• Voeding
  • Gedeeld eigenaarschap
  • Publiek-private samenwerking
  • Communicatie

Hoe het Zuiderzeemuseum laat zien dat Gezond Uit wél kan

Wat als een dagje uit niet alleen leuk, maar ook gezond is? In JOGG-gemeente Enkhuizen laat het Zuiderzeemuseum zien hoe leuk én gezond samen kunnen gaan. Op 30 april 2025 kreeg het Noord-Hollandse Zuiderzeemuseum de oorkonde ‘Ambitie Gezond Uit’. Een feestelijke mijlpaal, gevierd met een gezonde lunch, basisschoolleerlingen, partners van team Sportservice en het JOGG-team. Ontdek hier wat er is verandert en hoe jij ook kan zorgen voor een gezonder dagje uit.

De rol van de JOGG-professional

JOGG-regisseur Fleur de Wit nam het initiatief en bracht de juiste mensen bij elkaar. “We willen laten zien: gezond eten hoort ook gewoon bij een dagje weg. Niet langer als uitzondering, maar de nieuwe norm.” Fleur zette de lijnen uit en zorgde voor actie, samenwerking en zichtbaarheid van deze mijlpaal.

Werknet en partners

Het museum werkte samen met het JOGG-team in de gemeente Enkhuizen, Team Sportservice en basisschool Het Driespan. Samen zetten zij gezondheid letterlijk op de kaart: in de museumhoreca en in het schoolreisjesaanbod. Het aanbod in het museum wordt bewuster presenteert volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Horecamanager Edwin Hoogland: “We sturen op verleiding. Gezonde keuzes vallen meer op en we zorgen ervoor dat ze goed smaken. De uiteindelijke keuze ligt bij de bezoeker, maar het is wel belangrijk ook gezonde alternatieven aan te bieden.”

Succesfactoren en uitdagingen

  • Duidelijke ambitie 

  • Samenwerking met gemeente, sportservice en school 

  • Directe actie: gezonder aanbod en zichtbare verandering 

  • Draagvlak vanuit bestuur en de praktijk  

De uitdaging? Blijven verleiden zonder te verplichten. Wethouder Win Bijman, aanwezig bij de feestelijke opening, vatte het treffend samen: “It takes a village to raise a child.” 

Impact

Een succesvolle samenwerking, het gezondere horeca-aanbod en het aanbod tijdens schoolreisjes. Verder is het een inspirerend voorbeeld voor andere musea en uitjes in de regio. 

Tips voor andere gemeenten

  1. Begin klein en zichtbaar, een aanpassing in het menu maakt al impact.  

  2. Betrek één aansprekende locatie die gemotiveerd is. Musea, speeltuinen of zwembaden kunnen koplopers worden, hebben bereik en kunnen andere locaties beïnvloeden.  

  3. Zet in op verleiding, dat werkt beter en blijft hangen.   

  4. Vier succesmomenten samen en maak ze lokaal zichtbaar in de media. Dat werkt motiverend voor andere locaties. 

Aan de slag

Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor gezondere dagattracties? Ga aan de slag met onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken. 

Ambitie Gezond Uit

Dagattracties verwelkomen jaarlijks miljoenen bezoekers. Onder wie heel veel kinderen. Zij komen om te genieten van een dagje uit, inclusief eten en drinken. Daarbij krijgen ze nog vaak te maken met ongezonde verleidingen. Daarom is er de ambitie Gezond Uit. Samen met dagattracties hebben we die opgesteld om het voedingsaanbod gezond te maken.

JOGG-teamfit bij dagattracties

Met de werkwijze JOGG-Teamfit zet je je in voor onder andere een gezonder voedingsaanbod bij dagattracties. Denk daarbij aan bijvoorbeeld musea, attractieparken, dierentuinen en binnenspeeltuinen. Ontdek hoe je de werkwijze inzet in jouw gemeente.

Publiek-private samenwerkingen

Een structureel gezondere omgeving kun je alleen voor elkaar krijgen door met alle partijen samen te werken. Dus publieke én private, landelijke, regionale én lokale. Bij publiek-private samenwerking (PPS) werken overheid en non-profitorganisaties samen met bedrijven door verantwoordelijkheden, middelen en vaardigheden te delen. Dit doe je om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Ontdek hoe je dit voor elkaar krijgt.

Gedeeld Eigenaarschap

Gedeeld eigenaarschap betekent dat belangrijke werknetpartners zich actief verantwoordelijk voelen voor het gezonder maken van de leefomgeving. Ze pakken hun rol op en nemen hun verantwoordelijkheid ook echt. Dit gaat verder dan alleen betrokken zijn, eigenaarschap vraagt om een actievere houding. Partners dragen bij vanuit hun eigen kracht en motivatie. De samenwerking is gelijkwaardig, waarbij je inspeelt op wat de ander drijft, nodig heeft en kan bijdragen. Weten hoe? Klik verder.

Wil je graag persoonlijk advies?

Debby Stam
Adviseur Gezonde Omgeving
debby.stam@jogg.nl
Neem contact op