Ambitie Gezonder Voedingsaanbod in Gemeente- en Provinciehuizen

Dit jaar is de laatste kans om deel te nemen aan de Ambitie Gezonder Voedingsaanbod in Gemeente- en Provinciehuizen (2021-2025). Met het ondertekenen van de ambitie laat je als gemeente zien dat je zelf het goede voorbeeld geeft en streeft naar een eigen gezond voedingsaanbod.

Wat is het doel?

Dit initiatief helpt jouw gemeentehuis om stappen zetten richting een gezonder voedingsaanbod, ongeacht of er een bedrijfskantine is. Het biedt bovendien een kans om gezondheid niet alleen op de agenda van het JOGG-team te zetten, maar ook breder binnen het gemeentehuis.

We willen dat elke JOGG-gemeente aan de slag is met het gezonder maken van al het eigen voedingsaanbod op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Als ondertekenaar werk je aan een gezonder voedingsaanbod binnen je eigen gemeente- of provinciehuis zodat het aanbod voldoet aan het Overheidsniveau Gezonde Catering.

Hoe zorg je in 2025 nog voor aansluiting bij de ambitie?

Goed voorbeeld doet goed volgen. Het is dus eigenlijk heel logisch dat je als JOGG-gemeente ook zorgt voor een gezonder voedingsaanbod in het gemeente- of provinciehuis. Wil jij jouw gemeente(huis) nog meenemen in deze ambitie komen dan check dan onderstaande vragen en antwoorden en ga aan de slag!

De ambitie loopt van 2021-2025. Heeft het nog wel zin om dit jaar aan te haken?

Ja, aansluiten heeft nog steeds veel waarde! Door nu aan te haken, kun je nog steeds impact maken en bijdragen aan de doelstellingen van deze ambitie. Daarnaast positioneer je jouw gemeente als voortrekker op het gebied van gezondheid, wat ook na 2025 natuurlijk van belang blijft. 

Hoe krijgen we draagvlak voor deze ambitie?

Enkele medewerkers in het gemeentehuis zijn nogal gehecht aan hun broodje kroket (of… vul in). Dat maakt draagvlak creëren lastig. 

Het draait niet om het volledig verbieden van minder gezonde opties, maar om het aantrekkelijker maken van gezonde keuzes. Informeer medewerkers over de voordelen van gezondere voeding en bied een gevarieerd aanbod aan dat voldoet aan hun wensen. Laat bijvoorbeeld proeverijen of workshops organiseren en betrek medewerkers bij het maken van keuzes. Het creëren van draagvlak begint bij luisteren en samen stappen zetten.  Maak het gezonde voedingsaanbod onderdeel van een breder vitaliteitsbeleid (door HR-afdeling) van de gemeente. 

Wij hebben geen bedrijfskantine. Heeft het dan wel zin om mee te doen aan de ambitie?

Ja, zeker! Ook zonder bedrijfskantine kun je bijdragen aan een gezonder voedingsaanbod. Denk bijvoorbeeld aan wat er wordt aangeboden tijdens vergaderingen, of de snacks bij evenementen en recepties. Of denk aan de mogelijkheid van werkfruit. Elke stap richting een gezondere omgeving helpt om een gezonde leefstijl te bevorderen en het goede voorbeeld te geven als JOGG-gemeente. 

Wij vinden het als JOGG-gemeente heel normaal dat we gezonde voeding aanbieden. Is het ondertekenen van dit ambitiedocument dan niet overdreven?

Het ondertekenen van het ambitiedocument is juist een krachtig signaal dat jullie als JOGG-gemeente je verantwoordelijkheid serieus nemen. Het biedt een kans om gezondheid niet alleen op de agenda van het JOGG-team te zetten, maar ook breder binnen het gemeentehuis. Zo kunnen jullie niet alleen het voedingsaanbod (nog verder) verbeteren, maar ook medewerkers van andere beleidsterreinen inspireren en beïnvloeden om bij te dragen aan een gezondere omgeving. Daarnaast kunnen jullie dit ambitiedocument gebruiken als een voorbeeld naar externe organisaties. Zo motiveer je ook andere partijen in het werknet om gezond gewoon te maken.  

In het ambitiedocument wordt als doelstelling het Overheidsniveau Gezonde Catering genoemd. Wat als we daar niet aan voldoen in 2025?

 De ‘Ambitie Gezonder Voedingsaanbod in Gemeente- en Provinciehuizen’ is precies wat het al zegt: een ambitie. Je geeft met het ondertekenen van de ambitie aan te streven naar het Overheidsniveau Gezonde Catering. Hierop worden echter geen harde eisen gesteld, ook niet na het ondertekenen van de ambitie. Het gaat erom dat jullie stappen zetten en toewerken naar een gezonder aanbod. Mocht de doelstelling in 2025 nog niet volledig behaald zijn, is dat jammer, maar oké. Ook na 2025 kun je stappen blijven zetten. Belangrijk is dat er vooruitgang is geboekt en dat elke stap richting een gezondere omgeving telt!  

Hoe zorg je voor ondertekening van de ambitie?

Een ondertekenmoment kan lokaal, regionaal of landelijk plaatsvinden. Een lokaal ondertekenmoment plan je met je JOGG-team in je eigen gemeente. Voor een eventueel regionaal of landelijk ondertekenmoment informeer je bij jouw JOGG-regiocoördinator of je eigen accounthouder naar de mogelijkheden. Zorg dat degene die het ondertekenmoment organiseert denkt aan de volgende stappen:

Plan een ondertekenmoment

Kies voor een moment waarbij zoveel mogelijk betrokkenen aanwezig zijn. Dit is niet per se een must, maar geeft wel direct extra zichtbaarheid aan de eigen ambities van jouw gemeente.

Je kunt ook aansluiten bij een bestaande bijeenkomst zoals een sport- of cultuurbijeenkomst, een bijeenkomst voor bestuurders of een bijeenkomst over duurzaamheid.

Haak in op een themadag waaraan je het ondertekenmoment koppelt. Organiseer bijvoorbeeld een gezonde werklunch tijdens de Week van de Gezonde Jeugd, het Burgermeestersontbijt, de Nationale Kraanwaterdag, de Week van ons eten of de Nationale Vitaliteitsweek. Bepaal wat het beste past bij jouw situatie. 

Vraag een officieel ondertekenbord aan

Mail, het liefst twee maanden voor ondertekening, omgevingsadviseur Nikki dat jouw gemeente het ambitiedocument gaat ondertekenen en op welk moment. Je krijgt dan een officieel ondertekenbord toegestuurd waarop, tijdens het officiële ondertekenmoment, de handtekening(en) wordt gezet. Download ook het digitale ambitiedocument voor ondertekening.

Gegevens ten behoeve van aanvraag ondertekenbord:
Naam en functie ondertekenaar(s),
Datum waarop ondertekening plaats vindt
Bezorgadres
T.a.v. wie we het bord moeten sturen

Regel een officieel ondertekenmoment

De wethouder en/of gemeentesecretaris ondertekent op het ingeplande moment het ondertekenbord en het ambitiedocument. Zorg dat er foto’s worden gemaakt van het moment van ondertekenen en zorg ervoor dat jouw gemeente hier aandacht aan geeft via de eigen kanalen. Stuur het ondertekende digitale ambitiedocument naar omgevingsadviseur Nikki. Zij voegt jullie toe aan de lijst van onderteken

De ambitie

Aan de slag met de ondertekening? Download hier de Ambitie Gezonder Voedingsaanbod Gemeente- en Provinciehuizen

Praktijkvoorbeelden

Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk

  • Gemeenten Velsen, Roermond en Breda zetten zich in voor een gezond voedingsaanbod in het eigen gemeentehuis

    Onlangs hebben de gemeenten Velsen, Roermond en Breda de Ambitie Gezonder Voedingsaanbod in Gemeente- en Provinciehuizen met enthousiasme ondertekend. Hiermee zetten zij een belangrijke stap richting en gezonder voedingsaanbod op de werkvloer en het is een duidelijk signaal naar medewerkers, partners en bedrijven in hun regio. Deze inzet benadrukt de prioriteit die gezondheid krijgt binnen de gemeente en inspireert andere gemeenten om hetzelfde te doen. Heeft jouw gemeente- of provinciehuis al de ambitie ondertekend? Laat je inspireren door deze gemeenten en vele anderen die al voorop lopen in deze belangrijke verandering en sluit je aan!

    Goed voorbeeld
    Geef zelf het goede voorbeeld
  • Provincie Utrecht, VNG en 16 JOGG-gemeenten gaan voor gezonder voedingsaanbod

    Provincie Utrecht, de VNG en maar liefst 16 JOGG-gemeenten zetten nu ook zelf grote stappen richting een gezonder voedingsaanbod. Samen laten ze zien dat ze voorbeeld willen geven aan hun eigen werknemers en dat gezonde keuzes voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Ook binnen de eigen gemeente, provincie en Vereniging van Nederlandse Gemeente.

    Goed voorbeeld
    Geef zelf het goede voorbeeld

Praktische informatie

Meer informatie om hier mee aan de slag te gaan vind je op de pagina

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nikki Ramsteijn
Adviseur Gezonde Omgeving