Jongerenparticipatie

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren gezondere keuzes maken? Het antwoord op die vraag weten ze vaak heel goed zelf. Als we écht iets willen veranderen moeten we niet alleen óver jongeren praten maar vooral mét jongeren in gesprek gaan. In meerdere gemeenten en projecten, zoals de samenwerking van JOGG met het programma Speaking Minds, blijkt keer op keer dat jongeren zelf goed in staat zijn hun omgeving te analyseren en tot creatieve oplossingen te komen. Door jongeren actief bij de beleidsvorming te betrekken laat je hen een brug vormen tussen hun eigen belevingswereld en het beleid in jouw gemeente.

Wat is het doel?

Jongeren weten als geen ander welke uitdagingen ze tegenkomen in hun dagelijks leven en welke oplossingen écht werken. Door hen actief te betrekken bij beleid en interventies, vergroot je de kans dat deze ook echt effect hebben. Zo sluiten maatregelen beter aan bij hun leefwereld én worden ze eerder geaccepteerd en toegepast.

“Nieuwe perspectieven en frisse ideeën komen tot leven wanneer jongeren niet alleen gehoord worden, maar actief betrokken zijn bij het vormgeven van de wereld om hen heen”
Marjolein Weidema
Speaking Minds

Jouw rol als JOGG-regisseur

Als JOGG-regisseur stimuleer je partijen in je werknet om jongeren actief te betrekken bij het ontwikkelen van plannen en maatregelen. Jij bent de aanjager die ervoor zorgt dat de stem van de doelgroep niet alleen wordt gehoord, maar ook wordt meegenomen in beleid en uitvoering. Je voert niet zelf alle gesprekken maar helpt je netwerk dit goed te organiseren.

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

Jij bent de drijvende kracht achter het borgen van jongerenparticipatie in gemeentelijk beleid. Met de Omgevingswet voor de deur is het extra belangrijk om gezondheidsmaatregelen integraal én samen met jongeren te ontwikkelen. Door andere afdelingen en externe partners te betrekken, zorg je ervoor dat beleid aansluit bij de leefwereld van jongeren en een blijvende impact heeft op hun gezondheid.

Aan de slag

Wil je meer weten over hoe je jongerenparticipatie concreet aanpakt? Het programma Speaking Minds van Save the Children heeft ervaring met vraagstukken over armoede, schulden, seksualiteit, klimaat én gezondheid. In sommige gemeenten – zoals Goeree-Overflakkee en IJsselstein – geven jongeren al advies over hoe zij hun vrije tijd gezond kunnen doorbrengen. 

Benieuwd hoe je dit aanpakt? Ontdek hier alle mogelijkheden van Speaking Minds.

Podcast Generatie Z portret

Wat houdt jongeren echt bezig als het gaat om leefstijl? In deze podcast gaan we niet over, maar mét Gen Z in gesprek. Vijf jongeren delen hun eerlijke verhalen over sporten, social media, mentale druk en dagelijkse keuzes rondom gezond eten. Onmisbaar voor iedereen die werkt aan een gezonde leefomgeving voor jongeren.

Praktijkvoorbeelden

Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk

  • In het kort - Inzet Speaking minds in de praktijk

    Jongeren hebben waardevolle ideeën en inzichten over hun leefomgeving, gezondheid en welzijn. Door hen actief te betrekken, zorg je voor beleid dat beter aansluit op hun behoeften en beleving. Speaking Minds is een bewezen methode om jongeren mee te laten denken over vraagstukken rond een gezonde omgeving. JOGG werkt op verschillende plekken in Nederland samen met Speaking Minds om jongeren een stem te geven. Hieronder lees je een praktijkvoorbeeld van hoe jongerenparticipatie in de praktijk werkt.

    Praktijkvoorbeeld
    Voortgezet onderwijs
    MBO
  • Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Onno Klerk
Adviseur Gezonde Omgeving