden in de wereld met een Play Biba-speeltuin.” De naam ‘Biba’ is gebaseerd op het Japanse woord asobiba (遊び場) en dat betekent ‘speeltuin’.

    Goed voorbeeld
    Media
    Buurt
    Bewegen
  • Bekijk alle goede voorbeelden

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving