Seppo app: digitale speurtocht door de wijk

De Seppo app is een app waarmee je via GPS een eigen route creëert voor de gebruiker. Je kunt daarbij allerlei vragen en opdrachten koppelen aan specifieke omgevingen. Je creëert zo een speurtocht voor in de wijk. Voeg een eigen verhaallijn toe – of laat de app je daarbij helpen – en bezorg de deelnemers een spannend en sportief avontuur

Wat is het doel?

Beweegapps zijn geen doel op zich, maar een middel om kinderen en gezinnen letterlijk én figuurlijk in beweging te brengen. Seppo app stimuleert o.a. kinderen en jongeren om door de wijk op een leuke manier te bewegen. Samen met professionals uit de gemeente, sportbedrijf, jongerenwerk en de kinderen en jongeren zelf wordt bewegen leuk en nét even anders. 

Wat is het?

Een groot voordeel is dat je de games in de app zelf kunt bouwen en ze dus precies kunt inrichten hoe je dat zelf wil. En dat is niet moeilijk. Je hoeft niet te kunnen coderen! Creatieve mensen kunnen zich daarom helemaal uitleven met Seppo: een voor de doelgroep aantrekkelijke verhaallijn bedenken, een mooie, bijpassende route uitstippelen en op de gewenste locaties opdrachten invoegen.  

“Als je zo’n game gemaakt hebt, kan die in principe altijd worden gespeeld. Spelers zijn dus niet gebonden aan tijden of (school)vakanties”, vertelt Jelle Kabbes, commercieel directeur van Seppo Benelux. “Het enige wat ze nodig hebben is een mobieltje of een tablet en een (QR-)code waarmee ze kunnen starten. Scannen, een teamnaam bedenken en go!” 

Heb je minder zin of tijd om alles zelf te bedenken? Seppo heeft een public library waarin games gedeeld kunnen worden. Daar kun je gebruik van maken. Grotere organisaties die er gebruik van maken, zoals Sport Fryslân, delen daarnaast vaak hun games in de app zodat alle buurtsportcoaches die daar werken er gebruik van kunnen maken.

“Buurtsportcoaches die met Seppo werken, ervaren dat de app voor allerlei doelgroepen kan worden ingezet, van jong tot oud.”
Jelle Kabbes
Eigenaar Seppo app

Feiten & Cijfers

  • Seppo wordt gebruikt in meer dan 50 landen

  • Kinderen (4–12 jaar): In 2022 voldeed 56,8% aan de beweegrichtlijn van minimaal één uur matig intensieve activiteit per dag. Dit is een daling ten opzichte van 62,3% in 2021.

  • Jongeren (12–16 jaar): Slechts 33,4% voldeed in 2022 aan de beweegrichtlijn.

Jouw rol als JOGG-regisseur

Voor een succesvolle implementatie is de waarde van het JOGG-team essentieel. Lees hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij de implementatie.

  • Helpt met een onderbouwd verhaal richting de gemeente om de Seppo app te kunnen onderbouwen

  • Zet je buurtsportcoach in, zij zijn de oren en ogen in de wijk. Bedenk voor welke doelgroep je het wilt inzetten en laat je buurtsportcoach eerst één mooie, aansprekende verhaallijn maken. Maak eerst 1 game en zet die in op verschillende locaties.  

  • Werk samen met scholen via de Adviseur Gezonde School. De app kan tijdens gymlessen, na een schoolse activiteit of bijvoorbeeld tijdens themadagen zoals koningsspelen worden ingezet. 

  • Zorg ervoor dat je buurtsportcoach de route zelf wel een keertje loopt ivm doodlopende paadjes en veiligheid. 

  • Seppo werkt goed met kleine groepjes (2 tot 6 kinderen).

  • Seppo kan ook een geschikte vervanging zijn van een standaard-enquête voor jongeren: door ze op een bepaalde fysieke locatie gerichte vragen te stellen bijvoorbeeld: “Wat zou je op deze plek het leukst lijken: een voetbalkooi of een basketbalveld?” 

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

  • Verankering in beleid: neem beweegapps op in het lokaal gezondheids-, sport- of preventiebeleid. 

  • Financiering: verken of (delen van) het initiatief gefinancierd kunnen worden via bestaande budgetten zoals het lokaal sportakkoord, preventiebudgetten of innovatieregelingen. Denk ook aan onderhouds en renovatie kosten.

  • Samenhang: koppel beweegapps aan bredere leefstijlthema’s (zoals mentale gezondheid, armoedebeleid of ontspanning) en een aanpak als Kind naar Gezonder Gewicht

  • Samenwerking: verbind met collega’s van andere domeinen (jeugd, welzijn, openbare ruimte) en externe partners (scholen, sportclubs, wijkteams). 

  • Monitoring & impact: faciliteer het meten van bereik en effecten, en zorg dat successen worden gedeeld. 

Praktische informatie

Meer weten? 

Praktische informatie

Praktijkvoorbeelden

Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk

  • Hoe één game kinderen in twaalf dorpen in regio Friesland in beweging kreeg

    Hoe houd je kinderen in beweging? In Opsterland vonden Buurtsportcoach Geerte Kwant en haar collega’s van Sport Fryslân het antwoord in een interactieve app: Seppo. “Aan het begin van de coronatijd kwamen wij in aanraking met Seppo. In Heerenveen hadden ze een leuke game waarbij deelnemers naar buiten moesten.” Die inspiratie leidde tot een creatief, lokaal spel dat veel kinderen én ouders op de been bracht.

    Praktijkvoorbeeld
    Bewegen
    Buurt
    Gedeeld eigenaarschap
    Media
    Werken met een werknet
  • Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Nicole Beukers
Adviseur Gezonde Omgeving