-
KnGG
-
Werken met een werknet
-
Gezondheid in al het beleid
De combinatie van de JOGG- en KnGG-aanpak in Alkmaar

In Alkmaar, als sinds 2011 JOGG-gemeente en een stad met ruim 100.000 inwoners, werd het duidelijk: als je de leefomgeving van kinderen echt wilt verbeteren, moet je ook iets doen voor kinderen met overgewicht. Maar een gerichte en gestructureerde aanpak daarvoor ontbrak nog. Vooral fysiotherapeuten en diëtisten trokken aan de bel. Zij zagen elke dag de uitdagingen waar deze kinderen en hun gezinnen mee worstelen. Ze pleitten ervoor een sterk netwerk met zorg- en sociale partners op te zetten. Ontdek hoe Alkmaar de JOGG-aanpak en de KnGG-aanpak succesvol integreerde.
De rol van het JOGG-team en samenwerking met partijen
JOGG-regisseur Lisette Untied en inmiddels ook KnGG-projectleider, speelde een belangrijke rol in het opzetten van de KnGG-aanpak om ook kinderen met overgewicht beter te kunnen helpen. Zij bracht allereerst partijen uit het zorgdomein (zoals kinderartsen, diëtisten en huisartsen) en het sociale domein (zoals schuldhulpverleners en buurtsportcoaches) samen in een werkgroep Verbinding Preventie en Zorg (VPZ). Lisette: “Verschillende uit deze werkgroep zagen veel jonge kinderen op een wat latere leeftijd weer terugkomen. Deze vielen tussen wal en schip. En daar wilden we wat aan doen. Zodat we één keer dat gezin zien en de juiste hulp bieden en ze niet later weer terugkomen. Naast de focus op het bouwen aan een gezonde omgeving is het ook van belang om aan de slag te gaan met individuele preventie.” In de video vertelt ze samen met Kim (JOGG-beleidsmedewerker) en Emma (ook JOGG-regisseur) het hele verhaal van de JOGG-aanpak en het tot stand komen van de KnGG-aanpak in Alkmaar.

Borging KnGG-aanpak in beleid
Vanuit de werkgroep werd de KnGG-aanpak direct omarmt en heeft deze ook in het gemeentelijk beleid een plek gekregen. Daarnaast moest er binnen het gemeentelijk beleid ruimte worden gecreëerd voor een integrale aanpak. Dit betekende dat er een verbinding moest worden gelegd tussen verschillende beleidsdomeinen, zoals volksgezondheid, sport, onderwijs en sociale zaken. Dankzij intensieve samenwerking tussen de JOGG-regisseur, JOGG-beleidsmedewerkers en de betrokken professionals uit de werkgroepen, werd de KnGG-aanpak geborgd in het lokale gezondheidsbeleid.
“Met de JOGG-aanpak kunnen we verbindingen leggen tussen partijen en het belang laten zien van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we met elkaar dragen”
Uitdagingen in het proces - de financiering
Het opzetten van een structurele aanpak voor kinderen met overgewicht blijft een uitdaging. Eén van de grootste obstakels; het vinden van structurele financiering. In Alkmaar wordt dit, net als in veel gemeenten wordt deze zorg nog gefinancierd vanuit het IZA, wat de continuïteit onzeker maakt. In Alkmaar is voor structurele borging van de JOGG-aanpak gekozen om deze volledig vanuit de gemeentelijke begroting te financieren. Dit zorgt voor een stabiele basis en voorkomt dat de lokale inzet afhangt van incidentele subsidies. Het is de wens om ook voor de KnGG-aanpak structurele financiering te vinden.
Tips voor andere gemeenten
Luister naar signalen uit de praktijk: Professionals zien als eerste waar knelpunten en behoeften liggen. Door deze signalen serieus te nemen, kan een effectieve aanpak worden ontwikkeld.
Zorg voor een sterk netwerk: De samenwerking tussen zorg- en sociale partners is essentieel. Een brede coalitie vergroot de slagkracht en maakt het mogelijk om gezinnen beter te begeleiden.
Borg de aanpak in beleid en zorg voor structurele financiering: Structurele financiering en verankering in gemeentelijk beleid zorgen ervoor dat de aanpak niet afhankelijk is van tijdelijke subsidies en kan doorgroeien.
Denk vooruit: In Alkmaar wordt inmiddels ook gewerkt met de uitbreiding van de KnGG-aanpak naar adolescenten (12+), om ook deze groep te ondersteunen.
Aan de slag met KnGG
De JOGG-aanpak en Kind naar Gezonder Gewicht gaan hand in hand, omdat preventie en passende zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In Nederland heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Dat vraagt naast een gezonde leefomgeving om passende ondersteuning van het kind en gezin.
Net als bij de JOGG-aanpak is het opbouwen van een goed georganiseerd werknet de basis van KnGG. Maak voor een vliegende start slim gebruik van het lokale werknet dat het JOGG-team al heeft opgebouwd.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.
Gegevens JOGG-gemeenten