Naast een sterke inhoudelijke kant is het prettig dat de JOGG-aanpak in jouw gemeente tegen een stootje kan. Dat hij lange tijd wordt ingezet en op eigen benen kan staan. We noemen dat de borging van de JOGG-aanpak. De aanpak is pas geborgd als die een vast onderdeel is van hoe de gemeente en de betrokken organisaties werken.

Wat is het doel?

Bij het borgen van de JOGG-aanpak gaat het om de verankering van de aanpak in je gemeente. Als JOGG-gemeente werk je toe naar een aanpak die 'zelfstandig' kan blijven draaien. Zodat de leefomgeving van kinderen blijvend gezonder wordt. 

Hoe zorg je voor succesvolle borging?

Door 6 kernelementen te gebruiken zorg je voor borging van de JOGG-aanpak op verschillende niveaus. Welke zijn dit?  

1. Borg de aanpak in beleid

Binnen de gemeente zorg je voor de JOGG-aanpak. Je wil met verschillende beleidsdomeinen (zoals sociaal en ruimtelijk domein) samenwerken aan een integrale JOGG-aanpak. Zorg ervoor dat de doelen uit de aanpak vastliggen in beleid van verschillende domeinen binnen de gemeente. En in het beleid van alle partners in je werknet.

2. Werk samen aan gedeelde ambities

Als JOGG-team zorg je ervoor dat alle betrokken organisaties in je werknet samenwerken aan een gedeelde ambitie, visie en doelen. Bij een succesvolle borging van de aanpak is er een stevige samenwerking tussen deze organisaties. De JOGG-aanpak wordt een vast onderdeel van de manier van denken en werken bij deze organisaties.  

Dit bereik je bijvoorbeeld met samenwerkingsovereenkomsten. Of door het opzetten van een stuurgroep. Je creëert hiermee gedeeld eigenaarschap.

3. Zorg voor structurele financiering

Als JOGG-beleidsmedewerker ga je op zoek naar mogelijkheden om de aanpak structureel te financieren vanuit verschillende 'potjes'. Zoals:

  • sport;

  • volksgezondheid;

  • jeugd;

  • onderwijs; en

  • ruimtelijke ordening.  

Zorg ervoor dat de financiering voor de uitvoering van de JOGG-aanpak van lange duur is. En dat die uit verschillende bronnen en beleidsterreinen komt. Denk naast financiering uit de gemeentelijke begroting ook aan zorgverzekeraars die structureel kunnen bijdragen. 

4. Zorg voor structurele activiteiten

Je zorgt ervoor dat activiteiten structureel zijn. Er is bijvoorbeeld ieder jaar een Week voor de Gezonde Jeugd en niet eenmalig. Je communiceert, samen met je werknet, actief over de behaalde successen en de resultaten van de JOGG-aanpak.  

5. Borg kennis en expertise

Zorg ervoor dat je je kennis en ervaring als JOGG-professional borgt. Zodat de voortgang van de JOGG-aanpak en de benodigde kennis niet van jou afhankelijk zijn. Als JOGG-team kun je de taken en verantwoordelijkheden van een samenwerkingspartner laten opnemen in het takenpakket van de organisatie waarvoor zij werken. 

6. Monitor en evalueer borging van de aanpak

Je monitort en evalueert niet alleen de JOGG-aanpak, maar ook de borging van de JOGG-aanpak zelf. Zo zorg je voor constante verbetering. De borgingschecklist helpt je hierbij.  

Aan de slag

De borgingschecklist helpt je bij aan de slag gaan met de 6 kernelementen en borging effectief toe te passen.  

Training(en)

Op dit moment zijn we bezig met de doorontwikkeling van ons trainingsaanbod. Vanaf januari 2025 staan hier de nieuwste trainingen die je helpen bij het borgen van de aanpak. 

 

Praktijkvoorbeelden

Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk

  • Hoe 30 organisaties in Almere samenwerken voor een gezonde toekomst van kinderen

    In 2018 bundelden zeven organisaties in JOGG-Gemeente Almere hun krachten in een 'Pact met Impact'. Inmiddels is dit unieke samenwerkingsverband uitgegroeid tot een netwerk van ruim dertig partners. Ondanks obstakels als concurrentie en verschillende belangen, wist een gedreven JOGG-regisseur een hechte samenwerking op te bouwen en houdt ze het pact in beweging. Ontdek hier hoe ze dat voor elkaar krijgt hoe deze partijen samenwerken aan een gezonde toekomst.

    Goed voorbeeld
    Gedeeld eigenaarschap
  • Jaarlijks wethoudersontbijt Heuvelland - wethouders bundelen krachten voor een gezonde jeugd

    In de Zuid-Limburgse Heuvellandgemeenten komen elk jaar vijf JOGG-wethouders en hun JOGG-team, beleidsmedewerkers en regisseurs, samen voor een informeel ontbijt. Hier bespreken ze hun plannen om de leefomgeving van de jeugd gezonder te maken en werken ze aan hun regionale samenwerking. Zo houden ze gezondheid hoog op de gemeentelijke agenda. Ontdek hoe deze vijf gemeenten dit samen voor elkaar krijgen en laat je inspireren voor jouw eigen gemeente.

    Goed voorbeeld
    Politiek-bestuurlijk draagvlak
    Voeding

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.

Gegevens JOGG-gemeenten
JOGG-accounthouder