Media Ukkie Dagen

Ouders en opvoeders in heel Nederland staan elk jaar tijdens de Media Ukkie Dagen in maart en april stil bij het belang van mediawijsheid in de opvoeding van jonge kinderen. Gemeenten spelen een belangrijke rol in het stimuleren van deze week. En in het verbinden van verschillende partners. Op deze pagina lees je hoe je als JOGG-regisseur deze week kunt aangrijpen om mediawijsheid structureel op de kaart te zetten in jouw gemeente.
Wat is het doel?
Mediawijsheid bij jonge kinderen (0-6 jaar) bevorderen. Dit betekent dat ouders en opvoeders bewust worden gemaakt van het belang van een goede balans tussen schermtijd en andere activiteiten. En dat ze wordt geleerd hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden in verantwoord mediagebruik. Jij als JOGG-professional kunt hierbij het verschil maken door structurele aandacht te geven aan mediawijsheid in jouw gemeente. Bijvoorbeeld samen met partners zoals:
bibliotheken;
consultatiebureaus; en
scholen.
Jouw rol als JOGG-regisseur
Als JOGG-regisseur kun je tijdens de Media Ukkie Dagen zorgen voor verbinding tussen lokale partijen. Zo kun je mediawijsheid bij jonge kinderen (0-6 jaar) op de kaart zetten.
Hier zijn enkele concrete stappen die je kunt nemen rondom de Media Ukkie Dagen:
Inventariseer wat er in jouw gemeente wordt georganiseerd. Deel deze activiteiten binnen je netwerk en moedig deelname aan.
Organiseer lokale activiteiten. Je kunt zelf activiteiten organiseren met lokale partners, zoals bibliotheken, kinderopvang en jeugdgezondheidzorg (JGZ). Werk bijvoorbeeld samen met de coach Gezonde Kinderopvang, die nauwe contacten heeft met de kinderopvanglocaties. Denk aan een workshop of ouderavond over balans tussen schermtijd en andere activiteiten. Kijk hoe je met de JGZ dit thema op de agenda kunt zetten, ook binnen hun consulten met ouder en kind. Gebruik ter inspiratie de samenvatting over mediaopvoeding in de JGZ.
Koppel het thema mediawijsheid aan de JOGG-thema's ontspanning en beweging. Zorg voor een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media. Zo wordt aangeraden om kinderen onder de 4 jaar niet langer dan 60 minuten per keer in hun bewegingsvrijheid te beperken, bijvoorbeeld door ‘vastzetten’ (in een stoeltje). Lees meer in de infographic beweegadvies bij de tools.
Vergroot je kennis. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de thema’s rond mediaopvoeding en schermtijd. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de tools en tips die door de campagne worden aangeboden. Daarnaast heeft het NJI aparte op hun website aparte pagina's ingericht met tips over mediagebruik: tips 0-2 jarigen, tips 3-5 jarigen. Deel deze kennis met jouw werknet, zoals scholen, sportclubs en andere partners in de gemeente.
Laat je inspireren door experts. Bekijk voor meer informatie en inspiratie de Workshop balans: bewegen met media van mediapedagoog Marije Lagendijk.
Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker
Als JOGG-beleidsmedewerker speel je een voortrekkersrol door gezondheidsbevordering in beleidsplannen op te nemen. Hier is een concrete stap die je kunt nemen:
Bekijk samen met de JOGG-regisseur hoe je via de Media Ukkie Dagen gemeentelijk beleid over verantwoord mediabeleid structureel kunt bevorderen in jullie gemeente. Denk bijvoorbeeld aan subsidievoorwaarden of het samenwerken met collega's van andere beleidsdomeinen.
Tools
Iene Miene Media-onderzoek is een jaarlijks onderzoek van Netwerk Mediawijsheid naar mediagebruik in gezinnen met kinderen van 0-6 jaar. In 2024 richtte het onderzoek zich op hoe jonge kinderen ontspannen met digitale media en de invloed daarvan op hun gedrag.
In de Infographic beweegadvies voor kinderen van 0-4 jaar lees je onder andere terug dat voor kinderen van 0 en 1 jaar beeldschermtijd wordt afgeraden. Voor kinderen van 2 en 3 jaar is het advies om beeldschermtijd te beperken tot één uur per dag, minder is beter.
Deze tips kun je door allerlei organisaties laten verspreiden of meegeven aan ouders en opvoeders. Ze zijn beschikbaar in zes talen.
Hier vind je materialen zoals kleurplaten, memorykaarten, posters, afbeeldingen en voorbeeldteksten. Ook staat er een stappenplan voor het organiseren van activiteiten, plus een PowerPoint-template.
Tijdens #MUD25 worden door het hele land activiteiten georganiseerd. Op een speciale kaart zie je welke activiteiten op stapel staan.
Wil je meer verdieping en handvatten rond mediaopvoeding en het thema ‘Samen met media’? Kom dan op 27 maart naar de kennissessie. We duiken dieper in dit onderwerp en vertellen ook meer over het nieuwste Iene Miene Media-onderzoek. Jullie – én jullie lokale netwerk – zijn van harte welkom.
Praktische informatie
Wanneer: 4-11 april 2025 (thema: Samen met Media)
Doelgroep: Kinderen van 0 tot 6 jaar
Meer informatie: Media Ukkie Dagen
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op