-
Bewegen
-
Buurt
-
Gedeeld eigenaarschap
-
Media
-
Werken met een werknet
Hoe één game kinderen in twaalf dorpen in regio Friesland in beweging kreeg

Hoe houd je kinderen in beweging? In Opsterland vonden Buurtsportcoach Geerte Kwant en haar collega’s van Sport Fryslân het antwoord in een interactieve app: Seppo. “Aan het begin van de coronatijd kwamen wij in aanraking met Seppo. In Heerenveen hadden ze een leuke game waarbij deelnemers naar buiten moesten.” Die inspiratie leidde tot een creatief, lokaal spel dat veel kinderen én ouders op de been bracht.
De rol van de JOGG-professional
Geerte pakte de regie, experimenteerde met een proefabonnement en overtuigde anderen. “Sterker nog, dit is zelfs interessant voor heel Sport Fryslân,” concludeerde ze. Ze bedacht samen met collega’s een spannende verhaallijn: het Beweegteam van Opsterland was ontvoerd! Kinderen moesten met codes en opdrachten het team bevrijden. “We hebben onder andere foto’s van ons team gemaakt waarbij we achter traliehekken zaten, om het verhaal in te kleuren.”
Werknet en betrokken partners
Dankzij samenwerking met collega’s uit Heerenveen en de brede inzet binnen Sport Fryslân, konden alle buurtsportcoaches in Friesland met Seppo aan de slag. Doordat Sport Fryslân de app heeft aangeschaft, hebben alle buurtsportcoaches van de gemeenten die participeren binnen Sport Fryslân deze mogelijkheid nu tot hun beschikking. “Het is fijn om Seppo ‘in de gereedschapskist’ te hebben zitten.” Ook basisscholen haakten aan, bijvoorbeeld door het spel in te zetten tijdens de Koningsspelen. Geerte en haar collega’s hebben Seppo voornamelijk ingezet voor de groep vier- tot twaalfjarigen. Het kan ook leuk zijn voor meer themadagen zoals, Nationale Sportweek en Nationale buitenspeeldag als extra activatie.
Succesfactoren en uitdagingen
Het succes zat in het hergebruik van één game op meerdere locaties. “We hebben één game gemaakt voor twaalf verschillende dorpen.” Elk dorp kreeg een route van ongeveer drie kilometer. Wel een belangrijke les: “Al die twaalf routes hebben we van tevoren zelf een keer gelopen. Gelukkig klopten ze allemaal, stuitten we niet op sloten of doodlopende weggetjes.”
“Wij hebben één game gemaakt voor twaalf verschillende dorpen”
Impact en resultaat
Met zo’n tien opdrachten per route kwamen kinderen (vaak met ouders) in beweging. De app gaf inzicht in gebruik en succes per opdracht. En het effect? Kinderen die zeiden: “We vonden het zo leuk, we gaan het ook nog in een ander dorp doen!”
“Je kunt zien waar en hoe vaak de app gebruikt wordt en dus ook per opdracht nagaan of die wordt uitgevoerd zoals je het had bedacht. Die informatie geeft de mogelijkheid om, als je dat wilt, bijvoorbeeld de route aan te passen of opdrachten net wat anders in te vullen. Je kunt de resultaten gewoon heel goed volgen.” Een digitale tool kan ook invulling geven aan de voorwaarde monitoring en evaluatie en de resultaten worden meegenomen in het maken van beleid.
Tips voor andere gemeenten
Bedenk één verhaallijn voor meerdere locaties, dat werkt én is efficiënt.
Werk samen met scholen voor promotie, hun enthousiasme werkt aanstekelijk.
Loop de route altijd eerst zelf, veiligheid en beleving staan voorop.
Pak het regionaal op.
Aan de slag
Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor een beweegvriendelijker omgeving? Ga aan de slag met onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken.
De Seppo app is een app waarmee je via GPS een eigen route creëert voor de gebruiker. Je kunt daarbij allerlei vragen en opdrachten koppelen aan specifieke omgevingen. Je creëert zo een speurtocht voor in de wijk. Voeg een eigen verhaallijn toe, of laat de app je daarbij helpen, en bezorg de deelnemers een spannend en sportief avontuur.
Buitenspelen heeft een moderne upgrade gekregen. Op steeds meer plekken wordt gebruik gemaakt van gamification in de buurt. Hierbij worden game-elementen gebruikt om kinderen en jongeren met plezier in beweging te brengen en te houden. Beweeg-apps motiveren hen om actiever te zijn. Deze digitale elementen zijn aantrekkelijk, interactief en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen.
Wil je graag persoonlijk advies?
