KnGG - Kind naar Gezonder Gewicht
De JOGG-aanpak en Kind naar Gezonder Gewicht gaan hand in hand, omdat preventie en passende zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In Nederland heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Dat vraagt naast een gezonde leefomgeving om passende ondersteuning van het kind en gezin.
Brede blik
Overgewicht of obesitas kan de aanleiding zijn voor het gesprek, maar bij Kind naar Gezonder Gewicht kijken we met een brede blik naar de situatie, oorzaken en ondersteuning van het kind en gezin. Vaak is uitsluitend hulp bij voeding, beweging en slaap niet voldoende omdat er meerdere complexe problemen spelen binnen het gezin, zoals armoede of stress.
Wetenschappelijk onderbouwde netwerk aanpak
Kind naar Gezonder Gewicht richt zich net als de JOGG-aanpak op het bouwen van een goed georganiseerd werknet, nauwe samenwerking tussen professionals uit zowel zorg- als sociaal domein is cruciaal. Het vereist zorgvuldige begeleiding om kinderen met overgewicht of obesitas als één netwerk te ondersteunen.
De aanpak is de praktische uitvoering van het door de VU/Care for Obesity in 2018 opgeleverde Landelijk Model Ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. Lees onderstaand meer over de wetenschappelijke onderbouwing.
Hoe zorg je voor de basis van KnGG?
Een goed functionerend werknet zorgt ervoor dat alle relevante professionals samenwerken. Met als doel de best mogelijke ondersteuning en zorg te bieden voor kind en gezin.
Dat klinkt logisch, maar dit gebeurt in de praktijk vaak nog te weinig. Vandaar dat het bouwen van een werknet de basis vormt van de KnGG-aanpak. Het is daarbij belangrijk dat professionals uit het zorgdomein elkaar goed weten te vinden. Zoals:
huisartsen;
fysiotherapeuten; en
professionals uit het sociaal domein, zoals buurtsportcoaches en jeugd- en gezinswerkers.
De belangrijkste rol in het KnGG-werknet is die van centrale zorgverlener. Die is het eerste aanspreekpunt voor kind en gezin. Hij of zij bekijkt samen met het gezin wat helpt en welke ondersteuning nodig is voor een betere kwaliteit van leven. Ook coördineert de centrale zorgverlener de inzet daarvan.
Zo kunnen we er gezamenlijk met de KnGG-aanpak voor zorgen dat kinderen met overgewicht of obesitas krijgen wat ze echt nodig hebben. En het sociaal, emotioneel en fysiek weer goed met ze gaat. Zodat ze weer kunnen meedoen, zonder zich beperkt te voelen door bijvoorbeeld pestgedrag of ongemakken die door overgewicht kunnen ontstaan.
Als KnGG-projectleider ben je de kartrekker van de KnGG-aanpak. Je bekijkt samen met je opdrachtgever in de gemeente wat er nodig is om de aanpak lokaal op te zetten. En hoe je bestaande netwerken en structuren kunt benutten. Hierbij kan de JOGG-accounthouder of KnGG-adviseur je ondersteunen.
Voor een goede samenwerking is het goed om te weten wie welke rol in het JOGG- en KnGG-team in de gemeente heeft.
KnGG in het kort
Bijeenkomsten
Om jou te helpen bij de implementatie van de KnGG-aanpak en te netwerken met andere gemeenten organiseren we regelmatig bijeenkomsten. Schrijf je in en laat je door ons en andere gemeenten inspireren.
Bijeenkomsten
-
18 NovTraining
Aan de slag
Wil je aan de slag met KnGG? Bekijk alle belangrijke informatie en tools hiervoor.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.
Gegevens JOGG-gemeente