• Bewegen
  • Buurt
  • Gedeeld eigenaarschap

Gaming als beweegvriendelijke oplossing – Gemeente Rotterdam pioniert met esports

Rotterdam is anders georganiseerd dan veel JOGG-gemeenten: gezondheid is er breed ingebed en integraal onderdeel van beleid. Zonder klassiek JOGG-team, maar mét goede afstemming tussen beleidsadviseurs. Zo werken 'JOGG' en de beleidsafdeling sport, ieder vanuit hun eigen kracht, samen aan o.a. innovatieve oplossingen. Zoals esports en gaming: geen doel op zich, maar een middel om kinderen en jongeren wél te bereiken en in beweging te brengen. En het mooie? Deze aanpak werkt net zo goed in een grote stad als in een middelgrote of kleine gemeente. Mits je maatwerk levert.

De rol van de JOGG-professional

Binnen de gemeente Rotterdam ligt de regie op esports bij sportbeleid. Het JOGG-team en sportbeleidsadviseur, Remco Aarts, stemmen af waar nodig. Binnen Rotterdam valt het sportbeleid onder de afdeling Stedelijk beleid. ''Bij het ontwikkelen van ons beleid kijken we nadrukkelijk naar de lange termijn. Met als doel om zo veel mogelijk Rotterdammers aan het sporten en bewegen te krijgen. We werken hard met elkaar om een beweegvriendelijke stad te worden en kijken wat daarvoor nodig is, onder meer in de openbare ruimte.”  

House of Esports is vaste partner in cocreatie: zij bouwen mee aan concepten die jongeren écht aanspreken. Samen stemmen ze af of het aanbod blijft afstemmen op de behoefte van de jongeren.

Werknet en betrokken partners

In het werknet zitten naast House of Esports ook kennispartners, sportverenigingen, scholen, welzijnspartijen en het sportbedrijf. Gezamenlijk werken zij aan de structurele inzet van esports en gaming als brug naar gezondheid, sport en welzijn. In 2018 is Rotterdam al gestart met esports en gaming. De toenmalige wethouder zag de enorme potentie van esports en gaming, om dat maatschappelijk en met name ook ten behoeve van sport in te zetten.

“Als een JOGG-team iets wil bereiken voor een bepaalde doelgroep dan creëren wij samen met het lokale team en andere partners iets wat bij die groep aanslaat.”
Wim Noordzij
Eigenaar House of Esports

Succesfactoren

De aanpak is ontstaan vanuit experimenteren. Dankzij een Living Lab met rijkssubsidie kon Rotterdam vier jaar lang leren wat wél werkt. BIjvoorbeeld de programma's GameGymWalls en het GameTime-programma van House of Esports worden nu structureel ingezet binnen diverse omgevingen. De experimenteerperiode heeft ook gezorgd voor extra binding en betrokkenheid van de kinderen en jongeren bij de verenigingen als het gaat om esports en gaming.”  

Uitdagingen

Nog een grote uitdaging is om weerstand op het thema te overwinnen én esports als serieuze pijler neerzetten. Denk niet in korte termijn, maar investeer en denk in lange termijn.  

Een andere uitdaging is dat de innovaties door gaan en de wensen en behoeften van de inwoners, vereningen, scholen en in de wijk in de toekomst ook blijven veranderen. Daarin is de kunst om mee te gaan en dat je aan de ene kant een lange-termijnaanpak moet hebben en tegelijk flexibel moet blijven om steeds opnieuw de juiste vorm te vinden. Anders kom je niet los van alleen maar de incidentele activiteiten.

“Esports en gaming hebben gewoon meerwaarde. Voor sport, maar ook voor welzijn en onderwijs.”
Remco Aarts
Beleidsadviseur Sport Gemeente Rotterdam

Impact en resultaten
Inmiddels zijn er 40 activiteiten per week, verspreid over Rotterdam. Verenigingen zien jongeren die normaal afhaken juist extra betrokken raken. De combinatie van fun, beweging en structuur blijkt goud waard. Esports en gaming kan een manier zijn om groepen te bereiken die via andere manieren niet of nauwelijks bereikt worden.

Tips voor andere gemeenten

  1. Werk integraal: verbind sport, welzijn en onderwijs. Esports kan op al die plekken iets betekenen.

  2. Begin klein, experimenteer, leer: durf te pionieren. Het document met lessen van Rotterdam vind je hier.

  3. Meer tips en informatie over de inzet van House of Esports lees je hieronder.

Aan de slag

Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor een beweegvriendelijker omgeving? Ga aan de slag met onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken. 

Gamification

Buitenspelen heeft een moderne upgrade gekregen. Op steeds meer plekken wordt gebruik gemaakt van gamification in de buurt. Hierbij worden game-elementen gebruikt om kinderen en jongeren met plezier in beweging te brengen en te houden. Beweeg-apps motiveren hen om actiever te zijn. Deze digitale elementen zijn aantrekkelijk, interactief en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen.

Jongerenparticipatie

Hoe kunnen je ervoor zorgen dat jongeren gezondere keuzes maken? Het antwoord op die vraag weten ze vaak heel goed zelf. Als je écht iets willen veranderen moet je niet alleen óver jongeren praten maar vooral mét jongeren in gesprek gaan. Door jongeren actief bij de beleidsvorming te betrekken laat je hen een brug vormen tussen hun eigen belevingswereld en het beleid in jouw gemeente. Meer weten? Lees vooral verder.

Gedeeld eigenaarschap

Gedeeld eigenaarschap betekent dat belangrijke werknetpartners zich actief verantwoordelijk voelen voor het gezonder maken van de leefomgeving. Ze pakken hun rol op en nemen hun verantwoordelijkheid ook echt. Dit gaat verder dan alleen betrokken zijn, eigenaarschap vraagt om een actievere houding. Partners dragen bij vanuit hun eigen kracht en motivatie. De samenwerking is gelijkwaardig, waarbij je inspeelt op wat de ander drijft, nodig heeft en kan bijdragen. Hoe je hier voor zorgt?

House of Esports

Gamende jongeren? Die kracht kun je juist inzetten. House of Esports laat zien hoe e-sports en gaming positieve maatschappelijke impact kunnen hebben. Een krachtige tool om jongeren te stimuleren tot een gezonde leefstijl. Naast het thema bewegen, komen ook diverse andere leefstijlthema's aan bod. Het is een tool die aansluit op waar de jongeren toch al zijn en zelf warm voor lopen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving
Neem contact op