• Geef zelf het goede voorbeeld

Hoe Twentse gemeenten het goede voorbeeld geven met een gezonder voedingsaanbod op de werkvloer

Op de foto v.l.n.r.: Roy de Witte (gedeputeerde Provincie Overijssel), Ilse Duursma (wethouder gemeente Dinkelland), Caroline Peeck (MT-lid JOGG) en Erik Maarsingh (plaatsvervangend directeur GGD Twente)

In 2021 sluiten tien Twentse gemeenten zich aan bij JOGG. De gelijktijdige start heeft grote voordelen, omdat ze vanaf het begin goed samen optrekken. Als je beleid maakt voor een gezondere leefomgeving, dan kun je zelf niet achterblijven is onze visie. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw gemeente ook daadwerkelijk zelf het goede voorbeeld geeft met een gezondere werkomgeving? Laat je inspireren hoe dat in Twente is gelukt.

Hoe het allemaal begon

De Twentse JOGG-gemeenten ontwikkelden bij hun start in 2021 een overlegstructuur en stelden een driejarig regioplan op om samen te werken aan een gezonde leefomgeving. De nadruk in Twente ligt vooral op het creëren van een gezonde school- en sportomgeving voor kinderen en jongeren. Daarnaast legden ze ook doelen op voor de eigen werkomgeving vast in het plan. Hun gezamenlijke doel: in alle gemeentehuizen op den duur een gezonde kantine. De toon is gezet, maar in de praktijk realiseren van dit doel blijkt weerbarstig. Hoe is het dan toch gelukt?

De weg naar ondertekening ambitiedocument

Voor accounthouder Elsa Otten, verantwoordelijk voor 30 gemeente in Drenthe en Overijssel, is het logisch dat JOGG-gemeenten aan de slag gaan met het voedingsaanbod in hun kantines. Elsa: “JOGG zet zich in voor een gezondere leefomgeving voor kinderen en jongeren, maar om kinderen en jongeren heen staan volwassenen. Hun ouders bijvoorbeeld. Er werken ouders en verzorgers in gemeentehuizen en daarom spannen we ons ook in om een gezonde werkvloer te creëren. Daarnaast is onze visie dat het goed is de boodschap ook zelf uit te dragen als JOGG-gemeente en het goede voorbeeld geven. Als je beleid maakt voor een gezondere leefomgeving, dan kun je zelf niet achterblijven.”   

De ambitie was er dus eigenlijk al in 2021, maar de ondertekening van het ambitiedocument in 2023 ging wel gepaard met uitdagingen. Tijdens een door JOGG georganiseerd landelijk tekenmoment in januari ondertekenden slechts drie Twentse gemeenten.  Elsa Otten: “We hoopten dat alle Twentse JOGG-gemeenten in januari zouden aansluiten, maar in de aanloop naar het ondertekenmoment gaven een aantal gemeenten aan meer tijd nodig te hebben om met de ambities aan de slag te kunnen.”  

Onmisbare rol JOGG-regisseur en JOGG

Om meer gemeenten te betrekken, besloot Elsa samen met JOGG-regiocoördinator Tessa Huisjes van de GGD om een nieuw, regionaal ondertekenmoment te organiseren. De Week van de Gezonde Jeugd in juni 2023 bleek daarvoor het juiste moment.  

Elsa Otten: “In alle overleggen hebben we het ambitiedocument vaak besproken en we hebben met de JOGG-beleidsmedewerkers gedeeld wat echt nodig is om mee te doen. Gemeenten geven hiermee blijk van hun intentie. Ze hoeven niet direct alles op orde te hebben voor een gezonde werkomgeving, maar we willen wel dat ze een eerste stap zetten. We hebben er echt achteraan gezeten, je moet het blijven agenderen.”  

De inspanningen van Elsa en de regio-coördinator leverden succes op: in juni ondertekenden nog eens vijf Twentse gemeenten en de provincie Overijssel het ambitiedocument. Sommige Twentse gemeenten zijn volgens Elsa inmiddels al op de goede weg. Ze werken aan de ambitie en maken gebruik van onze adviezen.

“De gemeente- en provinciehuizen kunnen naast het tekenen van de ambitie ook gebruik maken van de ondersteuning van JOGG-Teamfit coaches. De coach adviseert over de te nemen stappen en maakt een plan”
Elsa Otten
JOGG-accounthouder

Ondersteuning vanuit JOGG

Eén Twentse gemeente schakelde een JOGG-Teamfit coach in om te helpen, de andere gemeenten hebben vooralsnog besloten om zelf aan de slag te gaan met de ambitie. Binnen regionale samenwerkingsverbanden kunnen gemeenten het dus anders aanpakken, daarom is het monitoren van de ontwikkelingen voor Elsa van groot belang. Ze voert voortgangsgesprekken met de JOGG-regisseurs en beleidsmedewerkers van de Twentse gemeenten. Gemeenten die nog hulp nodig hebben om aan de slag te gaan met de gezonde werkvloer kunnen rekenen op ondersteuning vanuit JOGG.

Aan de slag

Sluit jouw JOGG-gemeente ook aan? Onderteken net als andere JOGG-gemeente de ambitie en ga aan de slag om met een gezonder voedingsaanbod binnen jouw gemeente- of provinciehuis.

Ambitie Gezonder Voedingsaanbod

Met het ondertekenen van de ambitie laat je als gemeente zien dat je zelf het goede voorbeeld geeft en streeft naar een eigen gezond voedingsaanbod

JOGG-teamfit in gemeente- en provinciehuis

Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich onder andere inzet voor een gezonder voedingsaanbod bij gemeente- en provinciehuizen. De JOGG-Teamfit coach kan jullie kosteloos adviseren en begeleiden. Ontdek hier hoe.

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nikki Ramsteijn
Adviseur Gezonde Omgeving